asfasdf ×

NázorObčana.sk

Ján Čarnogurský: Slovensko-ruská spoločnosť sa nakoniec na pochode proti korupcii nezúčastnila

 Aktuality

Myšlienka zúčastniť sa na pochode nám napadla z dvoch dôvodov. Chceli sme takým spôsobom aspoň sa pokúsiť brzdiť manipuláciu s mladými ľuďmi, ktorú vidíme za organizáciou pochodu.

20 Apríl
2017 06:57:18

 

Foto: Facebook

Ako inak si vysvetliť finančnú podporu (tlačené letáky, bezplatná doprava) a maximálny mediálny priestor, ktorý poskytli príprave pochodu médiá ako Denník N, SME, .týždeň. Sú to médiá, ktoré rovnako podporovali všetky majdany vo svete – na Ukrajine, v arabských krajinách či inde (Brazília), ale zamlčali ich tragické následky. 

Všetky tieto majdany začali proti korupcii (na Ukrajine aj eurointegrácia) a skončili ešte väčšou korupciou, rozvrátením štátu, na Ukrajine vzdialením eurointegrácie. V najlepšom prípade návratom k stavu pred „majdanom“ (Egypt, Tunisko). Po druhé, atraktívny boj proti korupcii si chce privlastniť jedna strana, manipulátori s mladými ľuďmi. 

V utorok sme chvíľu boli na Hviezdoslavovom námestí. Počiatky slovenského majdanu sa potvrdzovali. Jeden mladý muž niesol transparent: Nečakajme 4 roky na voľby, napravme veci teraz. Transparentov s podobným obsahom bolo viac.

To je demokracia? Študentky ponúkali  natlačené letáky s požiadavkami demonštrácie. To bola atmosféra, ktorá vládla na námestí. Ak by sme vystúpili ako Slovensko-ruská spoločnosť, tým by sme len legimitizovali panujúcu atmosféru. Rozhodli sme sa, že nevystúpime.

Majdan sa nikde nepodaril na prvý raz. Demonštrácie treba opakovať. Čosi také už počúvame. Aj poučenia z iných krajín treba opakovať. Slovensko-ruská spoločnosť ich bude opakovať.

Slovensko-ruská spoločnosť so zlosťou pozoruje prejavy korupcie na Slovensku. Predovšetkým vláda, ale všetky verejné orgány jej majú venovať pozornosť a bojovať s ňou. Kauzy ako Bašternák či Gorila by mali byť vyšetrené a verejnosť informovaná o výsledku. Prezident a predseda vlády by mali mať počas výkonu funkcie služobný byt. Prezident už mal či má, ale sa mu nepáči. Český prezident a predseda vlády majú. Aj v tom sa odzrkadľuje dlhšia štátna tradícia Česka. Ja som ako predseda vlády, aj ako minister, býval v panelovom byte na sídlisku. Naša štátna tradícia sa len buduje.

Môžeme sa na Slovensku hrdiť, že vnútorné problémy sme doteraz prekonali vnútornými silami. Verím, že aj pokus o slovenský majdan prekonáme vnútornými silami.

JUDr. Ján Čarnogurský,

predseda Slovensko – ruskej spoločnosti

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

92 %
(12 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,