asfasdf ×

NázorObčana.sk

Reforma školstva – 20 riešení strany SaS pre školstvo

 Aktuality

„Sme svedkami úžasných nápadov o rôznych zmenách. Počúvame, ako sa darí bojovať proti korupcii. Korupcia v podstate už u nás ani neexistuje. Počúvame, ako premiér Robert Fico zlepšuje zdravotníctvo cez telefón,“ píše Richard Sulík vo svojom komentári

02 Apríl
2017 12:40:32

 

Foto: Screenshot YouTube

„Ako ľuďom odporúča hádzať faktúry do koša. A ako je občanom sveta žiť. Ďalším z týchto úžasných nápadov je projekt refomy školstva „Učiace sa Slovensko“. Je to reforma školstva z dielne nominanta SNS Petra Plavčana. Je to krásna teória. Zdôrazňujem, že teória, lebo je len na papieri a tam aj ostane. Pýtam sa, ako pôsobí Robert Fico na to, aby táto reforma školstva bola uvádzaná do praxe, aby sa realizovala, aby bola vysvetľovaná rodičom, učiteľom?“ pýta sa Sulík.

„Po tých rokoch, čo sa školstvo potáca v rôznych víziách, ale reálne sa nikam nehýbe, si táto oblasť konečne zaslúži konkrétne riešenia, konkrétnych problémov. Namiesto nekonkrétnej teórie a nekonkrétnych záverov, potrebujeme skutočné riešenia, skutočnú reformu školstva. Strana Sloboda a Solidarita ako súčasť vlády po roku 2020 bude do života uvádzať reformy, ktoré budú fungovať, ktoré sú postavené na konkrétnych, veľmi rýchlo realizovateľných riešeniach, ktoré majú hlavu a pätu a ktoré budú určite funkčné, tvrdí Richard Sulík.

Branislav Gröhing: My v strane SaS považujeme školstvo za kľúčovú prioritu pre spoločnosť a krajinu. Po roku ministrovania ministra Plavčana však musíme konštatovať, že on za kľúčovú prioritu vzdelávanie a školstvo nepovažuje. Ešte predtým, než budem prezentovať reformu školstva a 20 konkrétnych opatrení strany SaS, ktoré chcem prinášať aj legislatívnej podobe na najbližšej schôdzi, dovoľte mi veľmi krátko zhodnotiť rok ministra Plavčana. Hovorilo sa o najväčšej reforme školstva za 25 rokov. Táto reforma školstva je stále iba v materiáli, ktorý prechádza iba konzultačným riešením. Školstvo naďalej ostalo iba v krízovom, čo nám potvrdzujú aj všetky medzinárodné výsledky a hodnotenia našich žiakov. Jediným svetlým bodom, ktorý sa objavil, bol materiál „Učiace sa Slovensko“, ku ktorému sa ale ministerstvo stále nevyjadruje a mlčí, a preto my prinášame 20 konkrétnych riešení strany SaS pre školstvo, ktoré v nasledujúcom období budeme prinášať aj v legislatívnej podobe na schôdzi. Dovoľte, aby som vám ich predstavil.

Reforma školstva – 20 konkrétnych riešení strany SaS pre školstvo:

  1. V rámci väčšej slobody pre učiteľov a školy, umožníme školám vyberať si učebnice tým, že presunieme navýšený príspevok na učebnice na školy, a tým si školy budú môcť vyberať učebnice samy.
  2. Podporíme zavedenie nových spôsobov výučby na experimentálne overovanie.
  3. Rozšírime počet voľných hodín na školy tým, že navýšime disponibilné hodiny, aby pracovné vyučovanie alebo prax bola úplne voliteľná a školy sa už na základných školách mohli špecializovať.
  4. Umožníme domáce vzdelávanie aj na druhom stupni základných škôl, kde presunieme časť financií aj pre rodičov, ktorí budú poskytovať toto domáce vzdelávanie.
  5. V rámci právnej ochrany učiteľov zrozumiteľne upravíme právnu zodpovednosť učiteľa.
  6. Znížime mieru mobbingu a bossingu aj legislatívnou úpravou.
  7. Skvalitníme odborné vzdelávanie.
  8. Zavedieme informovanie o uplatňovaní absolventov, aby rodičia a žiaci boli tí, ktorí sa budú rozhodovať, na ktorú školu pôjdu študovať a nebude to riadené centrálne.
  9. Zefektívnime praktické vzdelávanie a podporíme systém poradenstva na školách tak, aby využívali objektívne štatistické údaje.
  10. Zadefinujeme kariérové poradenstvo, spojíme ho s výchovným poradenstvom a vytvoríme školského poradcu, ktorý na základe štatistických údajov bude poskytovať informácie.
  11. Budeme školy informovať o vývoji na trhu práce.
  12. Zavedieme povinnosť pre školy umiestňovať správy o výchovnovzdelávacej činnosti na webovom sídle „na prvé kliknutie“, aby si každý rodič alebo žiak vedel hneď na webovej stránke prečítať hodnotiacu správu o škole a o jej kvalite.
  13. V rámci ekonomických opatrení je veľmi dôležité, že vrátime financovanie a riadenie školstva z rezortu vnútra späť pod rezort školstva.
  14. Zrušíme a zlúčime niektoré organizácie ministerstva školstva.
  15. Naviažeme platy učiteľov na priemernú mzdu v hospodárstve a na kvalitu vzdelávania.
  16. Vyradíme školy s nízkou kvalitou a vysokými nákladmi zo siete.
  17. Na zabezpečenie ďalšej vyššej kvality vzdelávania zavedieme systém riaditeľského a učiteľského mentoringu.
  18. Podporíme vzdelávanie po školách, hlavne so žiakmi zo sociálne znevýhodneného prostredia, vytvorením školských vzdelávacích klubov.
  19. Ako kompenzáciu súvisiacu s rušením škôl zavedieme jednorazový príspevok na obce.
  20. Predáme dubiózny majetok.

Eugen Jurzyca: Toto boli konkrétne opatrenia, ktoré môžu pohnúť školstvo dopredu. Na rozdiel od tých nejasných plánov, ktoré má vláda Roberta Fica, ktorá ich mala aj v ostatných oblastiach, končia tým, že namiesto toho, aby boli vyriešené príčiny problémov, tak dôsledky problémov sú hádzané do koša. Chceme, aby neskončilo toto volebné obdobie tým, že výsledky medzinárodného prieskumu PISA, ktoré ukážu, ako je na tom slovenské školstvo, skončili v koši rukou pána premiéra. O to nám ide. Dali sme si veľký pozor pri týchto opatreniach pre reformu školstva, aby boli financovateľné. Toto sú opatrenia, ktoré sú fiškálne neutrálne, resp. sú také, že na ne nájdeme peniaze priamo v týchto opatreniach. Zaregistrovali ste, že chceme predávať dubiózny majetok, čiže jednorazový príjem, ten chceme využívať na tie riešenia, ktoré budú spojené s jednorazovými výdavkami, ako napr. zvýšený normatív na učebnice.

Video si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(1 hodnotenie)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,