asfasdf ×

NázorObčana.sk

Richard Sulík v relácii TA3 „V politike“: Po voľbách je pred voľbami

 Aktuality

V nedeľu 18. decembra televízia TA3 odvysielala poslednú reláciu „V politike“ v tomto roku. Moderátor Noro Dolinský bilancoval rok 2016 s vládnymi a opozičnými predstaviteľmi. Jedným z nich bol aj predseda strany SaS Richard Sulík.

21 December
2016 19:39:57

Foto: Screenshot TA3

Štáb TA3 navštívil priamo centrálu SaS Liberálny dom, kde Richard Sulík hovoril o súčasnej vládnej koalícii, o možných predčasných voľbách, pričom zároveň predstavil plány SaS na nadchádzajúci rok 2017.

Noro Dolinský: Je to taký bilančný rozhovor. Budeme sa zhovárať od volieb po súčasnosť, čo sa deje, ale aj tú víziu pre ďalšie roky a vy ju máte, Víziu SaS do roku 2024. Keby sme začali voľbami, koalícia tvrdí, že súčasné spojenie troch strán je jediné stabilné riešenie pre Slovensko. Ako to vidíte ako opozičná strana SaS?

Richard Sulík: Áno, stabilné to je, lebo kšefty spájajú. Ale treba si uvedomiť inú vec, že táto koalícia vznikla na základe veľkého volebného podvodu. Množstvo ľudí volilo stranu sieť, lebo sa spoliehali na to, že nepôjde s Ficom do koalície. Určite sa takíto ľudia nájdu aj medzi voličmi Mostu a toto zrazu neplatí, a to je podstatná vec v tejto súvislosti. Čiže áno, je to stabilné, ale nie je to to, čo väčšina ľudí chcela.

Noro Dolinský: Ale strany SNS a Most-Híd hovoria, že sa im podarilo presadiť väčšinu svojho programu. Béla Bugár dokonca hovorí o 90 %, niečo podobné aj Andrej Danko. Nie je to dobrý argument, že by sa aj SaS mohla dostať do takejto koalície a vedeli by ste presadiť svoj program, lebo z opozície to asi ide ťažko?

Richard Sulík: Z opozície sa program presadzovať nedá. Strana, keď je v opozícii, si môže program pripravovať. Môže si pripravovať riešenia až na úroveň znenia zákonov. Na to je vlastne parlament, tam predkladáme množstvo návrhov, aby sme boli pripravení, keď po najbližších voľbách SaS vo vláde bude.

Noro Dolinský: Nie je to pre vás dostatočný argument, vytvoriť takúto koalíciu a ten program presadzovať už teraz? Respektíve, na čom to padá? Ktorý článok je pre vás neprijateľný?

Richard Sulík: Viete, jasné, že strana je tu na to, aby presadzovala svoj program, na to nás voliči volia, ale my musíme aj dodržať nejaké sľuby, ktoré sme dali voličom.

Noro Dolinský: Čiže ide o Smer v tomto prípade?

Richard Sulík: No jasné, keď sme pred voľbami jasne povedali, že so Smerom do vlády nepôjdeme, tak tým pádom nepôjdeme, hotovo.

Noro Dolinský: Ale Smer má svoj volebný výsledok a zrejme bez Smeru by sa takáto koalícia nedala vytvoriť. Respektíve, myslíte si, že po voľbách by existovala aj iná alternatíva?

Richard Sulík: Jasné, veď existovala. Sme sa o tom asi týždeň bavili. Aj Béla Bugár, aj Radoslav Procházka deklarovali, že majú záujem o takúto koalíciu. Na druhej strane, už je to za nami, nemá zmysel toto oplakávať. Treba sa dívať dopredu.

Noro Dolinský: Už pre vás nie sú dôveryhodní títo partneri?

Richard Sulík: Ja som viackrát v posledných týždňoch povedal, že pre nás v podstate Smer a strana pána Kotlebu neprichádzajú do úvahy a všetky ostatné strany áno. To platí naďalej. Tiež si nemôžeme vyberať príliš, lebo ten počet možných partnerov je obmedzený a keď chceme vládnuť, tak musíme robiť určité kompromisy, a to sme pripravení spraviť.

