asfasdf ×

NázorObčana.sk

Slovenské umenie v rezidencii veľvyslanca EÚ v Moskve

 Aktuality

Slovensko sa stalo prvou krajinou, ktorá počas svojho predsedníctva v Rade EÚ zorganizovala na pôde Európskej únie v Moskve výstavu svojich umelcov.

16 November
2016 18:37:26

 

Foto: Slovenský inštitút v Moskve

Vernisáž obrazov ak. maliara Andreja Smoláka a sôch Stanislava Mikovčáka sa konala v stredu (9. novembra 2016) v rezidencii veľvyslanca EÚ v Moskve Vygaudasa Ušackasa za účasti slovenského veľvyslanca v Ruskej federácii Petra Priputena. Podujatie pripravil Zastupiteľský úrad SR v Moskve v spolupráci so Slovenským inštitútom v Moskve.

Veľvyslanec EÚ v Moskve V. Ušackas vyzdvihol vo svojom úvodnom príhovore práve tú skutočnosť, že Slovensko sa stalo vôbec prvou krajinou predsedajúcou v Rade EÚ, ktorá zorganizovala podujatie takéhoto formátu.

Slovenský veľvyslanec P. Priputen sa poďakoval svojmu kolegovi za poskytnutie priestorov rezidencie a stručne predstavil vystavujúcich autorov. Umelci vyjadrili radosť z toho, že môžu vystavovať svoje diela na pôde Európskej únie v Moskve. A. Smolák poukázal na to, že umelec by nemal hovoriť sám o svojich dielach - podľa neho by o nich mali hovoriť kunsthistorici. Zároveň vyvrátil tvrdenia, že je maliarom aktov, keď zdôraznil, že maľuje ženskú dušu a tým vzdáva hold a poctu ženám.

Sochár St. Mikovčák, diela ktorého sú preniknuté motívmi ľudových tradícií podčiarkol, že zbiera podkovy, motyky, reťaze, z ktorých vytvára predmety s cieľom zachovať ich v podobe umeleckých diel pre ďalšie generácie.

Po slávnostnom otvorení výstavy v rezidencii veľvyslanca EÚ v Moskve zotrvali slovenskí umelci s hosťami vernisáže, medzi ktorými boli vedúcich diplomatických misií, zástupcovia spoločenského, kultúrneho a duchovného života v diskusii. Tí sa pochvalne vyjadrovali o prácach našich autorov, pričom diela sochára St. Mikovčáka označili za „dojímavé“.   

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,