Európsky parlament prijal legislatívne uznesenie, v ktorom žiada úplný zákaz vstupu klonovania do všetkých fáz potravinového reťazca. Menej reštriktívne opatrenia, ako je označovanie výrobkov, by podľa poslancov neriešili obavy občanov.
Foto: http://www.ephoto.sk
V návrhu smernice o klonovaní hospodárskych zvierat, ktorý Európska komisia predložila v decembri 2013, preto žiadajú viacero zmien. „Vzhľadom na negatívny dopad na životné podmienky zvierat odmieta klonovanie zvierat na poľnohospodárske účely veľká väčšina spotrebiteľov. Klonovanie nie je na zabezpečenie dodávok mäsa v EÚ potrebné. Zákaz klonovania je teda otázkou európskych hodnôt a princípov,“ vyhlásila členka Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín Renate Sommerová z Európskej ľudovej strany.
Na spoločnej schôdzi výborov Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín a Výboru pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka poslanci Europarlamentu požiadali úplne embargo na dovoz klonov a ich potomkov. Súčasťou reformy má byť aj povinná vysledovateľnosť pôvodu a táto spoločná legislatíva by mala byť prísnym nariadením a nie obyčajnou smernicou. Tento návrh podporilo 82 poslancov a iba 8 boli proti.
Kým v Európskej únii sa zvieratá na potravinárske účely neklonujú, v USA, Argentíne, Brazílii či Kanade je to bežná prax. Od roku 1997 sa na klonované potraviny vzťahuje nariadenie o nových potravinách. Odvtedy až doteraz nepožiadal žiadny európsky podnik o povolenie uviesť na trh potraviny z klonov.
Bohužiaľ, väčšina spotrebiteľov ani nevie o tom, že potraviny na našom stole pochádzajú aj z klonovaných zvierat a ich potomkov. V EÚ je napriek varovaniam odborníkov stále povolené klonovať zvieratá na účely produkcie potravín, a rovnako i dovážať a predávať takéto potraviny v spotrebiteľskej sieti. Potraviny z klonovaných zvierat podľa platnej legislatívy nemusia byť ani označené, takže spotrebiteľ nemá šancu zistiť, či potravina pochádza z klonovaného zvieraťa alebo jeho potomkov.
Odborníci poukazujú na to, že klonovanie je nová metóda. Napriek tomu, že ešte neboli odhalené všetky jej úskalia, už teraz vieme, že drvivá väčšina zvierat, ktoré sa rodia ako klony, hynú tesne po narodení pre vážne poškodenia a vrodené chyby. Až 90 percent embryí jahniatok neprežije. Zo zvierat, ktoré sa narodia živé, trpí väčšina závažnými poškodeniami končatín a srdcovocievnymi problémami, ktoré spôsobujú zvieratám veľké fyzické utrpenie a výrazne znižujú kvalitu ich života. Produkty z klonovaných zvierat môžu byť navyše zdravotným rizikom pre spotrebiteľov a na potravinárske účely ani nie je potrebné takéto metódy používať.
Navyše klonovanie je aj závažnou etickou otázkou a spotrebitelia by mali mať možnosť rozhodnúť sa, či chcú konzumovať takto vyprodukované potraviny. Až 77 percent európskych spotrebiteľov klonovanie na výrobu potravín odmietlo. Na Slovensku Sloboda zvierat zorganizovala petíciu, ktorá žiada európske inštitúcie o zákaz klonovania zvierat na účely výroby potravín v EÚ a o zákaz dovozu a predaja spermy a embryí, ktoré sú výsledkom klonovania, a dovoz a predaj potravín z klonov a ich potomkov.