asfasdf ×

NázorObčana.sk

Rekordný počet parohov pod Zoborom - viac ako 500 kusov alebo výstava „Trofeje poľovnej zveri“ v Ponitrianskom múzeu v Nitre

 Aktuality

Slávnostné fanfáry Halali Tria z Nitry otvorili dnes o 15. hodine už XXXI. ročník tradičnej výstavy „Trofeje poľovnej zveri“, ktorá je umiestnená v priestoroch Ponitrianskeho múzea v Nitre. A je tu svojráznych rekord – v počte parohov...

24 Marec
2017 19:11:16

 

Foto: autor

Výstava trofejí predstavuje výsledky chovateľskej práce poľovníkov v pôsobnosti Obvodnej poľovníckej komory v Nitre. Vystavované trofeje sú odrazom nielen samotnej úrovne genofondu, ale aj celého systému celoročnej starostlivosti o zver, ako zložky prírodného bohatstva Slovenskej republiky.

Na výstave je možné vidieť 560 kusov trofejí raticovej zveri (jelenej, danielej, srnčej, muflónovej a diviačej) a lebiek šeliem ulovených v poľovníckej sezóne r. 2016/2017. Vystavené trofeje a sprievodný katalóg poskytujú prehľad o počte zveri v revíroch, správnom selektívnom love trofejových jedincov, ako i bodovanie trofejí a udeľovanie medailí. Trofeje dopĺňajú preparáty poľovných druhov zveri zo zbierok Ponitrianskeho múzea.

Výstavu nám predstavil a najzaujímavejšie exponáty prezentoval RNDr. Štefan Bleho, kurátor prírodovedných zbierok, zoológ Ponitrianskeho múzea a člen hodnotiacej komisie Obvodnej poľovníckej komory v Nitre. Pripomenul, že na výstave je predstavených 560 kusov trofejí raticovej zveri a lebiek šeliem ulovených v uplynulej poľovníckej sezóne.

„Výstavu zorganizovala Slovenská poľovnícka komora, obvodná organizácia Nitra v spolupráci s Ponitrianskym múzeom. Je tu najviac trofejí srnčej zveri – 429 kusov, potom je 43 kusov jelenej zveri, 21 diviakov, 13 muflónov, 9 danielov a navyše 45 lebiek líšok a  jazvecov. Trofeje posúdila a obodovala odborná komisia a najviac ocenila srnčie trofeje, udelila 5 zlatých, dve strieborné a 14 bronzových medailí. Je to 5 percent z celkového počtu a je to pomerne dobrý úspech,“ prezradil.

Dodal, že dve jelenie trofeje ohodnotili na striebornú medailu. „Je to dosť slušné, ak si vezmeme do úvahy, že okres Nitra má iba 4 revíry, kde sa nachádza jelenia zver. V posledných rokoch sú dobre zastúpené danielie trofeje, kde máme 2 zlaté, 1 striebornú a 1 bronzovú medailu. Tieto ocenené kusy väčšinou pochádzajú z poľovníckeho združenia Telince. Diviačia zver je tiež zastúpená rekordným počtom 21 kusov a získala po jednej zlatej, striebornej a bronzovej medaile,“ povedal.          

Podčiarkol, že tento počet trofejí je najvyšší v posledných rokoch: „Vlastne je to rekord – doposiaľ taký počet trofejí v okrese Nitra ešte nebol. Najviac pribúda trofejí srnčej zveri: každoročne počet ulovenej zveri stúpa o 20 – 25 kusov,“ dodal Štefan Bleho.   

Samotná výstava prebiehala v obvyklom duchu. Prítomných vyše 100 poľovníkov privítal riaditeľ Ponitrianskeho múzea v Nitre Anton Števko, člen hodnotiacej komisie Obvodnej poľovníckej komory v Nitre Štefan Bleho a iní. Poľovníci zhodnotili uplynulú sezónu a najlepším strelcom slávnostne odovzdali medaily a diplomy. Potom nasledoval slávnostný prípitok a prehliadka múzea. Táto výstava v Ponitrianskom múzeu potrvá celý mesiac – až do 24 apríla.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(1 hodnotenie)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,