asfasdf ×

NázorObčana.sk

Richard Sulík: Brexit - Britániu potrebuje Európska únia viac

 Aktuality

„Dňa 23. júna 2016 sa konalo referendum za tzv. Brexit, teda vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie. V prospech Brexitu sa vtedy vyjadrilo 51,9 % hlasujúcich Britov,“ pripomína v úvode svojho komentáru Richard Sulík. .

06 Apríl
2017 19:27:52

 

Foto: Screenshot YouTube

Spustenie samotného procesu Brexitu však potvrdila britská premiérka Theresa Mayová až koncom marca 2017. Spočiatku bolo na Brexit počuť samé negatívne ohlasy, ktoré Veľkej Británii predpovedali mimoriadne negatívnu budúcnosť mimo európskych štruktúr. Postupne sa však ukazuje, že Brexit nemusí mať na Britániu taký zlý dopad. Na to, ako je na tom britská ekonomika dnes, 9 mesiacov po referende o Brexite, sa pozrel predseda SaS a europoslanec Richard Sulík.

Brexit – export britských produktov rastie

Od referenda, kedy občania Veľkej Británie rozhodli, že Británia opustí Európsku úniu, uplynulo 9 mesiacov. Veľmi dobre si pamätám na tie kuvičie hlasy, ako Británia strašne dopadne, ako to bude celé zle a že tam nebude nič fungovať. No, tak po tých 9 mesiacoch by sme sa možno mohli pozrieť na čísla. Ako prvé, výmenný kurz medzi eurom a britskou librou – áno, je pravda, že tesne po Brexite tento výmenný kurz išiel dole vodou, ale medzičasom sa stabilizoval a drží sa na úrovni okolo 1,20 až 1,30 eura za 1 libru. No, ale tento výmenný kurz, tento nižší, spôsobil silný nárast exportu. Kvartál čo kvartál stúpa rast exportu, v poslednom kvartáli rástol export britských produktov a služieb do zahraničia o 8 %, čiže toto je vyslovene pozitívny jav.

Rast HDP v Británii citeľne vyšší ako vo zvyšku EÚ

Na druhom grafe vidieť rast hrubého domáceho produktu. Samozrejme, keď sa veľa vyváža, veľa vyrába, rastie ekonomika. To sa udáva ako rast hrubého domáceho produktu. Keď si pozriete posledné tri kvartály, bol rast vyšší ako rast EÚ. Keď sa pozriete na posledné tri kvartály, bol rast HDP v Británii citeľne vyšší ako vo zvyšku Európskej únie.

Historicky najnižšia miera nezamestnanosti

Tretí graf je nezamestnanosť. Samozrejme, keď ide ekonomika, stále viac ľudí pracuje, no tak stále menej ľudí je nezamestnaných. Británia dlhodobo zažíva pokles nezamestnanosti, ale posledné mesiace tento trend pokračuje. Došlo na chvíľku k ustáleniu, ale posledný kvartál je opäť nižší a Británia má jednu z historicky najnižších mier nezamestnanosti.

Pozrime sa do budúcna

No, a teraz sa pozrime trochu do budúcna a to je, ako veria investori Veľkej Británii, ako sa im bude dariť, povedzme, z pohľadu budúcich 10 rokov. Keby investori mali obavy o svoje peniaze, tak by predsa pýtali vyššie rizikové prirážky. Ale to tak vôbec nie je. Úroky, ktoré platí Británia sú niekde medzi 1 a 1,5 % na britskú libru, nie na euro, to je veľmi dôležité. A toto teda rozhodne nenasvedčuje žiadnym obavám investorov, že by čakali najbližších 10 rokov nejaký veľký bankrot.

No a posledný graf je rast akciového indexu, je to v porovnaní s nemeckým DAX-om. Opäť investori nemajú žiadne obavy z budúcnosti Veľkej Británie. Nad týmto by sa mali zamyslieť všetci, ktorí doteraz rozprávali, ako tá Veľká Británia strašne dopadne a akú veľkú chybu urobí. Nie je tomu tak.

Britániu potrebuje Európska únia viac

Je to naopak. Britániu potrebuje Európska únia viac, ako Británia potrebuje Európsku úniu a veľmi dúfam a si želám, že v tomto duchu sa budú viesť rokovania, ktoré formálne začali 29. marca, kedy Británia dala žiadosť o vystúpenie v zmysle článku 50 a budú končiť niekedy o 2 roky nejakou dohodou.

Chcem veriť, že všetci aktéri, všetci tí, ktorí budú na tejto dohode pracovať, toto pochopia a budú sa snažiť o čo najkorektnejšiu dohodu s Veľkou Britániou, ktorá bude najmä obsahovať dohodu o voľnom obchode, preto lebo to je to, čo Slovensko potrebuje ako prvé.

Video si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(3 hodnotenia)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,