asfasdf ×

NázorObčana.sk

Mladí ľudia z celého sveta prišli do Rišňoviec, aby spoznali slovenskú históriu a kultúru a našli si tam nových priateľov

 Aktuality

Obec Rišňovce, ktorá sa nachádza iba pár kilometrov od Nitry, na jeden deň sa premenila na pestrofarebný a mnohojazyčný Babylon: navštívila ju skupina mladých ľudí z celého sveta, ktorí chceli spoznávať históriu, kultúru a súčasnosť Slovenska.

10 August
2016 18:11:09

 

Foto: autor

Tento nie celkom tradičný „zájazd“ tiež sa začal netradične. Skupinu mladých ľudí neunúvali obvyklým vítaním v sídle samosprávy – na obecnom úrade, „povinným“ kultúrnym programom a občerstvením, ale začali hneď zostra. Autobus s turistami zaparkoval pri miestnom múzeu maršala Kutuzova – jednej z najväčších atrakcií Rišňoviec: podobným múzeom sa nemôže pochváliť žiadna iná obec na Slovensku.

Zastavil sa tu slávny maršal

Skupina vyše 30 mladých ľudí z celého sveta sa oboznámila s vzácnymi exponátmi, ktoré sú vystavené v sálach múzea. Riaditeľka múzea Helena Ziburová /ako inak!/ v angličtine porozprávala hosťom o samotnom maršalovi Michailovi Kutuzovovi, jeho živote a o tom, prečo vlastne vzniklo toto múzeum: slávny maršal, ktorý porazil Napoleona a zapríčinil tak koniec jeho vojenskej kariéry, dva dní totiž strávil v Rišňovciach, keď sa s armádou vracal domov po bitke pri Slávkove.

Ďalším sprievodcom v múzeu bol aj samotný starosta Rišňoviec Karol Laboš, ktorý mladým ľuďom porozprával niekoľko epizód z vojenskej kariéry Michaila Kutuzova a jeho pobytu v Rišňovciach. Slávnemu maršalovi sa tak zapáčilo v obci, že potom poslal ďakovný list obyvateľom Rišňoviec. Spestrením exkurzie bol dokumentárny film o nedávnom pobyte známych motorkárov Noční vlci v Rišňovciach, ktorý tiež komentoval starosta.

Mladí ľudia cestujú po svete

Kým mladí ľudia pozerali tento film, vedúca skupiny hostí a prezidentka Lions Clubu Bratislava PRESSBURG Ing. Miroslava Jaššová porozprávala o účastníkoch tohto „zájazdu“ a o ľuďoch, ktoré podobné aktivity pripravujú a podporujú. Prezradila, že občianska organizácia, ktorú zastupuje - Lions Club Bratislava PRESSBURG v rámci aktivít Lions Club International, Distrikt 122 - Česká republika a Slovenská republika zorganizoval tradičný každoročný Medzinárodný kemp mládeže HARMONY 2016. Ide o návštevu mladých ľudí z celého sveta, ktorí sa oboznamujú s históriou a súčasnosťou Slovenska. Túto myšlienku iniciovali viacerí členovia bratislavského klubu. Dôvodom bolo to, že mnohí mladí ľudia zo Slovenska cestujú po celom svete – aj v rámci výmenných aktivít Lions clubu. „Na oplátku“ mládežníkov z celého sveta pozvali na Slovensko. S prípravou začali vlani v marci.

Miroslava Jaššová porozprávala, že Medzinárodný program Výmeny Mládeže organizovaný pod záštitou Lions Clubs International ponúka vybratým účastníkom možnosť spoznania každodenného života danej kultúry prostredníctvom pobytu v hostiteľskej rodine a nadviazanie nových priateľstiev počas pobytu v medzinárodnom kempe. Jeho význam spočíva v nadobudnutí prehľadu o kultúre, histórii a ďalších stránok navštívenej hostiteľskej krajiny a prispieva tak k rozvoju kultúrnej kompetencie účastníkov. Prostredníctvom vytvárania nových priateľstiev a spoznávania kultúr program Výmeny Mládeže prispieva k napĺňaniu jedného z mnohých cieľov organizácie Lions Clubs International.

Medzinárodný program Výmeny Mládeže

Prezidentka bratislavského klubu vysvetlila podstatu týchto pozoruhodných aktivít. Program Výmeny Mládeže organizácie Lions Clubs International je založený na princípe vzájomnej spolupráce a reciprocity kontinentov, krajín, dištriktov, klubov a teda aj jednotlivých mládežníkov a ich domovských rodín.

„Preto sa náš dištrikt (a teda aj jednotlivé kluby) prisľubuje k prijatí rovnakého počtu zahraničných mládežníkov, koľko domovských mládežníkov bude umiestených do zahraničia. Princíp reciprocity organizácie Lions Clubs International je založený na poskytovaní rovnocenných služieb a preto náš dištrikt taktiež organizuje mládežnícky kemp pre zahraničných mládežníkov, ktorý je spojený s pobytom v hosťujúcej rodine na 1 - 2 týždne. Alternatívou je pobyt zahraničných mládežníkov v hosťujúcich rodinách po dobu 3 týždňov,“ vysvetlila Miroslava Jaššová.

