asfasdf ×

NázorObčana.sk

V Nitre otvorili výstavu unikátnych fotografií z obdobia druhej svetovej vojny „Cesta k veľkému víťazstvu: Od Stalingradu do Prahy“

 Aktuality

V priestoroch bývalej Synagógy v Nitre včera otvorili výstavu s názvom „Cesta k veľkému víťazstvu: Od Stalingradu do Prahy“, ktorú mesto pod Zoborom pripravilo spoločne s ruským mestom Volgograd a poslancom Európskeho parlamentu Jiřím Maštálkom.

04 Február
2017 09:47:08

 

Foto: autor

Na výstave sú predstavené vzácne fotografie, mapujúce históriu druhej svetovej vojny, hlavne obdobie r. 1942 – 1945, keď Červená armáda /neskôr Sovietska armáda/ s ťažkými bojmi  postupne oslobodzovala územie Európy od Stalingradu /súčasného Volgogradu/ do Berlínu, čo je práve odzrkadlené v názvu výstavy. Vernisáž výstavy sa uskutočnila v popoludňajších hodinách v priestoroch bývalej Synagógy, ktoré sú v súčasnosti koncertno-výstavnou sálou. 

V úvode vernisáže vystúpil primátor Nitry Ing. Jozef Dvonč, CSc., ktorý porozprával o význame tejto výstavy, o najstrašnejšej vojne v histórii ľudstva, ktorá uniesla desiatky miliónov životov, hovoril aj o začínajúcej sa spolupráci mesta Nitra a Volgograd. Prezradil, že túto výstavu zorganizovali pri príležitosti 74. výročia ukončenia Stalingradskej bitky v druhej svetovej vojne, ktorá sa skončila 2. februára 1943.

Poslanec Európskeho parlamentu Jiří Maštálek prezradil, ako vznikla myšlienka organizácie tejto výstavy, ako aj to, že pôvodne táto expozícia bola koncipovaná k 70. výročiu spoločného víťazstva nad fašizmom v II. svetovej vojne a mala premiéru v sídle Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Tam táto výstava vyvolala veľký záujem návštevníkov a navštívili ju aj mnohí poslanci, ktorí jemne povedané, nemajú radi Rusko, ale aj tak im táto expozícia vyrazila dych krutou pravdou o vojne, utrpení a obetiach.

Mimoriadny a Splnomocnený Veľvyslanec Ruskej federácie v Slovenskej republike Alexej  Fedotov hovoril o tom, ako si v Rusku pamätajú na druhú svetovú vojnu, ktorá Sovietsky zväz stala takmer 30 miliónov životov. Porozprával o spolupráci so slovenskými partnermi a o podujatiach, ktoré pripravili spoločne. Prezradil, že táto expozícia fotografií začína svoju púť v Nitre a bude pokračovať na mnohých miestach na Slovensku.

Ruský veľvyslanec a primátor Nitry zvlášť vyzdvihli aktívnu činnosť starostu obce Rišňovce /10 km od Nitry/ Karola Laboša, ktorý jedným z prvých predstaviteľov samosprávy začal nadväzovať intenzívne priateľské vzťahy s ruskými partnermi a napomáha rozvoju dobrých a vzájomne prospešných vzťahov medzi Ruskom a Slovenskom.

Najemotívnejším bolo vystúpenie primátora ruského mesta Volgograd Andreja Kosolapova. Porozprával o ťažkých bojoch v Stalingrade /Volgograde/, ktoré sa konali v období 21. augusta 1942 – 2. februára 1943. Prezradil, že ešte včera /2. februára/ sa zúčastnil na veľkolepých oslavách vo Volgograde a dnes /teda včera – 3. februára/ priletel do Nitry na otvorenie výstavy. Prízvukoval, že pre obyvateľov Volgogradu tá strašná vojna má iný význam, ako pre mnohých ľudí v Európskej únii, pretože im dodnes ešte o sebe občas pripomína – a dosť smutným spôsobom.

Porozprával, že aj v súčasnosti sa stáva, že v meste alebo na okolí si občas nájdu starú mínu, bombu alebo granát a občas dochádza aj ku nešťastiu, ako pred rokom, keď dvaja mladíci stúpili na mínu, ktorá v zemi ležala trištvrte storočia... Porozprával, že vlani, počas stavebných prác takmer v centre mesta, našli spoločný hrob s takmer tisícou neznámych vojakov, ktorých potom slávnostne pochovali na Memoriálnom cintoríne na Deň víťazstva nad fašizmom. Andrej Kosolapov taktiež prezradil, že v sobotu /dnes/ bude rokovať s nitrianskym primátorom o spolupráci dvoch miest v rôznych oblastiach a táto výstava je vlastne prvým krokom v tejto spolupráci.    

Po krátkom kultúrnom programe všetci prítomní prešli do galérie, kde bola umiestnená výstava. Prezreli si vzácne fotografie, mnohé z ktorých sú ozaj unikátne. S nimi sa už predtým oboznámili návštevníci tejto výstavy v Brne, Ostrave /ktorá už je partnerským mestom Volgogradu/, Berlíne, Lidiciach a iných mestách. Výstava vzácnych fotografií doplnených sprievodnými textami sa v Nitre potrvá do 15. marca.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(1 hodnotenie)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,