Noro Dolinský: Rozprávame sa o tom, ako sa vám darí v opozícii. Ako to vidíte? Vy ste teda poslanec Európskeho parlamentu, boli aj polemiky, či ostať v zahraničí alebo byť lídrom opozície. Ako sa vám darí ako strane?

Richard Sulík: K tomu europarlamentu. Som rád, že som tam, že si držím určitý odstup. Byť ako predseda najväčšej opozičnej strany v Národnej rade a mať tam toho predsedu, ktorého NR SR má, to by asi nebola veľká výhra. Ten odstup je celkom dôležitý, aby človek nestratil taký pohľad na celkový vývoj a aby nestrávil väčšinu času hádzaním faktických poznámok. SaS v opozícii robí to, že sa pripravuje na obdobie, kedy bude vládnuť. Sme pred asi dvomi mesiacmi predstavili našu víziu, volá sa to Vízia SaS do roku 2024. Takže ak povedzme v roku 2020 budú najbližšie voľby, SaS by mala byť súčasťou vlády, tak tu sa môže volič dočítať, čo sú vlastne naše priority, čo chceme robiť, aké reformy by sme chceli realizovať. Toto je dôležité, lebo ľudia musia vedieť, že keď zvolia túto stranu, ako bude vyzerať ten svet. Jedna vec je Vízia SaS do roku 2024. Vydali sme aj Odvodový bonus tretie vydanie, to je veľká zásadná reforma odvodov a sociálnych dávok a pracujeme ďalej, samozrejme. Ku každej z ôsmich priorít pripravíme reformné dielo, aby naši voliči vedeli, čo chceme robiť, ak budeme vo vláde, to po prvé a po druhé, aby sme my vedeli, čo chceme robiť. Aby sa nestalo, že voliči rozhodnú, my budeme vo vláde a zrazu nebudeme vedieť, čo so sebou.

Noro Dolinský: Ste jediná strana, ktorá pripravila takýto, vy to asi popriete, predvolebný program. V poslednej dobe sa hovorí o predčasných voľbách, to znamená, je to nejaká stratégia zo strany SaS?

Richard Sulík: Nebudem vám tvrdiť, že to nie je predvolebný program. Hovorí sa, že „po voľbách je pred voľbami,“ čiže deň po voľbách začína akási pomyselná volebná kampaň pre ďalšie voľby. A obzvlášť v tejto situácii, kedy sú reči o predčasných voľbách, treba byť pripravený.

Noro Dolinský: Vy už operujete s predčasným voľbami.

Richard Sulík: Rátame s nimi, áno.

Noro Dolinský: V akom časovom horizonte?

Richard Sulík: Parlamentné voľby nie je naše rozhodnutie, treba 90 poslancov v parlamente. Momentálne to vyzerá tak, že keď Smer do predčasných volieb nepôjde, tak nebudú, lebo tam je 49 poslancov, a to je príliš veľa. Ale ak náhodou Smer pôjde, tak my chceme byť na to pripravení. My nevieme predčasné voľby ovplyvniť, kebyže vieme, tak sú zajtra.

Noro Dolinský: Len otázka je, karty sú rozdané, čo sa týka preferencií. Aj keby boli predčasné voľby, myslíte si, že by niečo vyriešili?

Richard Sulík: Nemám žiadne osobné animozity voči nikomu. My tam nemusíme byť najväčší kamoši. Viem komunikovať takmer so všetkými politikmi a každopádne je ich dostatočne veľa na to, aby mohla vzniknúť nejaká koalícia. Myslím si, že je pomerne veľkou chybou na základe dnešných preferencií si predstavovať nejaké zloženie možnej koalície, lebo keď si zoberiete takto rok dozadu, december 2015, to bolo dva mesiace pred voľbami, tak vtedy by ako vyzerala tá koalícia? Čiže netreba tomu dávať veľkú váhu, treba si počkať na volebný výsledok, a potom uvidíme, ktorá strana má koľko mandátov a podľa toho sa vieme zariadiť.

Noro Dolinský: Pohovorme trošku aj o úrovni politiky. Môžete možno porovnať situáciu v europarlamente a v našom parlamente. Je Slovensko niečím výnimočné?

