asfasdf ×

NázorObčana.sk

Richard Sulík: Návrat mečiarizmu: Útoky voči opozícii sa stupňujú

 Aktuality

„Slovensko v poslednej dobe zažíva návrat mečiarizmu. Korupčné kauzy na najvyšších miestach sa nevyšetrujú tak, ako by sa mali, zločinci si užívajú svoje nakradnuté peniaze na slobode a stíhaní sú tí, ktorí na tieto nekalé praktiky upozorňujú.“

27 Október
2016 19:46:29

 

Foto: YouTube

Podobnými ostrými slovami začína svoj komentár na margo súčasnej politickej situácii na Slovensku Richard Sulík. Prízvukuje, že na tlačovej besede poukázali na návrat mečiarizmu opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA.

A pokračuje: „Ján Budaj nazýva tento návrat mečiarizmu vírusom, ktorý je veľmi nebezpečný pre demokraciu. Súčasne vidí s 90-tymi rokmi mnohé analógie. Za azda najhoršiu možno považovať skutočnosť, že silové zložky sú dnes čoraz viac využívané na zastrašovanie opozície. Richard Sulík preto zdôrazňuje, že je dôležité zabrániť tomu, aby sa Slovensko vydalo cestou ničenia princípov právneho štátu. Podľa jeho slov si dnes neuvedomujeme, aké významné a nebezpečné zmeny sa dejú. Návratu mečiarizmu však možno zabrániť. Dnešná opozícia totiž nerezignovala a vyzýva aj členov vládnej koalície, menovite Bélu Bugára, Luciu Žitňanskú, Petra Kresáka a Františka Šebeja, aby pochopili, že nestoja na správnej strane a spoločne s opozíciou pomohli návratu mečiarizmu zabrániť.

Videozáznam tejto tlačovej konferencie

Veronika Remišová: Už sme tu kedysi raz mali dobu, kedy sa vláda uchýlila k spolupráci s mafiou pri diskreditácii svojich súperov a oponentov za čias už zosnulého prezidenta Michala Kováča. A pre Slovensko by bolo veľmi zlé, keby sa táto doba vrátila aj dnes. Ale znovu tu máme časy, kedy obviňovaní už nie sú tí, ktorí robia nekalé veci, ale tí, ktorí na ne upozorňujú. Za všetky príklady zneužitia moci spomeniem len príklad obvinenia Daniela Lipšica a Gábora Grendela. Ten príklad hovorí za všetky. Polícia po rokoch obvinila nie človeka, ktorý realizoval podivný prevod miliónov eur z Belize cez Cyprus na Slovensko, pritom vieme, že Belize je útočisko vrahov a zločincov z celého sveta, ale obvinila teraz človeka, ktorý na to kedysi upozornil.

A tí, ktorí takéto prevody robia, nerušene behajú po slobode. Alebo spomeňme si na uniknutú nahrávku videa z tragickej nehody pána Lipšica. Ako je možné, že toto video uniklo? Ako je možné, že nikto nebral do úvahy, ako sa asi cíti rodina a pozostalí obete tragickej nehody? Blíži sa výročie 17. novembra a vtedy, keď sme stáli na námestiach sme mali veľkú nádej, že začíname budovať slobodnejšiu a spravodlivejšiu spoločnosť. A ja by som chcela vyzvať, aby sme si nedali zobrať túto nádej, že štát vieme spravovať aj lepšie a spravodlivejšie, ako je spravovaný dnes.

Richard Sulík: Začnem jedným príkladom, a to bambusom. Bambus je super rýchlo rastúca drevina, napriek tomu ho nevidíme, ako rastie. Uvedomíme si to až s odstupom čase, presne tak, ako si jedného dňa uvedomíme udalosti dnešných dní. Tým, že sme súčasťou diania, neuvedomujeme si, aké významné a nebezpečné zmeny sa dejú a až v budúcnosti, keď sa ohliadneme späť, zistíme, že rok 2016 bol rokom, kde sa diali veci, ktoré sú z pohľadu právneho štátu a demokratického zriadenia neprípustné.

Strana Smer na čele s Robertom Ficom zanechala počas svojho druhého vládnutia vyše 150 korupčných káuz, no vždy sa všetci tvárili, že všetko sa vyšetruje, všetko je v poriadku a sú to len zlyhania jednotlivcov. Robert Fico osobne si mohol dovoliť bonmoty typu, „ak je niekde korupcia stačí mi zavolať“ a pod. A tiež dlhé roky Robert Fico tvrdil, že pri prvom podozrení odvolá podozrivého do 3 minút. Toto sa počas leta zmenilo.

Aj formou dlhej protestnej šnúry sme dôrazne upozornili na možné daňové podvody pána Bašternáka a najmä na to, že polícia tohto pána cielene kryje. Minister vnútra Robert Kaliňák vtedy ešte hovoril o časoch kešu. Medzičasom je minister vnútra svojimi podriadenými vyšetrovaný pre možné majetkové podvody, teda nejde už len o nejaké podozrenia zo strany opozície či médií a Robert Fico mlčí. Horšie je, že Robert Fico býva v byte tohto pána Bašternáka a na bývanie v takomto byte nestačia oficiálne príjmy Roberta Fica.

