asfasdf ×

NázorObčana.sk

Starobylú Nitru navštívil primátor Volgogradu. Samosprávy oboch miest mienia nadviazať partnerské vzťahy

 Aktuality

V rámci nadviazania partnerských vzťahov s kolegami zo slovenskej samosprávy mesto pod Zoborom navštívila delegácia na čele s primátorom Volgogradu Andrejom Kosolapovom a prvým tajomníkom Veľvyslanectva Ruska na Slovensku Nikolajom Ryžovom.

15 Jún
2016 18:48:45

 

Foto: autor a MsÚ Nitra

Zástupcov ruskej samosprávy z Volgogradu privítal primátor Nitry Jozef Dvonč spoločne so zástupcom Jánom Vančom a poslancom mestského zastupiteľstva Jozefom Trandžíkom. Jozef Dvonč i jeho zástupca Ján Vančo informovali ruského primátora o histórii Nitry, fungovaní mesta, volebnom systéme, počte poslancov, ale aj o súčasnom stave mesta, ktoré je moderné, s dvoma univerzitami, priemyselnými parkmi - keď do jedného z nich smeruje investícia Jaguar Land Rover. Hostia z Ruskej federácie majú záujem o partnerskú spoluprácu s Nitrou, s tým, že dobré skúsenosti majú na partnerskej báze s českým mestom Ostrava.

Kooperácia oboch miest by mohla byť v oblastiach kultúry, spolupráce škôl (napr. pri výmenných pobytoch folklórnych a tanečných súborov) či výmene skúseností a poznatkov v rôznych oblastiach. Delegácia z Ruskej federácie si tiež prezrela pamiatky na Nitrianskom hrade a zavítala aj na Výstavisko Agrokomplex

Pre náš portál primátor Volgogradu Andrej Kosolapov prezradil, že ho očarovala starobylá Nitra a pekné privítanie vedenia mesta. Porozprával, že sa po prvý raz stretol s primátorom Nitry Jozefom Dvončom počas rokovaní v rámci Prvého stretnutia partnerských miest a regiónov Slovenska a Ruska, ktoré sa konali v Bratislave. Toto prvé historické stretnutie zorganizovali: Medzinárodná asociácia „Družobné mestá“, /Rusko/, Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike, Rada federácie Ruska a  ZMOS – Združenie miest a obcí Slovenska. Nitriansky primátor oslovil ruského hosťa a dohodli sa, že navštívi mesto pod Zoborom, oboznámi sa s činnosťou tunajšej samosprávy a zástupcovia vedenie dvoch miest si prediskutujú možnosti partnerskej spolupráce dvoch samospráv. 

Primátor Volgogradu, ktorý je viceprezidentom ruskej Medzinárodnej asociácie partnerských miest porozprával, že Volgograd má bohaté skúsenosti v spolupráci so zahraničnými partnermi a práve Volgograd  a britské mesto Coventry sa stali prvými mestami vo svete, ktoré uzatvorili partnerské vzťahy a tie pokračujú aj dodnes. Z našich najbližších susedov Volgograd má partnerské vzťahy s českou Ostravou.

Andrej Kosolapov porozprával, čo všetko stihol navštíviť v Nitre v priebehu jedného dňa a že pozval slovenských kolegov na návštevu Volgogradu. Pre našich čitateľov predstavil svoje mesto. Nachádza sa na juhovýchode európskej časti Ruska a má viac ako 1 milión obyvateľov. Má slávnu históriu. Pre našich čitateľov postačí povedať iba jedno slovo  - „Stalingrad“ /starý názor Volgogradu/ a hneď vedia, o aké mesto sa jedná. Volgograd je obrovské priemyselné, dopravné a kultúrne centrum na juhu Ruska. Vedenie mesta mieni realizovať mnohé projekty so slovenskými partnermi v oblasti hospodárstva, investícií, kultúry, športu a turizmu.

Nitriansky primátor prezradil, že si sám vybral ruského partnera, s ktorým by mesto Nitra mohlo nadviazať dobré priateľské vzťahy. „Volgograd je najväčšie mesto z tých, ktoré sa zúčastnili na stretnutí partnerských miest Slovenska a Ruska. Má najlepšie podmienky pre rozvoj hospodárskej a investičnej spolupráce a realizácie zaujímavých projektov aj v iných oblastiach. Volgograd nemá partnera na Slovensku, my nemáme partnera v Rusku. Dúfajme, že už budeme mať. Ruským hosťom sme prezentovali Nitru, porozprávali sme im o našej činnosti a diskutovali sme o tých projektoch, ktoré môžeme realizovať už v blízkej budúcnosti, napríklad, v oblasti kultúry, športu a turizmu. Samozrejme, taký ekonomicky silný partner ako je Volgograd je pre nás veľmi zaujímavý aj čo sa týka investičnej a hospodárskej spolupráce,“ povedal Jozef Dvonč.

Prezradil, že možno prvou spoločnou akciu dvoch budúcich partnerov bude výstava o histórii druhej svetovej vojny pripravená volgogradskou samosprávou. Momentálne sa koná v Ostrave, taktiež partnerskom meste Volgogradu, a onedlho môže byť otvorená aj v Nitre. „Volgograd je po viacerých stránkach zaujímavé mesto pre nás a boli by sme radi, keby sme v Rusku mali podobného partnera,“ zdôraznil v závere Jozef Dvonč.   

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,