asfasdf ×

NázorObčana.sk

Richard Sulík: Nové dane – Keď na Slovensku vládnu dlhé roky socialisti…

 Aktuality

„Vláda Róberta Fica nedávno predstavila nové dane. Daňové zmeny, ktoré predložilo Ministerstvo financií SR na pripomienkové konanie sa zameriavajú viac na získanie peňazí do štátnej kasy ako na pozitívne opatrenia pre občanov.“

23 August
2016 20:09:15

 

Foto: YouTube

Tvrdí to Richard Sulík vo svojom komentári. Hovorí, že nové dane z dielne ministerstva financií tak len opäť siahnu hlbšie do vrecák bežných ľudí. Vyššie poplatky sa budú týkať napríklad tabakových výrobkov regulovaných odvetví, dividend, registrácie áut a pravdepodobne aj koncesionárskych poplatkov.

Nové dane sa ale nepáčia liberálom. Zástupcovia SaS totiž vláde vyčítajú, že napriek rekordne vysokému nárastu príjmov nekonsoliduje štátny rozpočet rozumnými opatreniami. „Namiesto toho Peter Kažimír neprestáva prekvapovať vo svojej kreativite a vymýšľa stále nové dane alebo zvyšuje tie existujúce,“ zdôrazňuje Sulík a prezentuje názory niektorých kolegov.

Za posledné roky sa nereformovalo, ale plytvalo

Richard Sulík: „Socialisti vždy veľmi radi rozdávali peniaze cudzích ľudí. Tento postup má taký problém, že jedného dňa sa minú peniaze tých druhých ľudí. Presne to isté robí aj minister financií Peter Kažimír, ktorý konsoliduje štátny rozpočet po prvé, oveľa pomalšie, ako prisľúbil verejnosti a po druhé, výlučne na úkor daňovníkov. Konsolidácia prebieha tak, že sa zvyšujú príjmy. Tie príjmy sa nezvyšujú rozumnými opatreniami vlády, ktoré by výrazne podporili rast ekonomiky a akýsi prirodzený rast daní. Príjmy sa zvyšujú do veľkej miery tak, že Peter Kažimír, a musím povedať, že v tomto je jeho kreativita naozaj výnimočná, vymýšľa stále nové a nové dane a zvyšuje tie existujúce. Za posledné roky sa nereformovalo, ale plytvalo. Vláda mala rekordný nárast príjmov, napriek tomu nedosiahla vyrovnaný štátny rozpočet a napriek tomu rekordne vysokému nárastu príjmov ho nedosiahne v roku 2017, ale až dva roky neskôr. Deficit sa znižuje výlučne nárastom príjmov.“

Nedôveryhodný rozpočet

Eugen Jurzyca: To, že bude rozpočet vyrovnaný alebo mierne prebytkový v roku 2019, nepovažujem za dôveryhodné. Nedôverujem tomu napríklad z toho dôvodu, že v roku 2013 vláda v programe stability tvrdila, že dnes v roku 2016 bude deficit 1,3 % percenta, v rozpočte tvrdila, že deficit bude 1,5 %, dnes ministerstvo priznáva, že to bude zrejme 2,07 %. Neveríme tomu ani preto, že rok 2019 bude rok pred voľbami a vtedy sa nekonsoliduje ľahko. No a čudne na nás pôsobia aj makroekonomické predpoklady napríklad preto, že ešte v máji predseda vlády Robert Fico povedal, že pri špecifických podmienkach, aké na Slovensku máme, sa nezamestnanosť nedá znížiť pod 7 – 8 %. Rozpočet ráta na rok 2019 s nezamestnanosťou 6,5 %.

