asfasdf ×

NázorObčana.sk

Richard Sulík: Ozdravný plán VšZP ide proti ľuďom

 Aktuality

Ešte na konci minulého roka sa široká verejnosť dozvedela, že Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) hospodári s obrovskou stratou. Na jej záchranu vznikol tzv. ozdravný plán VšZP, ktorý zahŕňa úsporné opatrenia až do konca roka 2017.

08 Marec
2017 19:36:01

 

Foto: Screenshot YouTube

Lenže je ozdravný plánVšZP skutočne „ozdravný“? Podľa liberálov zo strany Sloboda a Solidarita nie je. Ako poukázal Richard Sulík, strata VšZP nespadla z neba, tvorila sa roky a kamuflovala sa na úkor technických rezerv. A za tento žalostný stav zodpovedá Robert Fico. Na celý ozdravný plán VšZP tak doplatia opäť len tí najzraniteľnejší – pacienti.

Jana Cigániková: Robert Fico si minulý týždeň zavolal na koberček Ministra zdravotníctva SR Tomáša Druckera, lebo vraj chce zachrániť národ pred „Zajacovinami“, ktoré navrhujú jeho nominanti. No pozrime sa teda na posledných 10 rokov bačovania smerákov v zdravotníctve. Pozrime sa na ich „Paškoviny“. Máme najhoršie zdravotné ukazovatele spomedzi krajín V4. Oproti susednej Českej republike každý rok zomrie zbytočne skoro o 3000 ľudí viac. Na vyšetrenie u špecialistu čakáte niekde až 9 mesiacov. Zakázali transformáciu nemocníc, lebo veď Zajacovina. Odvtedy došlo k dvom oddlženiam, ale ani to nepomohlo. Nemocnice dlhujú 750 miliónov eur a každý deň sa tento dlh zvyšuje o 300 tisíc eur. Elektronizácia zdravotníctva sa skončila vytunelovanými eurofondami a bez akéhokoľvek výsledku. Všeobecná zdravotná poisťovňa zaznamenala historickú stratu. Tú prvú zabezpečila pred siedmimi rokmi Zuzana Zvolenská, Širokého dievča, ktoré bolo potom za odmenu povýšené na ministerku. Jej dielo neskôr dokonal Marcel Forai aj s rodinnými príslušníkmi. Každý rok odíde do zahraničia rovno z promócií najmenej stovka absolventov medicíny, zatiaľ čo v regiónoch vymierajú všeobecní lekári a nemá ich kto nahradiť. V nemocniciach chýbajú tisícky sestier, lekári na pohotovostiach, urgentných príjmoch či záchrankách sa cítia vyhorení, sú frustrovaní zo zneužívania bezplatnosti. Máme tu kauzy ako teta Anka, masér Kostka, toto všetko sa dialo s vedomím a so súhlasom Roberta Fica. Za tie roky si predsa mohol x-krát predvolať ministra zdravotníctva a zatrhnúť tieto Paškoviny a neurobil tak. A po tomto všetkom sa ide Robert Fico pasovať do role záchrancu národa, ktorý ho ide ochrániť pred úspornými opatreniami. Opatreniami, ktoré tu ani nemuseli byť, keby nám tento „záchranca“ nevládol.

Richard Sulík: Za terajší katastrofálny stav v slovenskom zdravotníctve je v plnom rozsahu zodpovedný Robert Fico. Z posledných 10 rokov staval ministra zdravotníctva on a ako sme počuli, mohol x-krát zasiahnuť, ale naopak, všetky tieto rozkrádačky toleroval. Pripomínam len kauzu CT, kvôli ktorej musel odstúpiť pán Paška, masér Kostka, teta Anka, Sanitstom, kde nejakí mádežníci boli financovaní, aby mohli rozbiehať politickú stranu Tip. To prehajdákanie zdrojov, rozkrádanie, plytvanie – to sú dôvody, prečo nemáme v zdravotníctve peniaze. A Robert Fico nesie osobnú zodpovednosť. Teraz prišiel ozdravný plán VšZP, ktorý musí zo zákona predstaviť, ak klesne jej imanie pod 16,5 milióna eur. A ten ozdravný plán VšZP, ktorý má riešiť všetky tie prehajdákané a rozkradnuté peniaze, ide v plnom rozsahu na účet ľudí. Sú to poistenci, sú to občania, ktorí budú všetky tie minulé rozkrádačky a plytvačky znášať. Strata VšZP, samozrejme, nespadla z neba, ona sa nevytvorila za jeden rok, ale za viacero rokov a vždy sa kamuflovala, skrývala na úkor technických rezerv.

