asfasdf ×

NázorObčana.sk

Richard Sulík: 98 percent ľudí nebude môcť voliť Rybníčka

 Aktuality

„Dnes tvorí síce celé Slovensko jeden volebný obvod, no vďaka krúžkovaniu môže hociktorý volič dať hociktorému kandidátovi preferenčný hlas,“ pripomína Richard Sulík vo svojom komentári o novinkách na slovenskej politickej scéne.

27 Október
2016 19:29:53

 

Foto: HSP

„Tým sa môže teoreticky hocikto „prekrúžkovať“ do parlamentu, čo opakovane predviedol napríklad Igor Matovič s obľubou kandidujúci zo 150. miesta. Presne to sa môže stať aj Richardovi Rybníčkovi, ktorý svojimi myšlienkami o kantónoch a župách môže nadchnúť voličov od Skalice po Košice.

Lenže ak rozbijeme Slovensko na 75 volebných obvodov a každý kandidát bude môcť kandidovať iba v jednom z nich, v 74 obvodoch voliči nebudú môcť dať Rybníčkovi hlas. Rybníčkov návrh ide ešte ďalej v tom, že chce vytvoriť dva parlamenty, pričom každý by mal 75 poslancov. Do jedného z nich by sa volilo tak ako dnes, teda pomerne a do druhého väčšinovo, teda v každom zo 75 obvodov by bol zvolený kandidát s najvyšším počtom hlasov. V prípade posledných volieb by to znamenalo, že Smer by mal 70 poslancov, SaS sedem a SMK dvoch (spolu dnešných 79 okresov), respektíve by voľby museli byť dvojkolové.

Rybníček argumentuje tým, že ľudia by boli lepšie zastúpení, avšak ide len o územné zastúpenie. Prečo by sme nemali mať národnostné zastúpenie? Napríklad 10 percent poslancov by bolo volených len Maďarmi a ďalších 10 percent len Rómami. A s určitosťou tvrdím, že liberálne zmýšľajúci volič z Medzilaboriec – áno, aj takí sú – bude v parlamente lepšie zastúpený liberálnym poslancom napríklad zo Žiliny ako nejakým kovaným komunistom z Medzilaboriec.

V Národnej rade SR sa totiž schvaľujú zákony, ktoré platia na území celého Slovenska, a preto je správne, že celé Slovensko je jeden volebný obvod. Ak Slovensko rozbijeme na 75 obvodov, bude každý poslanec lobovať len za svoj obvod. To znie na prvé počutie pekne, no v skutočnosti bude kšeftáriť so svojím hlasom a schváli aj hlúpy zákon, len aby sa našli peniaze na novú cestu v jeho obvode.

Alebo nejaký poslanec, ktorý je zároveň starostom, zahlasuje za čokoľvek, len aby boli eurofondy. Problém je v tom, že starostov a primátorov máme tri tisícky a v parlamente by mohlo byť maximálne 75 z nich. A ak budú môcť byť volení aj nezávislí kandidáti (čím de facto padne 5-percentné kvórum), tak v parlamentne budú najviac kšeftáriť zblúdilé duše,“ uzatvára svoj komentár Richard Sulík.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,