Napriek rekordným nárastom príjmov verejných financií vláda ťahá peniaze z vrecák ľudí

Druhá poznámka sa týka toho, že máme naozaj za obdobie všetkých Ficových vlád od roku 2007 do roku 2014 rekordné nárasty príjmov verejných financií, máme ich aj za druhú Ficovu vládu. Napriek tomu, že ekonomika rástla, príjmy verejných financií rástli, vláda sa momentálne rozhodla vytiahnuť peniaze z vrecák ľudí tam, kde ľudia nemajú inú možnosť. Nie cez dane, tak ako sme to my vždy navrhovali, to znamená rovná daň bez výnimiek, ale selektívne, tam, kde majú firmy dominantné postavenie alebo kde sú zaregulované tak, že prakticky na trhu nie sú veľké rozdiely v ponuke. Znamená to napríklad, predražia sa služby v bankovníctve, ťažko si vybrať inú banku, lebo sú zaregulované, v poisťovníctve, vo farmácii to znamená lieky a v ďalších oblastiach ako v energetike. Kľúčové je, že vláda Roberta Fica určila, akým spôsobom sa budú tieto sektory regulovať. Určila to a určuje stále. Tým, že Robert Fico nemení zásadne spôsob regulácie, tak vlastne hovorí, že tieto sektory sú regulované správne. Ak sú regulované správne, tak občan dostáva optimálny pomer cena – úžitok. Pokiaľ vláda do optimálnej regulácie vstúpi, tak občan dostane za viac peňazí menej úžitku. A stane sa to, že budú predražené tie služby, o ktorých som hovoril a bude to znamenať v praxi, že ľudia, ktorí si poisťovali napríklad domy v záplavových oblastiach, sa nepoistia. Vieme, kto na to doplatí. Podobne to bude aj v tých ďalších oblastiach a, samozrejme, bude klesať aj ponuka v tých oblastiach. Telekomunikačný operátor nebude investovať viac do siete, pokiaľ uvidí, že každé euro zo zisku navyše mu vláda okamžite zoberie.

Nové dane – spôsoby, ako od ľudí vytiahnuť peniaze

Jozef Mihál: Počítali sme, že z pohľadu opatrení, ktoré chystá Ficova vláda pre občanov a pre podnikateľov, máme tu 8 – 9 spôsobov, ako od ľudí alebo od firiem vytiahnuť peniaze cez nové dane alebo vyššie dane a poplatky. Najskôr zrekapitulujem o aké nové dane a poplatky ide, a potom sa u niektorých trošku pristavím:

  • Zákon o dani z príjmov, kde pôjde najmä o zavedenie dane z dividend
  • Zvyšuje sa daň z tabaku, z cigariet
  • Zmeny pri správnych poplatkoch pri evidencii vozidiel
  • Zrejme sa zvýšia koncesionárske poplatky
  • Osobitný odvod pre banky
  • Osobitný odvod z podnikania v regulovaných odvetviach, napríklad telefonickí operátori
  • Odvod z poisťovníctva, kde sa zavádza odvod vo výške 8 % z prijatého neživotného poistenia, čiže jednoducho zdražejú poistky majetku, domov a pod.
  • Odvod z hazardu

Daň z dividend štátu prinesie 240 miliónov eur ročne

Vrátim sa k tomu, čo je myslím najdôležitejšie, a to je Zákon o dani z príjmov, ktorým sa zavádza daň z dividend. Viete, že doteraz sa z dividend daň neplatila, platilo sa zdravotné poistenie. Hneď na úvod, aby bolo jasné, o akú dramatickú zmenu ide, poviem číslo, ktoré si sami nájdete v doložke vplyvov. Tým, že sa zruší zdravotný odvod z dividend, štát stratí sumu 19 miliónov ročne, a tým, že sa naopak zavedie daň z dividend, štát získa sumu až 240 miliónov eur ročne. To zavedenie dane z dividend sa veľmi negatívne dotkne, o čom sa ale nedočítate v žiadnej dôvodovej správe, napríklad drobných urbárnikov, majiteľov pozemkov alebo lesov, ktorí si vytvorili pozemkové spoločenstvá, pretože doteraz z tých možno 100 – 200 eur, ktoré ročne dostali, neplatili žiadne dane, žiadne zdravotné odvody, po novom budú musieť platiť tieto nové dane z výnosu zo svojho kúska lesa alebo pôdy. Veľmi negatívne sa zavedenie dane z dividend, samozrejme, dotkne fyzických osôb, podnikateľov, ktorí majú príjmy nad 53 tisíc eur ročne, pretože tam pri systéme zdravotného poistenia sa už zdravotné odvody neplatili. Nová daň však žiadne obmedzenie, ako vieme, nemá, čiže to sú ďalej osoby, ktoré na to veľmi doplatia. Čo je zaujímavé, daň z dividend nebudú platiť právnické osoby, napríklad zahraniční investori, ak zisky vyvezú do zahraničia, tak ich sa to vlastne týkať nebude, ale slovenských menších podnikateľov, ktorí si zo svojej firmy vyberú svoj zaslúžený zisk, štát zaťaží touto novou daňou.

