asfasdf ×

NázorObčana.sk

Skrytá privatizácia zdražila vodu pod Tatrami

 Aktuality

Podtatranskí spotrebitelia sa v týchto dňoch nesťažujú na skokový rast cien vody.

26 Január
2017 07:18:08

Foto: Facebook

Napriek tomu poukazujú na činnosť Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý dovolil, aby Podtatranská  vodárenská  prevádzková  spoločnosť v rokoch 2004  až  2014  si zvýšila ceny na dvojnásobok! V širších súvislostiach  vidia, že  tento  cenový nárast vody je výsledkom „skrytej privatizácií vody“ francúzskou   spoločnosťou  Veolia Voda, ktorá sa  objavuje v spise Gorila.   

Spotrebiteľom v okresoch Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Spišská Nová Ves, Levoča a Gelnica v súčasnosti   zabezpečujú dodávku  vody dve spoločnosti. Prvou je  Podtatranská   vodárenská  prevádzková spoločnosť, a.s.(PVPS), ktorá vykonáva najmä zber, úpravu, dodávku  a predaj  vody a patrí do nadnárodnej  francúzskej  spoločnosti VEOLIA VODA.  

Podtatranská  vodárenská   spoločnosť,  a.s. (PVS), zostala majetkovým  vlastníctvom miest a obcí  a vykonáva servisné, opravárenské a investičné akcie  vodohospodárskych stavieb.                                                                                       

Porovnanie obchodných aktivít oboch spoločností evidentnejšie  ukazujú výsledky hospodárenia zverejnené na Finstate  za rok 2015. Kým  PVPS, a s. mala   tržby 23 424 161 € a  zisk 1 034 784 €,  PVS, a.s.  mala tržby 6 436 736 € a zisk 388 121 €.

Údaje jasne dokumentujú, že PVPS  za zber, úpravu,  dodávku  a predaj pitnej a úžitkovej vody  získala skoro štyrikrát väčšie tržby a trikrát vyšší zisk  ako PVS. Ak by Podtatranská vodárenská spoločnosť, a.s.  zostala aj prevádzkovateľom vodární,   zisk by neplynul nadnárodnej spoločnosti, ale posilnil rozpočty  miest a obcí. Podtatranskí primátori, starostovia a občanmi by sa preto mali zaujímať o  výsledky vyšetrovania „Gorily“ , aby sa poučili sa z vlastnej  skúsenosti o nedostatočnej ochrane spoločného majetku.

Pitná voda je v súčasnosti strategická  surovina,  ktorá bude v budúcnosti čoraz viac rozhodovať o bohatstve krajiny, preto cena vody musí byť pod lepším dohľadom  spotrebiteľskej politiky vlády a prísnejšj regulácie ÚRSO. Nezanedbateľnú kontrolnú úlohu v tom musia zohrávať občania. Tí však v školách nedostávajú potrebné spotrebiteľské  vzdelávanie, aby poznali  význam  spotrebiteľskej politiky, ktorá v trhovej ekonomie  chráni  pozíciu slabšieho na trhu, a tým je spotrebiteľ, a nie záujmy nadnárodných spoločností.

Božena Stašenková,

Asociácia spotrebiteľských subjektov Slovenska

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(4 hodnotenia)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,