Medzi súčasti kuchyne, ktoré sú pravidelne namáhané, jednoznačne patrí aj pracovná doska. Preto by mala byť vyrobená z materiálu, ktorý toto namáhanie zvládne. A samozrejme, bude vyzerať dobre.
Pridajte k tomu možnosti údržby a taktiež cenu a rýchlo zistíte, že vybrať si nie je len tak.
Laminát a masív
Medzi najlacnejšie pracovné dosky do kuchyne patria tie laminátové. Cenová dostupnosť však nie je ich jedinou výhodou. Taktiež majú jednoduchú údržbu a množstvo dizajnových možností. Môžete mať napríklad laminátovú dosku, ktorá imituje luxusné kuchynské pracovné dosky z kameňa. Neznesú však teploty vyššie ako 180 °C, pozor na ne treba dávať pri krájaní (ak nechcete na doske viditeľné ryhy) a taktiež je dobré si pri kúpe všímať kvalitu hrán, aby sa po čase nezačali odliepať.
Ak vás pri kuchynských pracovných doskách zaujíma najmä dizajn a hygienickosť, vašim favoritom zrejme budú pracovné dosky z masívu. Výhodou masívnych pracovných dosiek je aj to, že prípadné škrabance môžete ľahko zbrúsiť. Avšak mimo toho si vyžadujú extra pozornosť pri údržbe, čo znamená napríklad vyhýbať sa agresívnym čistiacim prostriedkom, či aspoň dvakrát ročne ošetriť dosku olejom na drevo. Nevýhodu môže niekedy predstavovať aj nižšia tvrdosť a počítať musíte aj s nasiakavosťou.
Kameň a keramika
Vysoko odolné a ľahko udržiavateľné sú kvalitné pracovné dosky z kameňa. Podobne ako pracovné dosky z masívu aj kamenné dosky sa vyznačujú elegantným a nadčasovým dizajnom a svojou hygienickosťou.
Medzi skutočne odolné kuchynské pracovné dosky patria aj keramické pracovné dosky, ktoré spomenieme ako posledné (aj keď na trhu sú aj ďalšie materiály, ktoré sa však používajú menej). Keramické pracovné dosky odolávajú vode, vyšším teplotám aj mechanickému poškriabaniu. Majú antibakteriálny povrch a ľahko sa udržujú. Pochopiteľne však ide o najdrahší materiál spomedzi spomenutých.
Zdroj obrázka:
Autor: Dariusz Jarzabek / Shutterstock.com