asfasdf ×

NázorObčana.sk

Poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski: „Ukrajina sa s „Banderom“ do Európskej únie nedostane“

 Aktuality

Ukrajina má tak trochu podivné vzťahy s niektorými susednými štátmi. Najviac sa to týka Poľska. Na prvý pohľad poľská vláda úplne podporuje Kyjev vo všetkom, avšak iba dovtedy, kým si Kyjev nespomenie na svojich „národných hrdinov Ukrajiny“...

06 Júl
2017 19:00:08

 

Foto: Fcebook

Poľská vláda je ochotná odpustiť Kyjevu hociktoré ukrajinské hriechy a nedostatky, ale v žiadnom prípade mu neodpustí masakre poľského obyvateľstva počas druhej svetovej vojny a preto v súčasnosti ospevovaných na Ukrajine „národných hrdinov“ považuje za fašistov, vrahov a nikdy nesúhlasí s ich ospevovaním. Banderovci a nacionalisti – súčasní a tí spred 70 – 80 rokov vyvolávajú obrovské problémy v poľsko-ukrajinských vzťahoch.

Najnovšie vo svojom rozhovore pre domáci portál  „wSieci“ poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski zdôraznil, že „Ukrajina sa so svojim Banderom do Európskej únie nikdy nedostane.“ Poukázal na to, že kvôli podobným problémom nielen politická, ale už aj hospodárska spolupráca medzi Poľskom a Ukrajinou nevypadá najlepšie. Podčiarkol, že najhoršie zo všetkého sú, samozrejme, zjavné nezhody v oblasti histórie.


„Náš odkaz Ukrajine a Ukrajincom je veľmi jasný: s Banderom sa do Európy nedostanete!  Musíme to hovoriť aj nahlas, aj potichu. Nezopakujme chyby 90. rokov, kedy neboli vyriešené niektoré problémy vo vzťahoch s Nemeckom a Litvou. Mám na mysli postavenie poľskej menšiny v týchto krajinách. Po tom, čo sme sa poučili z týchto skúseností, budeme od Ukrajiny kategoricky žiadať, aby všetky problémy boli vyriešené ešte predtým, ako bude Kyjev stať pred bránami Európy a bude žiadať o členstvo v EÚ,“ vysvetlil.

„Rovnako budeme rozhodní, ako napríklad Grécko v súvislosti s názvom Macedónska. Nevidíme žiadnu veľkú vôľu ukrajinského vedenia riešiť naliehavé problémy v krajine. Príliš veľa z toho mu nie je po chuti. A k tomu sa ešte pripojuje naivná viera Ukrajincov, že Európania, Nemci a Francúzi za nich zvíťazia v konflikte s Ruskom,“ zdôraznil v závere rozhovoru poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(2 hodnotenia)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,