asfasdf ×

NázorObčana.sk

Na západe Ukrajiny z granátometu strieľali na poľský konzulát. Kto je na víne? No, samozrejme, Rusko!

 Aktuality

Na Ukrajine sa strieľa nielen na východe, ale aj na západe krajiny. Neznáme osoby ostreľovali z granátometu v noci na stredu konzulát Poľskej republiky v meste Luck. Zasiahli strechu, kde sa vytvorila diera, je poškodené aj okno na hornom poschodí.

30 Marec
2017 21:28:28

 

Foto: Facebook


K zraneniam a obetiam nedošlo, pretože v čase incidentu sa v budove nikto nenachádzal. Prípad začala vyšetrovať ukrajinská Bezpečnostná služba. Všetci svorne – vyšetrovatelia, politici a média tvrdia, že to bol teroristický útok a že /ako inak?/ ho spáchali ruské tajné služby. Nik sa neobťažuje vysvetleniami, prečo by sa Rusi unúvali až do Lucku...  


V súvislosti s nočným incidentom v Lucku si poľské ministerstvo zahraničných vecí ihneď  predvolalo ukrajinského veľvyslanca v Poľsku Andreja Deščicu, aby mu odovzdalo svoju protestnú nótu. Deščica celý incident vysvetlil činnosťou „zákerných ruských tajných služieb“. Hovoril o tom v médiách a písal aj na sociálnych sieťach.  

Ukrajinská televízna stanica 112 Ukrajina uviedla, že bezpečnostné sily objavili na mieste činu zostatky RPG-22. Podľa vyšetrovateľov, páchatelia dokonca nestrieľali z ulice, ale priamo zo zadného dvora konzulátu. Výstrelom poškodilo strechu a okno na hornom poschodí. Vyšetrovanie sa iba začalo, ale všetci kompetentní na Ukrajine a v Poľsku už majú odpoveď na otázku, kto spáchal tento zločin: no kto iný – Rusi!..


Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavel Klimkin hromžil na margo tohto incidentu, ktorý nazval podlosťou a zločinom a vysvetlil, že to, samozrejme, urobili ruské tajné služby, aby poškodili nádherné ukrajinské poľské priateľstvo. Ani minister sa neunúval predložiť aspoň jeden dôkaz alebo počkať na výsledky vyšetrovania: odpoveď vie vopred...

Ďalší kompetentní tiež obviňujú ruské tajné služby v provokácii. Pričom mnohí poľskí kolegovia podporujú mienku svojich ukrajinských kamarátov „Nepochybujeme o tom, že je to  provokácia. Otázka znie: kto to bol a za akým účelom to urobil? Určite poznáme kontext, takže je to jasné – stalo sa to v rámci pokračovania ruskej agresie proti Ukrajine,“ vyhlásil na tlačovej konferencii šéf poľského Národného bezpečnostného úradu Pavel Soloch.

Hýri aktivitou aj ukrajinský veľvyslanec v Poľsku Andrej Deščica, ktorý ochotne poskytuje rozhovory médiám a vypisuje na sociálnych sieťach. Tvrdí, že Rusko sa snaží znížiť podporu Ukrajiny na Západe a využíva na to práve poľsko-ukrajinské vzťahy. Podporil ho aj poradca ukrajinského ministra vnútra Zoran Škirjak.

„Chcú zhoršiť ukrajinsko-poľské vzťahy. Preto spáchali túto provokáciu. Nepochybujem o tom, že toto je ďalšia špinavá provokácia ruských tajných  služieb, ktoré to systematicky robia práve preto, aby vrazili klin do vzťahov medzi Poľskom a Ukrajinou,“ vyhlásil Zoran Škirjak v rozhovore pre ukrajinské televíznu stanicu 112 Ukrajina. V podobnom duchu sa vyjadrujú aj ďalší „odborníci“ a prakticky všetky ukrajinské média.

Na opačnej strane rusko-ukrajinskej hranice to vidia inak. Odborníci a média hovoria o narastajúcom konflikte medzi Ukrajinou a Poľskom. Poukazujú na to, že tento konflikt sa zostruje aj napriek snahám celej EÚ a samotného Poľska využívať Ukrajinu v boji proti „rozpínajúceho sa“ Ruska.

Mnohé média a ruské politici s iróniou reagujú na tento incident a správy v poľských a hlavne v ukrajinských médiách. Napríklad hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová so svojim „klasickým“ sarkazmom reagovala na celé dianie. „Pane Bože! K tomu všetkému môžem iba dodať, že Rusko s využitím hybridných technológií prispelo k tomu, aby Deščicu poslalo do Poľska ako veľvyslanca a aby rozvrátil poľsko-ukrajinské  vzťahy a podkopal dôveryhodnosť Ukrajiny v očiach Poliakov,“ napísala na svojej stránke na Facebooku.

Ruské média a analytici iba okrajovo sa venujú tejto udalosti, prízvukujúc, že je to vnútorná záležitosť Poľska a Ukrajiny a nech si svoje problémy riešia samé. Na margo obviňovaní Ruska z incidentu v Lucku, všetci iba ironicky poznamenávajú, že zo všetkého, čo sa prihodí v Poľsku alebo na Ukrajine, pochopiteľne, obvinia Rusko. Takže niet sa čomu čudovať, že v streľbe na poľský konzulát v ukrajinskom zapadákove – v Lucku obvinili ruské tajné služby. Boli to Rusi – kto iný?.. 

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(1 hodnotenie)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,