Jediné, čo sa v tejto veci deje, je, že sa stupňujú útoky voči opozícii. Ale veď už aj samotní príslušníci policajného zboru musia vidieť, že sa nevyšetruje to, čo sa vyšetrovať má. Toto sú jasné predpoklady vedúce k odstúpeniu ministra vnútra, no napriek vlastnej sebareflexii sú silové zložky zneužívané na očierňovanie a zastrašovanie opozície.

Je to napríklad monitorovanie mobilnej a elektronickej komunikácie vrátane tej súkromnej Gábora Grendela, v tom čase hovorca ministra vnútra. Alebo následná tlačovka, na ktorej je táto komunikácia zverejnená a políciu nezaujíma, ako sa Marián Kočner dostal k týmto prepisom. Alebo 4 roky stará kauza, kde Lipšic a Grendel oznámili možné podozrenia z majetkových podvodov a pofidérne prevody, zrazu oni začnú byť vyšetrovaní. Naopak, pán Bašternák stále ešte nebol ani len vypočutý. Takisto už spomínaný únik videonahrávky zo spomínanej nehody. Proti svojim ľuďom nikdy nezačnú konať bez ohľadu na to, aký závažný je tento skutok. Ľudia ako konkrétne policajný prezident Tibor Gašpar a špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sú osobne zodpovední za tento zúfalý stav a môžu si to dovoliť len preto, lebo sú krytí z najvyšších miest.

Žijeme v pohnutej dobe, no očividné to bude až s odstupom času. Aj preto treba na toto dôrazne upozorňovať a robíme to aj dnes a budeme tak robiť aj do budúcna. Toto nie sú normálne časy, v ktorých dnes žijeme. Toto sú časy, kde sa mafia zmocnila štátu a už sme to raz zažili v 90-tych rokoch. Pánovi Ficovi a pánovi Kaliňákovi strach, ale aj pomstychtivosť nedovolia, aby konali inak.

Ale chcel by som apelovať napr. na pani Žitňanskú, ktorá je stále len znepokojená, a to je tak asi všetko. Na pána Bugára, pána Kresáka, Šebeja, kde sú títo ľudia, ktorí si dlho o sebe mysleli, aj hovorili, že sú to slušní politici. Ako môžu byť vo vláde s ľuďmi, ktorí robia to, o čom som práve hovoril. Apelujem na týchto politikov, na ich čestnosť, ich morálku, na vlastnosti, za ktoré im ľudia vo voľbách dali hlas.

Apelujem na nich, aby stál na strane právneho štátu. Jedna vec je dostať sa do parlamentu, do vlády a druhá vec je plniť program, s ktorým sa tam niekto dostal. Myslím si, že ako predseda politickej strany viem, o čom hovorím. Veľmi dôležité v tejto dobe je nedovoliť, aby sa naša krajina vydala cestou ničenia princípov právneho štátu. A práve ľudia ako pani Žitňanská, pán Bugár alebo pán Kresák a pán Šebej majú dnes v týchto pohnutých časoch toto v rukách, aby pochopili, že momentálne nestoja na tej správnej strane.

Ján Budaj: Ja by som k tomu dodal, že nielen oni. Všetci poslanci vládnucej koalície majú na výber a môžu sa pridať k ľuďom, ktorí obhajujú právny štát. Mečiarizmus totiž vrhá zlý tieň a čo je to vlastne za tieň tohto mečiarizmu? Je to absencia právneho štátu, je to nadužívanie právnej moci, a preto potláčanie kritikov. Toto sú tri piliere toho, čo môže mať v každom štáte svojský názov, ale znamená to vždy to isté – buď je demokracia, alebo je potláčanie demokracie, potláčanie právneho štátu a zneužívanie moci proti kritikom. Keď som počúval to, o čom rozprávali moji predrečníci, tak sa okamžite vynárajú analógie. Spomínate si, ako boli odvolávaní a odchádzali vyšetrovatelia únosu Michala Kováča mladšieho? Neboli vyhovujúci, až sa našiel taký vyšetrovateľ, ktorý súhlasil s tým, že pomaly Remiáš sám seba zapálil. Dodnes je celkom zrejmé, že zmaril vyšetrenie vraždy.

Aj teraz odchádza nepohodlný vyšetrovateľ. Pred pár dňami sme pochovávali Michala Kováča. Michal Kováč bol zosobnením zápasu s mečiarizmom. Nejako sa ten jeho životný príbeh vyvinul tak, že keď sa dostal do konfrontácie s týmto štýlom politiky a v zásade ide o deformáciu demokratickej a férovej politiky, tak sa naozaj zachoval jednak ako muž a jedna ako štátnik. A postupne toto všetko absolvoval. Aj vtedy boli prenosy akýchsi čudných informácií.

