asfasdf ×

NázorObčana.sk

Richard Sulík: „Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ 2016 a jeho priority“

 Aktuality

Dňa 1. júla sa začalo historicky prvé slovenské predsedníctvo v Rade EÚ 2016. Pri tejto príležitosti vystúpil na zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu premiér Slovenskej republiky Robert Fico.

07 Júl
2016 22:46:39

 

Foto: YouTube

Hlavnou témou stretnutia bol Program činnosti slovenského predsedníctva v Rade EÚ 2016. Po predstavení konkrétnych bodov programu sa do rozpravy prihlásil aj predseda liberálov Richard Sulík. Ten vo svojom jeden a pol minútovom vystúpení ocenil odmietnutie povinných kvót slovenskou vládou aj požiadavku vnútornej reflexie Európskej únie. Richard Sulík zdôraznil, že Európska únia je skvelý projekt, no zároveň upozornil, že koncept „stále užšej únie“ nefunguje. Sulík preto pripomenul nevyhnutnosť vrátiť sa k pôvodným myšlienkam EÚ. A to by malo byť podľa jeho slov prioritou slovenského predsedníctva v Rade EÚ 2016.

Richard Sulík: Vážený pán Fico, aj ja by som chcel oceniť, tu na tomto mieste, odmietnutie povinných kvót vašou vládou, a to preto, že povinné kvóty považujem za masívny zásah do suverenity členských krajín. Preto ma mrzí, že do programu vášho predsedníctva sa tento jasný postoj nedostal, naopak, píše sa tam o spoločnej azylovej politike a tak ďalej. Dúfam, že to chcú byť viac diplomatické floskuly. Vítam aj, že slovenská vláda v svojom programe predsedníctva požaduje bezodkladnú vnútornú reflexiu Európskej únie. Myslím si, že toto je to, čo Európska únia potrebuje a myslím si, že je úplne zrejmé, že s pánom Junckerom žiadna vnútorná reflexia nebude. Myslím si, že treba jasne povedať, že pán Juncker ako predseda komisie nie je únosný. Pokiaľ sa má Európska únia skutočne reformovať, pokiaľ teda má prejsť nejakou vnútornou reflexiou, ťažko to spraviť na čele s človekom, ktorý sa tu hýbe vyše 20 rokov. Európska únia je skvelý projekt, ale je načase si aj otvorene povedať, že dávno sme zabudli na tie pekné myšlienky a dúfam, že práve slovenské predsedníctvo bude mať tú odvahu a povie aj nepekné, nepopulárne pravdy, napríklad takú, že ten koncept stále užšej únie – „ever closing Union“ – nefunguje. Že sa treba vrátiť k tým pôvodným myšlienkam, to je spoločný trh, voľný pohyb tovaru, osôb, služieb a kapitálu, a hlavne viac slobody pre občanov. Ďakujem pekne.

Blue card otázka – Maria Grapini: Ďakujem, pán predsedajúci. Vážený kolega, viem, že časť kolegov z vašej politickej skupiny nechce mať európsky projekt. Avšak my ostatní tento európsky projekt podporujeme. Myslíte si, že by počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ 2016, mimo zámerov prezentovaných premiérom, mala existovať spoločná iniciatíva venovaná jednej Európe, nie dvom Európam – jednej so Schengenom a druhej bez Schengenu? Nemali by sme mať jednu hranicu?

Richard Sulík: Vážená pani Grapini, ja sám chcem jednu Európu, ale takú, ktorá funguje, takú, ktorá prináša občanom slobodu. Som za to, aby sme mali Schengen, spoločné hranice, ale pokiaľ toto všetko má fungovať, musíme dodržiavať pravidlá, musíme sa držať nejakých princípov, a to je to, čo sa dnes nerobí. Pravidlá sa porušujú, alebo princípy sa nedodržujú, no a potom sa všetci čudujeme, že tu rastú extrémisti. Ale na vine je ten establišment, ktorý to tu už desiatky rokov riadi. Ďakujem.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,