asfasdf ×

NázorObčana.sk

Generálny prokurátor Ukrajiny „vyvrátil“ víťazstvo Alexandra Nevského nad križiakmi

 Aktuality

Generálny prokurátor Ukrajiny Jurij Lucenko odpovedal poslancovi Vadimovi Novinskému na jeho repliku o sviatku kniežaťa Alexandra Nevského, ktorý „bol za pravdu a nie za silu“.

10 December
2016 09:34:44

 

Foto: Facebook

„Ako je dnes známe, sviatok blahoslávneho kniežaťa Alexandra Nevského, ktorý tvrdil, že sila je v pravde, a zvíťazil nad križiakmi na Čudskom jazere. Takže Jurij Vitalievič, vy máte silu a ja pravdu“, cituje Depo.ua Novinského.

Lucenko na to zareagoval, že knieža sa s nijakými križiakmi na Čudskom jazere nebil. „Alexander Nevský, ako je známe, sa so žiadnymi križiakmi na žiadnom jazere nebil a naopak, je zakladateľom klamného ruského mýtu, ktorého rad stúpencov aj dnes vidíme a počujeme“, povedal Lucenko počas zasadnutia parlamentného výboru Vrchnej rady, v ktorom sa posudzovali dokumenty o odobratí nedotknuteľnosti Novinskému.

Poslanec potom generálnemu prokurátorovi odpovedal, že Nevský obnovoval Kyjev po nájazde Batuchána.  „Pokiaľ viem, tak Alexander Nevský bol kyjevským kniežaťom, nejaký čas tu pobudol a obnovoval Kyjev po nájazde Batuchána. Čiže treba sa učiť dejiny, tieto sa týkajú ruského sveta“, vyhlásil Novinský. 

Lucenko na to reagoval, že „knieža Alexander bol pokrvným príbuzným Batuchána, ktorý zničil Kyjev – vám ako človeku rozumnému tu bude zaujímavé poznať“.

x x x

Povedzme si fakt, že niektorí historici nie, že odmietajú bitku, ktorá sa udiala 5. 4. 1242 podľa juliánskeho kalendára. Spochybňujú skôr fakt, že sa odohrala nie na ľade jazera, ale v poli.

Podľa vz.ru, srspol.sk

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(2 hodnotenia)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,