asfasdf ×

NázorObčana.sk

V Nitre sa začínajú tradičné slávnosti „Nitra, milá Nitra“, Pribinové a Cyrilo-metodské slávnosti

 Aktuality

Od zajtra až do 5. júla bude Nitra dejiskom mestských slávností „Nitra, milá Nitra“, Pribinových a Cyrilo-metodských slávností, ktoré bývajú každoročne venované významným osobnostiam histórie a súčasnosti Nitry.

01 Júl
2016 21:43:59

 

Foto: Facebook

„Ich poetický názov je zvláštnou nitrianskou šifrou, v ktorej je zakódovaná úcta k cyrilo-metodskej a veľkomoravskej tradícii, obdiv k významným osobnostiam histórie i súčasnosti Nitry, ale i posolstvo dobra, spolupatričnosti a radosti zo vzájomných stretnutí. Je pre nás veľkou cťou, že záštitu nad slávnosťami opätovne prevzal predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico a zároveň sú jedným z prvých podujatí, ktoré sa v roku predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie konajú pod záštitou SK PRES,“ uviedol na margo blížiacich sa mestských slávností primátor Nitry Jozef Dvonč.

Tohtoročná dramaturgia zohľadňuje načrtnuté línie a spája duchovnú, historickú i spoločenskú dimenziu v rámci štvordňovej programovej ponuky. Prvá, víkendová časť sa nesie v znamení priateľských stretnutí, oddychu a zábavy v príjemnom prostredí zelene Mestského parku na Sihoti pod Nitrianskym hradom a na Amfiteátri pod Zoborom.

V mestskom parku na Sihoti bude pripravený kultúrny program pre všetky vekové kategórie i tradičný Nitriansky jarmok, amfiteáter ožije festivalom Nová Fun rádio Dohoda, na ktorom sa predstavia výrazné osobnosti slovenskej hudobnej scény. Nebude chýbať ani línia spolupráce s partnerským mestom Kroměříž a s ďalšími partnermi z Českej republiky v rámci prezentácie medzinárodného projektu Európska kultúrna cesta sv. Cyrila a Metoda.

V druhej časti slávností je dominantný duchovný a historický rozmer. V Župnom dome sa uskutoční popularizačná historická konferencia, na Svätoplukovom námestí a pešej zóne dostane priestor  tradičná ľudová kultúra vďaka dvom medzinárodným folklórnym festivalom, jubilejnej štyridsaťročnej Akademickej Nitre a festivalu Slavica fest.

K základnému kameňu Archeoparku Nitra, ktorý bol položený vlani na Martinskom vrchu, pribudnú v tomto roku nové slovanské obydlia. Vyvrcholením slávností je Cyrilo2 metodská národná púť na Svätoplukovom námestí 5.júla, v deň sviatku sv. Cyrila a Metoda, a popoludnie otvorených dverí na Nitrianskom hrade so vstupom do biskupského paláca, koncertmi a historickým festivalom Pribinova Nitrawa.

Hlavnými organizátormi podujatia sú Mesto Nitra, Nitriansky samosprávny kraj a Rímskokatolícka cirkev - Biskupstvo Nitra, ktorí spolu so všetkými spolupracujúcimi inštitúciami a partnermi pozývajú všetkých Nitranov, ale aj ďalších návštevníkov, aby sa prišli zabaviť a duchovne pookriať pod staroslávny Zobor.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,