asfasdf ×

NázorObčana.sk

Petro Porošenko o tom, ako „príťažlivý“ ukrajinský pas napomôže Ukrajine vrátiť si Krym a Donbas

 Aktuality

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v rámci pripravovaného bezvízového styku Ukrajiny s Európskou úniou urobil niekoľko pozoruhodných vyhlásení. Podľa neho ukrajinský pas... napomôže Ukrajine vrátiť si Krym a Donbas.

13 Máj
2017 10:33:15

 

Foto: Facebook

Petro Porošenko v rozhovore pre ukrajinskú televíznu stanicu 1 + 1 vyhlásil, že vďaka bezvízovému styku Ukrajiny s EÚ ukrajinský pas sa stane „jedným z najpríťažlivejších“ na svete a určite sa dostane do prvej 40-ky najžiadanejších pasov na planéte.

Ako je známe, Brusel už odklepol riešenie o udelení Ukrajine bezvízového styku s EÚ a Petro Porošenko uviedol, že oficiálna dohoda medzi Kyjevom a Bruselom bude podpísaná 17. mája. Hneď na to Brusel oficiálne zverejní túto dohodu a cca o 20 dní Ukrajinci budú môcť cestovať do EÚ bez víz. Podľa predpokladov sa toho dočkajú 11. júna.

Brusel však varoval Kyjev, že v prípade, ak vzniknú migračné alebo bezpečnostné problémy, EÚ pozastaví platnosť tejto dohody na neurčito. Petro Porošenko je presvedčený, že bezvízový styk s EÚ značne zvýši medzinárodný kredit Kyjevu. Vyhlásil, že odteraz Ukrajinci budú hrdí na svoje pasy: „Odteraz nás už nik nepomýli ani s jednou inou krajinou sveta a k tomu blahoželám všetkým našim občanom,“ zdôraznil.

V ďalšom rozhovore pre tú istú televíznu stanicu 1 + 1 Petro Porošenko „rozšíril“ svoju myšlienku o dôležitosti ukrajinského pasu – vyhlásil, že... napomôže Ukrajine prinavrátiť Krym a Donbas: „Udelenie bezvízového režimu je mimoriadne dôležité pre politiku v sfére deokupácie Krymu a Donbasu. Keď hovoríme o návrate okupovaných teritórií politicko-diplomatickou cestou, to znamená, že treba vytvoriť podmienky, keď obyvatelia budú mať záujem o to, aby sa vrátili na Ukrajinu a získali ukrajinské pasy,“ podčiarkol.

Niektoré ukrajinské analytici a média však dosť skepticky reagovali na vyhlásenia prezidenta – ako na margo „príťažlivosti a dôležitosti“ ukrajinských pasov, tak aj na margo návratu Krymu a Donbasu. Pripomenuli, že ukrajinský prezident už porozprával veľa „rozprávok“, ktoré sa však nenaplnili. Jeden z komentátorov poznamenal, že aj najnovšia „rozprávka“, ktorú si vymyslel „Hans Christian Andersen – Porošenko“, sa dobre počúva, ale sotva sa stane realitou...

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

44 %
(9 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,