Žiadne pozitívne zmeny v daňovej politike

Čo je veľmi smutné a je to vlastne v rozpore s programovým vyhlásením vlády, nie sú tam žiadne pozitívne zmeny v daňovej politike. Daňové licencie – nerušia sa. Paušálne odvody pre živnostníkov – nemenia sa, čiže zostávajú rovnako nepriaznivo nastavené, žiadne zmeny pokiaľ ide dajme tomu o odpisovú politiku a čo je najhoršie, žiadne zmeny, pokiaľ ide o nejaké daňové výhody, ktoré sú na prospech pracujúcich, zamestnancov, čiže znova sa nebude zvyšovať nezdaniteľná časť, znova sa nebude zvyšovať daňový bonus na deti a pokiaľ ide o odvody, znova sa nebude zvyšovať odpočítateľná položka pri zdravotnom poistení.

Daň z dividend zaplatí len domáci investor

Richard Sulík: Daň z dividend – to sa dotkne len domácich subjektov. Tí zahraniční ju takmer platiť nebudú preto, lebo existujú zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia a napríklad s Holandskom, ktoré je jeden z najväčších investorov na Slovensku, ak nie najväčší, tak s Holandskom máme zmluvu, kde sa hovorí, že sadzba na dividendy je nula. Tým pádom holandské firmy, holandskí investori nebudú platiť žiadnu daň z dividend, domáci investor bude.

Registračná daň – Nebol by to socialista, keby…

A ešte jedna vec, vlasy sa mi postavili, keď som videl, čo ten minister financií vymyslel. Je to registračná daň. Dlhé roky v podstate od vzniku Slovenskej republiky sme mali registračnú daň – bol to registračný poplatok. Platilo sa niekoľko sto korún, neskôr 33 eur, keď si niekto prihlásil auto. Potom vymysleli, no kto iní, ako socialisti, že tí, ktorí si dovolili tú nehoráznosť a majú lepšie auto, lebo sa možno viac snažili vo svojom živote, tak tých pekne skásneme a Peter Kažimír zaviedol registračnú daň vo výške až 3 000 eur na tie najvýkonnejšie autá. 3000 eur platilo na nové, aj na opotrebované autá, ak si ho niekto doniesol zo zahraničia, toto je v rozpore s pravidlami Európskej únie, preto som to aj napadol a Európska komisia vyzvala Slovensko, aby to zmenilo. Každý človek by čakal, že v poriadku, keď už raz máme ten registračný poplatok až do 3000 eur na nové autá, tak na tie opotrebované sa to nejako adekvátne zníži. Áno, ide sa to znižovať, ale nebol by to socialista, keby nevymyslel, že teraz ten poplatok na nové autá nebude už do 3000, ale do 6000 eur. A nebude len pri prvotnom prihlásení auta, ale pri každom jednom prehlásení.

Koncesionársky poplatok je tá najnezmyselnejšia daň

Ďalšie nové dane – koncesionárske poplatky sú tou najnezmyselnejšou daňou, akú v daňovom systéme máme. Volá sa to síce poplatok, v skutočnosti je to zo svojej podstaty daň, lebo musíte to platiť, aj keď televíziu nepozeráte. Poplatok je za nejakú službu, za vystavenie pasu atď. Toto je daň bez ohľadu na to, či máte televíziu, či pozeráte RTVS, tak jednoducho musíte platiť koncesionársky poplatok, a preto je to daň. Je to najnezmyselnejšia daň a teraz ju ešte idú zvýšiť. V koalícii síce prebieha mocenský boj, ale namiesto toho, aby toto celé zrušili, lebo koncesionársky poplatok je prežitok z minulého storočia, tak sa tu s plnou vážnosťou diskutuje o jeho zvýšení. Takto sme dopadli, keď tu dlhé roky vládnu socialisti.

Video si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,