asfasdf ×

NázorObčana.sk

Na Urale sa začali „Dni slovenskej kultúry“

 Aktuality

V meste Čajkovskij, ktoré sa označuje aj za „perlu Permského kraja“ sa začali vo štvrtok (7. apríla) „Dni slovenskej kultúry“. Otvorila ich slávnostná vernisáž výstavy diel sochára z Kysúc Stanislava Mikovčáka.

16 Apríl
2016 20:33:26

 

Foto: Slovenský inštitút

Táto výstava nazvaná „Kované sny“ sa konala v Čajkovského umeleckej galérii. Riaditeľka galérie Antónia Kamyševa ocenila, že návštevníkom môžu ponúknuť túto ojedinelú výstavu, diela  ktorej vychádzajú z ľudových motívov. V tejto súvislosti pripomenula, že sochy sú zhotovené z dreva a z kovu, teda zo surovín, ktoré sú im také blízke – na ktoré je ich kraj nesmierne bohatý.

Zástupkyňa primátora Ljudmila Chairova vyjadrila veľkú radosť z toho, že môžu u nich privítať slovenskú kultúru. Vo svojom vystúpení uviedla, že obyvateľom mesta neponúknu len túto výstavu, ale aj prehliadku šiestich slovenských filmov, pričom vyjadrila presvedčenie, že ich slovenské umenie zaujme.

Riaditeľ Slovenského inštitútu v Moskve Ján Šmihula sa poďakoval administrácii mesta a vedeniu galérie za možnosť zorganizovať „Dni slovenskej kultúry“ v meste, ktoré je pomenované po jednom z najväčších skladateľov v dejinách svetovej hudby P. I. Čajkovskom. Podčiarkol, že prostredníctvom „Dní slovenskej kultúry“ im chcú ešte viac priblížiť našu kultúru a umenie, ktoré je od nich vzdialené tisícky kilometrov.

Prvý krok bol úspešný - vernisáž sôch umelca S. Mikovčáka potvrdila, že diela najmä mladých ľudí, ktorých bola na slávnostnom otvorení väčšina – oslovili. Živo sa o ne zaujímali a pred nimi fotografovali.  Riaditeľ Slovenského inštitútu v Moskve sa zároveň poďakoval vedeniu mesta za veľmi srdečné prijatie, pričom zdôraznil, že od prvých kontaktov sa mohli presvedčiť, že je to nielen útulné mesto plné zelene, ale najmä mesto dobroprajných ľudí.  

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,