Dodala, že mladý človek a jeho rodina podporovaná sponzorom je povinná prijať zahraničného mládežníka na hosťovanie vo svojej rodine a poskytnúť mu náležitý komfort ako aj stravovanie po dobu zodpovedajúcu dobe pobytu vlastného mládežníka v zahraničnej hosťujúcej rodine, minimálne však na dobu 7 dní počas nasledovných termínov, ktoré budú rodine pridelené zo strany vedenia programu.

Aj z exotických krajín

Podčiarkla, že v súčasnosti je to najbezpečnejšie cestovanie mladých ľudí vo svete, pretože členovia Lions clubu sa starajú o hostí od ich príchodu na letisko na Slovensku, počas celého pobytu a cestovaniu po Slovensku až do momentu odchodu domov. V danej skupine je 31 ľudí z 19 krajín sveta. Sú vo veku 17 – 24 rokov. Ako podčiarkla Miroslava Jaššová, nie sú to „pionieri“ – malé deti - a nezaujímajú sa iba o hry a kúpanie, ale aj o histórii, kultúru a pamiatky krajiny, ktorú navštevujú. Niektorí prišli z veľkej diaľky a z pre nás pomerne exotických krajín, ako napríklad, Brazília, Čína, India, Izrael, Mexiko, Thajsko a Turecko.

Miroslava Jaššová podčiarkla, že členovia Lions Clubu Bratislava PRESSBURG pomáhajú mladým ľuďom cestovať po svete, zoznamovať sa s ľuďmi a nachádzať si nových priateľov a v neposlednom rade, samozrejme, propagujú Slovensko: jeho kultúru, tradície, zvyky, folklór, krásy prírody a historické pamiatky. „Mladí ľudia nachádzajú nových kamarátov, dokonca často z krajín, s ktorými ich štát nemá dobré vzťahy alebo sa dokonca nachádzal vo vojne. Takto mladí ľudia prichádzajú na to, že mier je najdôležitejšou súčasťou ich života a takto sa medzi nimi šíri duch priateľstva,“ zdôraznila. 

Porozprávala o pestrom a zaujímavom tohtoročnom programu Medzinárodného kempu mládeže HARMONY 2016. Mladí ľudia z celého sveta prišli na Slovensko 30. júla. Oboznámili sa s hlavným mestom Slovenska, dokonca ich prijali aj na radnici. Mali peknú exkurziu v Modrej, navštívili Zachovú chatu, kúpali sa na Seneckých jazerách a na Zlatých pieskoch, mali exkurziu v elektrárni Gabčíkovo, na Červenom kameni a oboznámili sa aj s inými slovenskými historickými a kultúrnymi perlami.

Jeden deň strávili v Rišňovciach – v modernej slovenskej obci, ktorá má vynikajúcu infraštruktúru a pekný vzhľad a určite patrí k jedným z najlepších na Slovensku. V sobotu mladí ľudia z celého sveta odcestujú domov preplnení novými zážitkami a emóciami a s pocitom, že navštívili krásnu krajinu, kde si našli nových priateľov.

Miroslava Jaššová v závere ešte prezradila, že hlavným cieľom Lions Clubu Bratislava PRESSBURG bolo vybudovanie Chovnej stanice s pôrodnicou pre vodiacich psov v Jakubove. Tento splnili 21. apríla 2008, kedy skolaudovali dve budovy (budovu pôrodnice a budovu kotercov). Tieto stavby odovzdali Sekcii vodiacich psov pri Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Chovná stanica je vybudovaná v Jakubove, na súkromnom pozemku pani Jarmily Viragovej, v tom čase riaditeľky Sekcie pre vodiacich psov.

Nechýbal ani tradičný guľáš

Po exkurzii v múzeu mladí ľudia prešli centrom obci, obdivovali nádhernú sochu Anjela mieru, ktorá zdobí námestie pred obecným úradom. Pred sídlom samosprávy pre nich zorganizovali koncert, na ktorom so slovenskými ľudovými a populárnymi pesničkami vystúpili najmenší obyvatelia Rišňoviec. Hostia boli nadšení a odmenili vystúpenie detí búrlivým potleskom.

Po krátkej exkurzii na obecnom úrade a oboznámení sa s pracou samosprávy hostí pozvali do cukrárne na centrálnom námestí Rišňoviec, kde si pochutnávali na zmrzline. Samozrejme, nasledoval chutný obed s tradičným guľášom a inými slovenskými špecialitami, prechádzka po obci a fotografovanie. V popoludňajších hodinách hostia sa rozlúčili s hostiteľmi a odcestovali do Modrej, kde sú ubytovaní.   

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

33 %
(6 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,