asfasdf ×

NázorObčana.sk

Na Ukrajine mienia označovať ruské tovary v obchodoch ako „produkt štátu – agresora“

 Aktuality

V Najvyššej rade Ukrajiny zaregistrovali návrh zákona, ktorý urči špeciálne označenie určitej skupiny tovarov. Nebola by to svetová novinka, keby išlo o bežnú prax používanú vo svete v podobných prípadoch. Ale predsa je to svetová novinka...

13 November
2016 07:53:39

 

Foto: Facebook

Iniciátori nového zákona navrhujú označovať tovary ruskej výroby, ako „produkt štátu – agresora“ a, pochopiteľne, na všetky tovary umiestňovať špeciálnu nálepku s podobným upozornením. Podobnými nálepkami autori projektu navrhujú „skrášľovať“ všetky tovary ruskej výroby, produkty spoločných rusko-ukrajinských podnikov, firiem, ktoré spolupracujú s ruskými výrobcami, a taktiež tovary podnikov, ktoré riadia alebo dokonca v ktorých majú menšinový podiel ruskí občania. 

Skeptici poukazujú na to, že keby tento zákon bol ozaj schválený, pomaly v ukrajinských obchodoch by nezostali tovary, ktoré by neboli označené nálepkou „výrobcu – agresora“. Na druhej strane iniciátori tohto zákonu vysvetľujú, že hlavným cieľom zavedenia podobných opatrení je plnenie povinnosti informovať občanov o výrobcovi – a teda aj o tovare, ktorý je vyrobený v „krajine – agresore“.

Podľa tohto návrhu, nálepka „produkcia štátu – agresora“ by mala zaberať minimálne 30 percent plochy obalu tovaru. Táto nálepka by mala byť nalepená nielen na samotné tovary v obchodoch, ale objavovať sa vo všetkých formách a druhoch reklamy a prezentáciách tohto tovaru. Autori projektu neskrývajú, že podobným spôsobom chcú vytlačiť ruské tovary z ukrajinských obchodov.

Iniciátori nového projektu zákonu prízvukujú, že v prípade, ak podobná nálepka bude chýbať a nebude takto označený tovar ruského výrobcu alebo výrobcu, ktorý pracuje s ruským partnerom, predajca dostane mastnú pokutu a neoznačený tovar bude skonfiškovaný.

Oponenti tohto zákona v radoch ukrajinských expertov v oblasti obchodu poukazujú na to, že uplatnenie tohto zákona môže spôsobiť hotovú katastrofu v celom rezorte. Upozorňujú, že žiaden ukrajinský zákon zatiaľ nedefinuje Rusko, ako štát – agresor a preto uplatnenie nových pravidiel hry v oblasti obchodu môže vyvolať obrovské problémy. V prípade sankcií a pokút za to, že podobná nálepka agresora bude chýbať na ruských tovaroch, obchodníci sa môžu odvolať na súde a vykonávateľom reštriktívnych opatrení by v tomto prípade reálne hrozili miliónové pokuty.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,