Nový manažment VšZP okolo Miroslava Kočana si zrejme povedal: „Aby to neprischlo nám, tak s tým musíme ísť von.“ Tak teraz sa priznala celá strata vo výške 200 miliónov eur, ktorá sa niekoľko rokov kumulovala. To, čo navrhujú v ozdravnom pláne VšZP, to sú všetko kroky na úkor poistencov, pacientov, obyvateľov. Po prvé, limity na lieky. Opäť bude menej liekov pre menej pacientov. Inými spôsobmi treba obmedzovať najmä tú zbytočnú spotrebu, ale nie tak, že nastavíme tvrdo limit a keď niekto ten liek naozaj potrebuje, tak sa k nemu nedostane. Limity na vyšetrenia – znovu ten istý prípad. Čo keď viac ľudí potrebuje reálne byť vyšetrených, ako je práve stanovený limit? Znovu to manažment VšZP nebude zaujímať, lebo majú svoje limity. Pritom manažovať aj lieky, aj vyšetrenia sa dá cez e-Health, e-Recept. To sú všetko metódy, ktoré mohli fungovať, na ktoré bolo pridelených desiatky miliónov eur, ale aj tieto peniaze sa, bohužiaľ, prehajdákali, rozkradli, stratili. Páni Paška, Fico a Forai možno budú vedieť lepšie, čo sa s nimi presne stalo. Čakacie doby na špecialistov sa predĺžia, keď bude mať VšZP s menším počtom špecialistov zmluvy. A takisto, keď sa opäť raz začne prehodnocovať sieť nemocníc a poskytovateľov, no kto si to odnesie? Zase len ľudia. Toto je to strašidelné, čo tu akože „socialistická“ vláda Roberta Fica pripravuje. Ozdravný plán VšZP ide v plnom rozsahu proti ľuďom a mohlo by t byť oveľa lepšie.

Martin Barto: VšZP je momentálne v ozdravnom pláne VšZP, ktorý bol zverejnený a vieme, na čo sa chce sústrediť manažment poisťovne. Nám teraz ide o to ukázať ešte aj na ďalšie možnosti, ktoré majú potenciál podstatne zlepšiť hospodárenie poisťovne. Prvá vec je, že VšZP je najväčšia poisťovňa na trhu. Je to trhový líder a z takejto pozície má šancu nakupovať zdravotnú starostlivosť za najnižšie ceny. Ak sme sa ale pozreli do správy, ktorú vydal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, správu o vykonávaní verejného zdravotného poistenia za rok 2015, tak tam nájdete zaujímavé tabuľky, kde sa ukazuje, že VšZP za mnoho výkonov a mnoho vyšetrení platí nie najmenej, ale najviac a veľmi často vždy viac ako zdravotná poisťovňa Dôvera. Pokiaľ by VšZP vyrokovala ceny na úrovni Dôvery, tak tie úspory by sa mohli prejaviť v číslach okolo desiatok miliónov eur. Čiže to je jedna cesta, nižšia ceny. Druhá cesta, samozrejme, v spolupráci, s ministerstvom zdravotníctva, je ozdravenie terajších univerzitných a fakultných nemocníc, o ktorých sme sa zmieňovali, že vytvorili veľký dlh. Ide o to, že žiadna z nich nemá tvrdé rozpočtové obmedzenia a ich hospodárenie nie je možné ľahko skontrolovať. Čiže VšZP podporuje neefektívne a málo funkčné štátne nemocnice. Tu je potrebné urobiť zmeny. Výsledkom je to, že sa často v týchto nemocniciach platia úkony, hoci iné inštitúcie by boli schopné tieto úkony robiť rovnako dobre, ale za podstatne nižšie ceny. Ďalšia vec- úspory na prevádzke. Viete, že ozdravný plán VšZP je v tomto málo ambiciózny. Pokiaľ by sa ušetrilo 10 % na prevádzke, ako sa to urobilo v minulosti, je možné ročne získať 9 miliónov eur. Ďalej výber poistného. O tom nikto nič nehovoril. Výber poistného vo VšZP je najhorší zo všetkých poisťovní. Pokiaľ by sa VšZP dostala na úroveň Dôvery, znamenalo by to plus 60 miliónov eur ročne. Ďalej je potrebné robiť väčší tlak na ceny špeciálneho zdravotného materiálu, ktorý najmä štátom vlastnené inštitúcie nakupujú za veľmi vysoké ceny. Na portáli uvstat.sk bola uverejnená analýza verejného obstarávania vo VšZP a z ich analýz vyplýva, že pokiaľ by poisťovňa dala možnosť zúčastňovať sa na tendroch viacerým uchádzačom, mohla by získať podstatne lepšie ceny. Ukazuje sa totiž, že víťazom týchto súťaží boli veľmi často len tri firmy. Tie sú akoby dvorní dodávatelia VšZP.

Video si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(2 hodnotenia)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,