asfasdf ×

NázorObčana.sk

EÚ vyhlásila „boj proti ruskej propagande“. Brusel už našiel 5 expertov, ktorí zavelia do útoku proti „ruskému medveďovi“

 Aktuality

EÚ predsa vyhlásila Rusku takú menšiu vojnu. Najprv uvalila na východného medveďa ekonomické a vízové sankcie a teraz pripravuje ďalší útok. Zo zákopov vyrútia vojaci – s perami, fotoaparátmi, videokamerami, notebookmi a pod. – „mediálna armáda“.

08 Jún
2015 07:07:42

 

Foto: ceskatelevize.cz

Európska únia už začala budovať svoju mediálnu armáda, jediným cieľom ktorej bude boj proti ruskému medveďovi. Je to pekný zámer – úplne v súlade s zásadami studenej vojny. Prišla aj prvá potešujúca správa – Brusel už buduje generálny štáb tejto armády. Zatiaľ generalitu tvoria piati „vyvolení“, medzi nimi je aj jeden z našich západných susedov – novinár Jakub Kalenský /na snímke/. Brusel túto skupinku „generálov“ takticky označil ako tím expertov,  ktorý vytvára vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

Úplne krásne o tom napísal český Respect“ „Do formujícího se týmu expertů na potírání ruské propagandy...“ Takže skúsení európski novinári budú „potírať ruskú propagandu“. Nuž, keď nemajú nič iné na práci, tak aj toto je nejaká činnosť... Mimochodom, nie je všetko také jednoduché. Aby sa český novinár mohol dostať pekné miestečko v Bruseli, musí získať kladné stanovisko po bezpečnostnej previerke a potom jeho spoľahlivosť musí potvrdiť aj české ministerstvo zahraničných vecí. Ako sa hovorí, „dôveruj, ale preveruj...“

Európska služba pre vonkajšiu činnosť /je to predovšetkým zahraničnopolitická činnosť/, v rámci ktorej bude fungovať zatiaľ 5-členná „špeciálna jednotka“ novinárov, mala tvrdé požiadavky pre kandidátov: vysokoškolský alebo univerzitný diplom, skúsenosti novinárskej práce, ovládanie cudzích jazykov – angličtina, francúzština, ale predovšetkým, pochopiteľne, ruština. Sídlo redakcie bude v Bruselu. Cieľom je efektívna propagácia činnosti orgánov EÚ, rozšírenie týchto informácií v svetových médiách, prieskum ruských a „po rusky hovoriacich“ médií, aktívna informačná vojna proti „nesprávnym“ informáciám ruských médií.

  

Český novinár Jakub Kalenský, bývalý zamestnanec, Hospodářských novín potvrdil informáciu, že dostal miesto v Bruselu. Potvrdil to aj český rezort zahraničia. Vo štvrtok bolo zverejnené britské vyhlásenie „Ruská výzva“, v ktorej západní experti konštatovali zhoršenie vzťahov medzi Západom a Ruskom a ešte raz vyzvali európske a zaoceánske štáty, aby investovali do obranných, strategických komunikácií a, samozrejme, aj do médií, aby mohli čeliť „kremeľskej propagande“.

V Rusku si pritom viacerí iba nechápavo krútia hlavami. Nevedia pochopiť, prečo sa celý svet  zľakol jednej ruskej televízie, ktorá „veští“ v niekoľkých rečiach – Russian Today? Faktom je, že prednedávnom sa k nej pridal aj portál Sputnik. Mimochodom, o boji proti ruskej propagande v USA a EÚ začali špekulovať ešte pred vznikom Sputniku. Rusi to nechápu: desiatky zahraničných televíznych a rozhlasových staníc, novín a časopisov, mnohé z ktorých tiež „veštia“ v ruštine, už desaťročia útočia na hociktorý režim, ktorý bol alebo je v Rusku či bývalom ZSSR. Taká náhoda: Západu sa nepáči hociktorý režim, ktorý je v Rusku. Prečo?  

Ruské média a analytici pripomínajú, že desiatky západných médií dlhé desaťročia šírili špecifickú propagandu nielen voči ZSSR, ale aj iným krajinám socialistického bloku. Stačí spomenúť iba niekoľko „gigantov“, ktorí voľakedy viedli širokú propagandu aj voči bývalému Československu – Hlas Ameriky, Deutsche Welle, Slobodná Európa, BBC, a mnohé iné. Ale v Rusku v ostatnom štvrťstoročí nie je žiadna panika, aj keď propagandistické útoky európskych a zaoceánskych médií pokračujú a stáli sa oveľa rafinovanejšími a profesionálnejšími.

Preto v Rusku nechápu: celý Západ sa zľakol jednej ruskej stanice a hneď zbrojí celú mediálnu armádu, aby bojovala proti tejto „russiantodayovskej rote“ a „sputnikovej čate“?!.. Veď tá západná mediálna armáda existuje už desaťročia – asi je treba posilniť najmodernejšími zbraňami. A svet zasa ešte hlbšie prepadáva smerom k studenej vojne. Máme pekné perspektívy...

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

85 %
(20 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,