asfasdf ×

NázorObčana.sk

PAHREBA. Michail Saakašvili, bývalý prezident a gubernátor zostal bez občianstva. Ako sa to mohlo stať a vôbec – čo s ľuďmi bez občianstva?

 Aktuality

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal nariadenie o zbavení bývalého gruzínskeho prezidenta a odeského gubernátora Michaila Saakašviliho ukrajinského občianstva. Predtým ho zbavili aj gruzínskeho. Zostal úplne bez občianstva. Čo teraz?..

29 Júl
2017 21:10:38

 

Foto: Facebook

Nazdar, Jožo. Počul si novinku? Miša Saakašviliho zbavili ukrajinského občianstva. A teraz čo? Čo bude robiť na Ukrajine? Ani do rodného Gruzínska sa nemôže vrátiť.

To nemôže. V Gruzínsku ho zbavili občianstva ešte v decembri 2015. Tam tak šarapatil, že ho doma čaká súd a basa. V svetle posledných udalostí to isté mu hrozí aj na Ukrajine.

A prečo ho zbavili ukrajinského občianstva? Porobil podobné hriechy a neplechy, ako v Gruzínsku? V rodnej vlasti mu hrozí dosť dlhý pobyt za mrežami. To je isté.  

Na Ukrajine oficiálnou zámienkou je to, že v období, keď ešte len žiadal o ukrajinské občianstvo, v ankete uviedol nepresné informácie, jednoducho klamal. Uviedol, že nikde sa voči nemu neprebieha trestné konanie, ale v Gruzínsku sa už dávno rozbehlo a naňho vydali aj medzinárodný zatykač. Takže pán ukrajinský prezident využil „technické dôvody“ a  zaútočil na súpera. Boli to perfektní kamaráti a dnes sú to tí najväčší nepriatelia. To je celé. 

No a čo Mišo bude robiť? Utečie do USA? Veď má aj americké občianstvo.

To neviem. Tiež som si to myslel, ale ukrajinskí experti tvrdia, že americké občianstvo nemá. Ak je to pravda, tak zostal vôbec bez občianstva. Nie je to síce úplne nemožná situácia, ale predsa dosť zriedkavá. Takže Mišo, presnejšie, po gruzínsky Micho má vážny problém. 

Určite. Predtým Gruzínsko viac razy žiadalo, aby ho vydali domov. Samozrejme, v tých časoch by Porošenko a spol. ho nevydali. Boli to veľkí kamaráti, udelili mu občianstvo a potom Kyjev vyhlásil, že „svojich občanov nevydáva“... No ale teraz už môže...

A teraz čo? Gruzínskeho a ukrajinského občianstva ho zbavili, aj tam, aj tam mu hrozí basa, mal by utekať za kamarátmi do Ameriky. Ale keď ozaj nemá americké občianstvo, to znamená, že ani tam ho príliš nečakajú a ani nepotrebujú. Zostáva ešte Severná Kórea...

Jeho manželka Sandra Rulovs síce má holandské občianstvo, ale neviem, ako by to Michovi pomohlo... A vlastne... Čo s človekom, ktorý vôbec nemá občianstvo?

Brate, v tejto otázke je to ako všade: sú pravidla a sú výnimky, sú zákony a sú diery v zákone. Pozri sa, Európska konvencia o občianstve a vlastne aj ukrajinská ústava priamo zakazujú zbavovať človeka jediného občianstva. Ak má dve – tri, tak nech sa páči. Ale to jedno by mu mali ponechať... Ale, ako vieme, mnohé zákony majú paragrafy, ktoré odporujú jeden druhému. V súlade s jednými paragrafmi by sa jediné občianstvo vziať nedalo, ale druhé paragrafy hovoria o osobitných podmienkach udelenia a odobratia občianstva. Práve o tom hovorí paragraf číslo 4 ukrajinskej ústavy. Resume? Vo všeobecnosti zbaviť človeka jediného občianstva sa nedá, ale keď sa veľmi chce, keď to veľmi treba, tak dá sa všetko... Vždy...

Akurát včera som si prečítal, že situáciu ľudí bez občianstva reguluje Konvencia OSN z r. 1954, ktorú Ukrajina podpísala v r. 2013. Tam sa hovorí, že aj keď vedenie štátu  nemá právo vykopnúť človeka bez občianstva z územia svojej krajiny, ale... ako vždy máme výnimky: keď pôjde o bezpečnosť štátu, dodržiavanie verejného poriadku a pod., tak by sa to predsa dalo. Samozrejme, to musí spečatiť súd, ale veď sám si hovoril: ak sa veľmi chce, všetko sa dá. Prečo by ukrajinský súd nevyhovel žiadosti prezidenta?  Mimochodom, a čo teraz? Vezmú Michovi ukrajinský pás a preukaz? A čo potom?  

To neviem, či mu hneď vezmú pas a preukaz. Ale veď aj ľudia bez občianstva majú preukazy. Vymyslel to slávny Nór Fridtjof Nansen, ktorý vtedy bol európskym komisárom pre veci utečencov. Už od r. 1922 ľuďom bez občianstva vydávajú takzvané „nansenové pasy“. Niekde som  čítal, že dodnes vydali už pomaly pol milióna podobných dokladov.

A čo s týmito dokladmi? Môže človek niekde žiť, cestovať po svete? Čo to znamená?

Cestovať s podobnými dokladmi veľmi nemôže. Tieto „nansenové pasy“ neuznáva drvivá väčšina krajín – ani USA, ani Rusko, ani celá EÚ. Takže Micho akurát tak môže lietať vo vzduchu, ale aj v tomto prípade nemôže zablúdiť do cudzieho vzdušného priestoru...

Tak by som nechcel byť na jeho mieste.  V okamihu z kráľa je žobrák. Nuž, toto je politika, brate, na to by si nemali zabúdať ani naši politici... Ak nebudú poslúchať, zariadime, aby im vydali „nansenov pas“ a nech si užívajú slobodu – od všetkého.

To sa neboj. Mnohí naši politici by odleteli do daňových rajov, kde majú uložené peniažky – tam nikoho príliš nezaujímajú ani pasy, ani občianstva, ale iba prachy. To sa týka aj vedúcich  ukrajinských politikov. Tiež majú peniaze uložené „kde treba“ a navyše, na rozdiel od sprostého Micha, tí majú tiež po 2 – 3 občianstva. Tí sa nestratia... Ale čo podnikne Micho?.. 

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(5 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,