asfasdf ×

NázorObčana.sk

Škótsku sa z Európskej únie nechce, rovnako sa mu nechce ani z Veľkej Británie a preto mieni zablokovať odchod Anglicka z EÚ

 Aktuality

Po britskom referende Škótsko sa ocitlo vo veľmi komplikovanej situácii: chce zostať sedieť na dvoch stoličkách – aj v Európskej únii, aj vo Veľkej Británii. To sa však už asi nedá, pretože Anglicko mieni odísť z EÚ.

08 Júl
2016 22:12:10

 

Foto: Facebook

A preto v Škótsku špekulujú, že zabránia Anglicku v odchode z EÚ. Na jednej strane, by to bolo príliš zložité, ale na strane druhej – to nie je až také nemožné... Škótska premiérka Nicola Sturgeonová pohrozila, že škótsky parlament môže vetovať východ Veľkej Británie z Európskej únie. V rozhovore pre BBC poukázala na to, že parlament Škótska by mal  oficiálne súhlasiť s vystúpením z EÚ, ale proti tomu bude zjavne väčšina škótskych poslancov, navyše Nicola Sturgeonová bude osobne vyzývať škótskych poslancov, aby proti tomuto návrhu hlasovali.

V rozhovore pre BBC prízvukovala, že drvivá väčšina škótskych voličov hlasovala za to, aby ostali naďalej súčasťou Európskej únie. Poukázala na to, že chce ochrániť škótsky ľud pred negatívnymi následkami Brexitu. Premiérka a zároveň predsedníčka Škótskej národnej strany podčiarkla, že väčšina Škótov chce zostať v Európskej únii a vôľu občanov treba rešpektovať. Vysvetlila, že Brexit bude dôvodom na druhé referendum o nezávislosti Škótska.

Britskí analytici však prízvukujú, že k otvorenej politickej vojne medzi Škótskom a Anglickom predsa asi nedôjde a preto aj prijatie veta škótskym parlamentom voči Brexitu je takmer nepravdepodobné. Premiérka Nicola Sturgeonová oznámila, že spolu so svojim štábom začne s rokovaniami v Bruseli ohľadom možnosti zachovania Škótska v rámci EÚ. Brusel sa nechce dostať do konfliktu s Londýnom a v celej záležitosti je opatrný. Preto z európskej centrály škótskej premiérke pripomenuli, že aj keby sa Škótsko od Británie odtrhlo, muselo by o členstvo v EÚ požiadať ako kandidátska krajina. A nie je isté, či by tu „miestenku“ dostalo...

Sturgeonová sa však stále oháňa druhým škótskym referendom. Hovorí, že v danej situácii je nepredstaviteľné, že by britská vláda ďalšie referendum o nezávislosti Škótska zablokovala. Prezradila, že Škótsko začne chystať legislatívne kroky pre usporiadanie referenda a všemožne sa postará o to, aby zostalo súčasťou EÚ. Je úplne presvedčená, že mnohí Škóti, ktorí predtým v prvom referende o nezávislosti hlasovali proti, teraz svoj postoj zmenia.

Zdôraznila, že v Spojenom kráľovstve za odchod z EÚ hlasovalo 52 percent ľudí, ale v Škótsku až 62 percent hlasovalo za zotrvanie v únii. „Chceme urobiť všetko, aby výsledok  hlasovania v Škótsku mal reálny efekt,“ podčiarkla premiérka. Pripomenula, že sa ešte pred britským referendom už uvažovalo o druhom škótskom referende. „Naša vláda musela zvažovať všetky možnosti, aby ochránila svoje vzťahy s Európou a Európskou úniou v prípade, že by Škótsko muselo čeliť hrozbe odchodu z únie proti demokratickej vôle svojich občanov,“ podčiarkla. 

V súčasnej situácii druhé škótske referendum podporujú viacerí domáci politici. Napríklad bývalý líder tamojších nacionalistov Alex Salmond priamo vyhlásil, že Škóti majú právo na nové referendum o nezávislosti, pretože nechcú proti svojej vôle odísť z Európskej únie. Salmond taktiež pripomenul, že harmonogram vystúpenia Veľkej Británie záleží na ďalších krokoch premiéra Davida Camerona a na priebehu vyjednávania o budúcich vzťahoch únie a Veľkej Británie. Podčiarkol, že závisí od priebehu týchto rokovaní, kedy, ako a či vôbec Škóti by mali vypísať ďalšie referendum.

Video si môžete pozrieť tu:
 

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,