asfasdf ×

NázorObčana.sk

Richard Sulík: „Sedem vecí, ktoré v programe slovenského predsedníctva v Rade EÚ 2016 neboli dopovedané“

 Aktuality

„Dnes sa končí prvý týždeň slovenského predsedníctva v Rade EÚ 2016. Vláda predstavila program slovenského predsedníctva v Rade EÚ 2016. Premiér bol v Štrasburgu, niečo aj povedal,“ hovorí slovenský europoslanec Richard Sulík.

09 Júl
2016 19:47:13

 

Foto: YouTube

„Musím povedať, že niektoré veci v programe slovenského predsedníctva v Rade EÚ 2016 sa mi pozdávajú. Je to jednoznačné prihlásenie sa k jednotnému funkčnému trhu, spoločnej ochrane hraníc. Čo mňa najviac potešilo, je požiadavka na vnútornú reflexiu, čo je inými slovami nejaká výzva pánovi Junckerovi, aby zvážil svoju rezignáciu. Ale program slovenského predsedníctva v Rade EÚ 2016 je písaný diplomatickou rečou a pri niektorých bodoch si myslím, bolo by dobré povedať, čo znamenajú,“ vysvetľuje Sulík.

„A preto mi dovoľte spomenúť sedem bodov, respektíve sedem vecí, ktoré v programe slovenského predsedníctva v Rade EÚ 2016 neboli dopovedané,“ dodáva:

1, Jednotná Únia – to, čo nefunguje

„V programe slovenského predsedníctva v Rade EÚ 2016 sa píše, že potrebujeme jednotnú, lepšiu a zrozumiteľnejšiu Úniu. Jednotná Únia, to je to „ever closer Union“, to je stále viac integrácie, centralizácie. To je presne to, čo nefunguje a s čím by mala Európska únia konečne prestať.

2, Povinné kvóty sa neodmietli

V programe sa píše: „Ambíciou predsedníctva je nasmerovať Úniu k udržateľnej migračnej a azylovej politike, ktorá bude založená, medzi iným, na solidarite.“ To môžu byť aj povinné kvóty. Môže to byť aj spoločné financovanie nejakých utečeneckých táborov. Ale každopádne je škoda, že tu sa jasne neodmietli povinné kvóty, že v programe nie je jasne napísané, že povinné kvóty odmietame.

3, Koho vstup do EÚ Slovensko podporuje?

V programe slovenského predsedníctva v Rade EÚ 2016 sa píše, že: „Účinným nástrojom na posilnenie bezpečnosti, stability a demokratickej transformácie v Európe je politika rozširovania.“ Bolo by dobré jasne napísať, či Slovensko podporuje vstup Turecka aj Ukrajiny do Európskej únie alebo nie. To je tiež v programe zamlčané.

4, TTIP treba konečne zverejniť

V programe slovenského predsedníctva v Rade EÚ 2016 sa píše, že jednou z hlavných výziev obchodnej politiky sú rokovania medzi EÚ a USA, čiže TTIP. Fajn, dohody o spoločnom obchode bez ciel sú určite dobré, ale práve táto dohoda medzi Európou a Amerikou je dlhodobo utajovaná, bohviečo sa v nej všetko nachádza. Pokojne sa môže stať, že keď už bude v plnom rozsahu zverejnená, že naozaj budú dôvody na jej odmietnutie. Preto je celkom škoda, že v programe slovenského predsedníctva v Rade EÚ 2016 sa nepíše o tom, že túto dohodu treba konečne zverejniť, aby ju vedeli posúdiť všetky autority od Greenpeace-u až po patentových právnikov.

5, Slovenskí sporitelia budú ručiť za vklady španielskych občanov

V programe slovenského predsedníctva v Rade EÚ 2016 sa píše, že dokončenie Bankovej únie bude Slovensko podporovať a rovnako bude podporovať aj rokovania o európskom systéme ochrany vkladov. To ale znamená, že slovenskí sporitelia budú ručiť za vklady, povedzme španielskych občanov – to treba na rovinu povedať.

6, Prvý krôčik k harmonizácií daní

V programe sa píše, že očakávame od slovenského predsedníctva opätovné predloženie iniciatívy v oblasti spoločného konsolidovaného základu dane z príjmov právnických osôb. Toto je inými slovami harmonizácia daní. Áno, je to zatiaľ iba základ dane, nie je samotná daň, sú to len právnické osoby, nie všetky, ale treba jasne povedať, že toto je prvý krôčik k harmonizácií daní. Daňový systém posledných 10, 12 rokov je veľkou komparatívnou výhodou Slovenska a práve kvôli takejto harmonizácií môžeme o túto výhodu prísť.

7, Ktorým krajinám chce slovenské predsedníctvo zrušiť vízovú povinnosť?

V programe slovenského predsedníctva v Rade EÚ 2016 sa píše, že osobitnou významnou výzvou sú návrhy na zrušenie vízovej povinnosti štyrom štátom v susedstve EÚ – nepíše sa ktorým krajinám. Je to Turecko, je to Ukrajina, alebo nie? No tu by bolo vhodné jasne povedať, ktorým krajinám chce slovenské predsedníctvo zrušiť vízovú povinnosť.

Perlička na záver

No a perlička na záver – v programe slovenského predsedníctva v Rade EÚ 2016 sa doslova píše, že v oblasti daní sa slovenské predsedníctvo zameria na boj proti daňovým podvodom a únikom. No tak tu môže premiér Robert Fico začať okamžite a od seba, napríklad tak, že sa vysťahuje z bytu daňového podvodníka pána Baštrnáka,“ uzatvára svoj komentár slovenský europoslanec Richard Sulík..

Video si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,