asfasdf ×

NázorObčana.sk

Oslavy Dňa víťazstva ako dôvod rozporuplných reakcií, politických hádok a mediálnych vojen

 Aktuality

Ostatných 70 rokov medzi Východom a Západom neboli žiadne nedorozumenia a spory ohľadom osláv ukončenia druhej svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom. Moderná studená vojna však zasa vytvorila dva nepriateľské tábory, ktorí si „nerozumejú“...

18 Apríl
2015 08:36:58

 

Foto: facebook

Najnovšie „nedorozumenia“ vypukli na margo toho, kto pôjde a kto nepôjde na oslavy Dňa víťazstva do Moskvy a ohľadom „kompletného prepisovania histórie“, ktorého sa chopilo nové ukrajinské vedenie. Východnému „medveďovi“ sa to, samozrejme, nepáči: v Rusku poukazujú na to, že kríza na Ukrajine nie je dostatočným dôvodom na to, aby Kyjev prepisoval históriu druhej svetovej vojny a vlastne aj celú históriu Ukrajiny. Moskva zdôrazňuje, že Kyjev to robí, jemne povedané, veľmi neobjektívne...

V tejto súvislosti ministerstvo zahraničných vecí Ruska vydalo vyhlásenie, v ktorom vyjadrilo  znepokojenie Kremľa v súvislosti so snahami o prepísanie dejín štátu na Ukrajine. „V Moskve so znepokojením a obavami pozorujú expanziu znevažovania hrdinskej minulosti ukrajinského národa zo strany ukrajinských mocenských síl, ktoré sa chopili vedenia štátu. V týchto dňoch Najvyššia rada Ukrajiny schválila ďalší balík zákonov zameraných na prepisovanie dejín vlastného štátu a potlačenie politického disentu v krajine. Je to séria zákonov „O právnom postavení a uctievaní pamiatky účastníkov boja za nezávislosť Ukrajiny v XX. storočí“, „O odsúdení komunistického a národno-socialistického (nacistického) totalitných režimov na Ukrajine a zákaze propagácie ich symbolov“, „O sprístupnení archívov orgánov represie komunistického totalitného režimu 1917-1991“,  „O zvečnení víťazstva nad nacizmom v Druhej svetovej vojne 1939-1945,“ uvádza sa vo vyhlásení MZV Ruska.

„Prezentujúc roky 1917-1991 ako obdobie boja za nezávislosť Ukrajiny a vyhlasujúc "komunistický totalitný režim“ za „zločinecké obdobie a štátny teror“, terajšie ukrajinské mocenské štruktúry sa snažia vymazať z pamäti miliónov Ukrajincov skutočné dejinné udalosti Ukrajiny XX storočia, jej postupného rozvoja v rámci Sovietskeho zväzu. Vychádzajúc z logiky autorov najčerstvejších ukrajinských inovácií, inšpirovaných prevažne externými poradcami, nedá sa pochopiť, čím sa vlastne zaoberalo niekoľko generácií Ukrajincov, ktorí budovali moderný štát, ale neskrývali sa v tom istom čase v brlohoch banderovcov a ani sa nepodieľali na nacionalistickom disente,“ prízvukuje MZV Ruska.

„Na pozadí hlásaného boja proti údajne totalitnej minulosti Kyjev v podstate, nastoľuje  skutočné totalitné metódy likvidácie nežiaducich politických strán, spoločenských organizácií a hnutí. Fakticky sa zavádza tvrdá cenzúra politického myslenia v záujme dodržovania zvrátených predstáv o dobre a zle, propagovaných súčasným ukrajinským vedením. Ukrajinskí zákonodarcovia, skrývajúc sa za  rétorikou boja za občianske práva a slobody, v podstate prijali akty, ktoré priamo obmedzujú realizovanie práva na slobodu myslenia, svedomia, presvedčenia a prejavu,“ upozorňuje ruské ministerstvo.

„Treba tiež poznamenať, že niektoré ustanovenia uvedených zákonov vyvolávajú opodstatnené otázky o ich protirečení záväzkom Ukrajiny vyplývajúcich z Medzinárodného paktu o občianskych a politických právach a Medzinárodného dohovoru o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie. Evidentný je rozpor týchto dokumentov s uznesením 69/160 Valného zhromaždenia OSN odsudzujúceho glorifikáciu nacizmu, neonacizmu a iných praktík, ktoré prispievajú k posilňovaniu súčasných foriem rasizmu, rasovej diskriminácie, xenofóbie a súvisiacej intolerancie,“ uvádza sa ďalej.

„V čase, keď Ukrajina potrebuje kompetentné a kvalifikované rozhodovanie o spôsoboch, ktoré dostanú krajinu z hlbokej sociálnej, ekonomickej, politickej a kultúrnej krízy, zmienené zákony ponúkajú vtiahnuť krajinu do víru rozsiahleho premenovania miest, námestí, ulíc, podnikov a iných objektov pod heslom oslobodenia od symbolov minulého režimu. Poskytujú právny základ pre vandalizmus na štátnej úrovni, strhnutie obrovského množstva pomníkov, z ktorých mnohé sú zahrnuté v Národnom registri pamiatok Ukrajiny. Na jednu rovinu v súčasnej Ukrajine stavajú fašistickí agresori a bojovníci za oslobodenie krajiny od fašizmu. Pokračuje sa glorifikovanie nacistických kolaborantov z radov OUN - UPA, usilovne sa ich snažia pripodobiť k  veteránom Veľkej vlasteneckej vojny,“ upozorňuje ruské ministerstvo.

„Zarážajúce je rúhanie, s akým Najvyššia rada Ukrajiny usporiadala toto „epochálne“ prijatie balíka „protikomunistických“ , fakticky protiruských a protiukrajinských zákonov na prahu 70. výročia víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne. Snahou vyplieniť pojem „Veľká vlastenecká vojna“ v dnešnej Ukrajine a nahradiť ho označením „Druhá svetová vojna“ sa pokúša súčasná ukrajinská vládna garnitúra nielen zvrátiť podstatu rozsiahleho dejinného stretu ale týmto vystaviť potupe svojich veteránov, okradnúc ich o svetlý sviatok, zradiť pamiatku miliónov Ukrajincov, ktorí bojovali v Červenej armáde a obetovali svoje životy práve za obranu vlasti pred  fašizmom,“ zdôrazňuje sa vo vyhlásení.

„Všetky pokusy dnešného Kyjeva o prekrútenie minulosti krajiny, popieranie úspechov ruského a sovietskeho obdobia svojich dejín budú mať za následok len hlbokú roztržku v súčasnej spoločnosti. Používané metódy a prostriedky nanucovania nacionalistickej ideológie vo všeobecnosti spochybňujú perspektívy úspešného rozvoja ukrajinskej štátnosti,“ uvádza v závere svojho vyhlásenia ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(11 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,