Vtedy sa tomu hovorilo utajení svedkovia, zjavili sa svedkovia, ktorí disponovali dokumentmi získanými očividne tajnou službou. Tak ako bola nedávno tlačovka proti Grendelovi alebo Lipšicovi. Analógiou je aj to, ako sa udiala noc dlhých nožov. Analógiou je aj myšlienka na vylúčenie poslanca z parlamentu. Vtedy mal Mečiar najprv nápad, že vylúči celú Demokratickú úniu, to bola strana, ktorej napadol jej legitimitu účasti v parlamente a keď na to nezískal žiadne dôkazy, tak potom vylúčil Františka Gauliedera z parlamentu.

Pamätníci vedia, že to bol naozaj medzinárodný škandál, lebo aby parlament poslal jedného spomedzi seba za dvere, toho, ktorého voliči zvolili, tak to je najbrutálnejšie znásilnenie parlamentarizmu, aké si vymyslíte.

Návrat mečiarizmu je pre demokraciu vírusom, z ktorého sme sa dlho liečili, nie veľmi rázne. Dzurindova garnitúra nedokázala tento vírus odstrániť, a tak nám zostal. Zostal nám v súdnictve. Teraz sa pani ministerka Žitňanská chválila, že snáď už Harabinova minulosť zo súdnictva pomaly mizne. Koľko desiatok rokov je súdnictvo také, že dodnes máme sudcov, ktorí súdili ľudí, ktorí sa pokúšal prejsť hranice?

Donedávna sme mali prokurátorov, ktorí súdili v 50-tych rokoch. Všetci odchádzajú v pokoji s veľkými dôchodkami tak, ako odišli dôstojníci štátnej bezpečnosti a ďalších represívnych zložiek, ktoré prenasledovali demokratov a opozičníkov. Zlieva sa celý ten príbeh len do dvoch pólov – sú tu obhajcovia demokracie a slobody a sú tu tí, ktorým prekáža demokracia, sloboda a demokratická kontrola. Chcú vládnuť tak, aby im nikto nepozeral na prsty. Keď im niekto pozerá na prsty, škandalizujú ho, zastrašujú ho, zosmiešňujú ho. Či to má podobu toho, že ten politik priamo napadol novinárov, zapálil auto, alebo to má podobu toho, že unikajú maily a sms z novinárskeho prostredia.

V každom prípade, je to stále ten istý vírus, vírus moci, vírus chamtivosti a vírus bezohľadnosti. Som jeden z tých poslancov dnešného parlamentu, ktorý vie tento vírus rozpoznať, pretože som ho sledoval a viedli sme spoločný zápas s demokratmi v 90-tych rokoch, aby zo Slovenska už navždy zmizol. Zase aj táto alternatíva, tak ako vidíme aj na fašizme, je vždy prítomná. A tak ako v ľudskom organizme sú vždy prítomné vírusy, ktoré vám môžu priniesť chorobu, záleží na vašej obranyschopnosti, kondícii, schopnosti udržať sa zdravý. Tak je to zjavne aj so spoločnosťou.

Ak si nedáme pozor, vírusy mečiarizmu, fašizmu alebo totalitarizmu, v rôznych podobách sa vždy zjavia. Vždy je tu majetok štátu, vždy sú tu dane občanov, vždy sa nájdu chamtivci, ktorí si na ne brúsia zuby. Podstatné je, že dnešná opozícia nerezignovala. Verím, že rovnako nerezignujú občania a že tento nával vírusu mečiarizmu spoločne zdoláme a odmietneme.

Otázka: V súvislosti s kauzou Bašternák sa v piatok hovorilo, že vyšetrovanie sa dosť natiahne. Čo na to hovoríte?

Richard Sulík: Nejako nás to neprekvapuje. Keby bolo čo i len trochu vôle, tak dávno celá kauza vyšetrená je, dávno je pán Bašternák odsúdený. No len keby pán Bašternák skončil čo i len vo vyšetrovacej väzbe, tak zrejme by si pospomínal na príliš veľa vecí. To je strach, ktorý má Robert Fico a Robert Kaliňák, lebo boli zrejme oni sami namočení. Preto mňa osobne nijako neprekvapuje, že vyšetrovanie budú naťahovať a budú využívať všetky možné finty, aby sa kauza Bašternák nevyšetrila vôbec, alebo vyšetrila až v dávnej minulosti, alebo možno potom povie, že skutok sa nestal.

Otázka: Minulý týždeň prokuratúra najskôr povedala, že nemá obvinenie na pána Lipšica a pána Grendela, potom, že má. Ako sa dá na toto reagovať?

Richard Sulík: Škoda, že tu nestojí Dano Lipšic, ale je to opäť len ich hra, kde sa niečo pustí do novín, povie sa, nakoniec neurobí sa, naťahuje a celé toto má skrátka spôsobiť akési očierňovanie alebo oslabovanie opozície. Ale vôbec, prísť s tým 4 roky po udalosti, kde je sám oznamovateľ obvinený, toto celé pokladám za veľmi nebezpečný krok.

Video si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,