asfasdf ×

NázorObčana.sk

Videoreportáž: Televízny rozhovor Naďi Savčenkovej – národná hrdinka, agentka Kremľa, vodkyňa opozície?

 Aktuality

Národná hrdinka Ukrajiny Naď Savčenková stále šokuje svojich krajanov. V takmer polhodinovom rozhovore pre televíznu stanicu NewsOne navrhla odvolať prezidenta Petra Porošenka a usporiadať referendum o federalizácii Ukrajiny.

17 Júl
2016 18:49:34

Foto: YouTube

Poslankyňa Najvyššej rady Ukrajiny porozprávala o svojich postojoch, štedro rozdávala recepty na zmeny v politickom živote krajiny a odpovedala na otázky divákov. Ostro kritizovala súčasné vedenie Ukrajiny – prezidenta, parlament a vládu. Dementovala viaceré informácie, ktoré o nej šíria ukrajinské média, a prezentovala svoj pohľad na situáciu v ukrajinskej armáde a celkovo v krajine. Porozprávala, aké zmeny by bolo treba urobiť v najbližšom období. 

Prekvapivo horlivo lobovala za usporiadanie referenda o federalizácii Ukrajiny a vysvetlila tým aj dianie na Donbase. „Prečo sme bojovali na Majdane? Za čo? Za decentralizáciu: za to, aby moc nebola sústredená v jedných rukách. Rozvíja sa u nás samospráva? Nie. A čo teraz robia na Donbase? Vlastne robia to isté: bojujú za decentralizáciu, chcú viac kompetencií pre seba. Čo s tým? Umožnite ľuďom hlasovať o decentralizácii a federalizácii – nech sa ľudia vyjadria,“ prízvukovala Savčenková.

Dokonca predpovedala, že výsledky referenda o decentralizácii budú približne rovnaké na západe a na východe krajiny.“Ľudia určite nechcú mať prezidenta, ktorý všetko drží vo svojich rukách. Nevyhovovať Janukovič – dostal jednosmerný lístok do Moskvy. Ľudia dajú podobný jednosmerný lístok každému, kto nebude počúvať verejnosť,“ podčiarkla.

Vyhlásila, že Ukrajina by sa mala zorientovať a rozhodnúť sa: chce byť v nejakom vojenskom bloku alebo zostať neutrálnou krajinou. Ak chce byť v niektorom vojenskom bloku – musí sa rozhodnúť, ktorý blok je pre krajinu užitočnejší. Ak chce zostať neutrálnou, musí na to byť vôľa ľudu. Počas televízneho rozhovoru pomerne často vo svojej kritike prezidenta, parlamentu a vlády odvolávala sa na vôľu ľudu Ukrajiny a tvrdila, že súčasné vedenie krajiny nekoná podľa predstáv väčšiny obyvateľstva.

Niektoré ukrajinské politici a média pokračujú v novom trende, ktorý panuje na Ukrajine po návrate Savčenkovej z ruského zajatia: za jej tvrdú kritiku súčasného vedenia krajiny  označujú ju za agentku Kremľa. Na druhej strane iné ukrajinskí politici a média ju podporujú a oponujú, že Sančenková nemôže byť agentkou Kremľa, pretože stále označuje Rusko za nepriateľa a na adresu Moskvy nepovedala ani jedno dobré slovo. Na druhej strane kritizuje súčasné ukrajinské vedenie a preto je pre Kyjev nebezpečná.

Video si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,