asfasdf ×

NázorObčana.sk

Tento rok by mala začať aj ďalšia etapa rekonštrukcie Bratislavského hradu.

 Aktuality

Štátny rozpočet napriek nedostatku financií, zrejme i tento rok vyčlení balík peňazí určený na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky. Značné financie mali byť už preinvestované do konca roka 2013. V októbri minulého roka sa hovorilo o približne 400-tisíc euro.

07 Január
2014 21:04:13

Z komunikačného odboru Kancelárie Národnej rady uviedli, že „rekonštrukčné práce na Paláci Bratislavského hradu sú ukončené, skolaudované a stavba je daná do užívania.“

Nové investície by však mali zasiahnuť najmä interiér a bezprostredné okolie kultúrnej pamiatky. V komnatách paláca by sa mal objaviť historický nábytok a v pláne je aj moderný nábytok pre pracovníkov a personál hradu ale aj nový informačný systém. Do plánu nevyhnutných úprav zaradila Národná rada aj rozľahlú podzemnú garáž pod Severnou terasou, ktorú zdôvodnili aj výskytom problémov po archeologickom prieskume.

„Dôvodom je, že na Severnej terase bola realizovaná prvá etapa archeologického výskumu a cez tieto plochy presakujú zrážkové vody do podlažia, ktorým je zvetraný skalný masív,“ takto opísali aktuálny stav pamiatky vo vyjadrení Národnej rady. Bez potrebných úprav pritom hrozí ďalšie poškodzovanie podložia hradného paláca.

 

Bude 400-tisíc euro konečnou sumou?

Toto je asi najpálčivejšia otázka, ktorá občanov zaujíma v súvislosti zo štátnym rozpočtom. Z reakcie komunikačného odboru je však zrejmé, že suma sa môže ešte navýšiť. „Zároveň je nevyhnutná prekládka technologických zariadení strojovne chladu dočasne situovaných na povrchu Severnej terasy pri objekte Oranžérie do podzemného objektu podľa pôvodného zámeru.“

Ďalší z bodov, ktorý Národná rada odmieta ďalej odkladať je sanáciu vlhkosťou poškodeného Domu v Južnom bastióne.

„V rokoch 2014 a 2015 bude čerpanie závislé od schváleného rozpočtu Kancelárie Národnej rady a výsledkov verejných obstarávaní,“ dodali svoj „veľavravný“ odhad pracovníci.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(12 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

dusan-damian


Podobné články

TOP články

,