Richard Sulík: Zrejme by sa našli rozdiely, ale nemyslím si, že je to nejako dramatické. Je pravda, že Igor Matovič sa tú politiku snaží veľmi plasticky znázorniť a keď si odmyslím jeho, ten náš parlament je úplne štandardný a úplne porovnateľný s inými parlamentmi a rozhodne v našom parlamente nemáme také tie ukrajinské stavy, čo tam vedia po sebe občas stoličkami hádzať, to sa u nás nedeje. Vôbec si nemyslím, že je to s naším parlamentom zlé. Naopak, viackrát som povedal, že tie pravidlá, ktoré sú v rokovacom poriadku, že sú funkčné, a tým pádom sa dobre dajú viesť aj schôdze.

Noro Dolinský: To myslíte asi ešte starý rokovací poriadok. Teraz už máme v platnosti nový.

Richard Sulík: Bola to taká jedna veľká výhoda, že rečnícky čas bol neobmedzený. Všade sa obmedzuje. V Európskom parlamente máte jednu minútu. V nemeckom Bundestagu máte 5 minút, to sa viete pozdraviť, ale neviete naozaj objasniť zložité súvislosti. A parlament je o tom, aby sa hovorilo.

Noro Dolinský: Andrej Danko argumentuje tým, že chce zefektívniť a skultúrniť to prostredie.

Richard Sulík: Ale škandál viete urobiť aj za 20 minút, aj za minútu. Áno, niektoré vystúpenia by boli lepšie, keby neboli, ale to nijako nesúvisí s tým časom. My vravíme, nielen pri rokovacom poriadku, ale celkovo pri fungovaní štátu, Európskej únie, pravidlá treba dodržiavať, aj keď sú zlé. A ak sú zlé, tak ich treba zmeniť alebo zrušiť, ale pokiaľ platia, tak ich treba dodržiavať.

Noro Dolinský: Čiže bude to vaša ambícia zmeniť rokovací poriadok, ak budete vo vláde?

Richard Sulík: Jasné, rokovací poriadok vrátime späť.

Noro Dolinský: Podporíte podanie na Ústavný súd SR?

Richard Sulík: Dodáme podpisy, aby to mohlo byť a potom je ešte druhé podanie voči zákonu pani Žitňanskej. Čiže pripravujeme dve podania na Ústavný súd SR spolu s OĽaNO. Treba 30 podpisov, OĽaNO má 19, my 21, toto by sme mali dať dokopy.

Noro Dolinský: Hovorme ešte krátko o roku 2017. Skúste charakterizovať vašu stratégiu, s akými prioritami prichádzate do nového roka.

Richard Sulík: Čomu ja sa plánujem prednostne venovať, to sú dve veci. Čakajú nás v novembri voľby do VÚC. Ja vediem kampaň, budeme mať troch kandidátov. Juraj Droba v Bratislave, Martin Klus v Banskej Bystrici a Renáta Kaščáková v Trenčíne. A druhá vec, budem viesť zdravotnícky tím, v januári ho chceme predstaviť a koncom roka, chceme predstaviť zdravotnícku reformu. Samozrejme, moji kolegovia majú svoje ďalšie plány. Viem, že Jana Kiššová má v pláne počas budúceho roka zaktualizovať a rozšíriť Agendu 2020 k podnikateľskému prostrediu. Roboty máme dosť, nemám najmenšiu obavu, ale nie sú parlamentné voľby. My sme takto pred rokom len kampaňovali a keď kampaňujete, neviete sa venovať tej politickej práci.

Noro Dolinský: Keď hovoríte o komunálnej politike, tá je trochu iná od veľkej politiky, tam sa spája možné aj nemožné. Aj na tej nižšej úrovni neplánujete so Smerom žiadnu koalíciu v rámci vašich kandidátov?

Richard Sulík: Nie, to sme nerobili ani doteraz a neplánujeme s tým ani začínať. Do VÚC volieb máme v pláne vytvoriť širšie pravicové koalície, kde jadro týchto koalícii bude tvoriť OĽaNO a SaS a uvidíme, kto sa kde pridá.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(2 hodnotenia)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,