asfasdf ×

NázorObčana.sk

Michomajdan naberá na obrátkach: aktivisti sa vyhrážajú útokom, policajti použili slzotvorný plyn a prezident Porošenko vie počítať iba do troch

 Aktuality

Včera sme sa naposledy vybrali do premajdaneného Kyjevu pred 16. hodinou, keď aktivisti obliehajúci budovu ukrajinského parlamentu, po ťažkých potýčkach s políciou išli sa naobedovať. Čo sa udialo odvtedy? Vrátime sa do Kyjevu...

19 Október
2017 09:24:44

 

Foto: Screenshot YouTube

Približne o 16.30 demonštranti mohli oslavovať prvý menší úspech: parlamentná komisia pre otázky legislatívnej politiky a súdnictva schválila návrh zákonu o obmedzení poslaneckej imunity. O tom na Facebooku napísal poslanec Mustafa Nayyem, ktorý sa pridal k demonštrantom. Na druhej strane ukrajinskí poslanci sa zhodli, že sa dnes nebudú zaoberať témami, ktoré navrhujú protestujúci. To znamená, že sa situácia môže ešte viac vyhrotiť.

Pred 17. hodinou aktivisti začali evidovať účastníkov protestnej akcie, zapisovali ich údaje a zbierali podpisy na podporu požiadaviek organizátorov protestných akcií. Istý príslušník dobrovoľníckeho bataliónu Donbas prezradil novinárom, že zhromažďujú dobrovoľníkov, ktorí zorganizujú druhú v poradí blokádu Donbasu: radikáli a nacionalisti nie sú spokojní s tým, že Kyjev aj naďalej obchoduje s „agresorom“... 

Pred pol šiestej večer pred budovou parlamentu vypukla potýčka medzi policajtmi a demonštrantami. Policajti sa pokúsili rozobrať barikádu, ktorá blokovala 4. vchod do budovy parlamentu, ale demonštranti svoje pozície bránili zubami – nechtami. Aktivisti vytlačili policajtov a tí boli nútení použiť slzotvorný plyn, aby schladili horúce hlavy v radoch protestujúcich. Ukrajinskí média neskôr priniesli správy, že polícia zadržala 15 demonštrantov. Zistilo sa však, že ich bolo 11.  

Aktivisti zvolali poradu a riešili, či budú rozoberať zámkovú dlažbu a vyzbrojovať sa „kamennými zbraňami“, ako to robili pred 3 rokmi na Majdane, alebo nebudú. Dohodli sa, že s tým ešte počkajú. Novinárom vysvetlili, že nechcú dráždiť políciu a kukláčov. Ale potichu predsa uskladňovali kamene.

O pol siedmej večer po mítingu všetci demonštranti zanôtili ukrajinskú hymnu. Poslanec Semen Semenčenko vyzval prítomných, aby pozorne sledovali, či niekto z príslušníkov Národnej gardy nebude rehotať, keď aktivisti spievajú hymnu. Nevysvetlil však, čo potom mieni urobiť s týmito „nepatriotmi“. 

O siedmej večer policajti zasa zopakovali svoju „rozhlasovú reláciu“, keď cez reproduktory varovali protestujúcich, aby sa nedali vyprovokovať a aby neporušovali zákony. Novinári, ktorí robili prieskum verejnej mienky v radoch protestujúcich, s prekvapením zistili, že mnohí nie sú spokojní s tým, ako organizátori velia tomuto „povstaniu“.

Taktiež o siedmej večer päťčlenná delegácia protestujúcich na čele s poslancom Mustafom Nayyemom poponáhľala sa na rokovania s prezidentom Porošenkom. Mala však smolu: štáb prezidenta Porošenka pripravil iba 3 priepustky pre „vyjednávačov“. Nik nevedel pochopiť, v čom je problém a prečo sa nedá vyhotoviť ďalšie dve priepustky pre členov delegácie.  Ukrajinskí novinári na to hneď sarkasticky reagovali, že prezident vie počítať iba do troch... „Vyjednávači“ sa urazili, odmietli rokovať s prezidentom a odišli.

Pred deviatou hodinou večer sa situácia začala upokojovať. Keďže sa stretnutie s prezidentom Porošenkom neuskutočnilo, delegáti Michomajdanu odovzdali svoj zoznam požiadaviek prvému zástupcovi šéfa administrácie prezidenta Vitalijovi Kovaľčukovi. Približne o 22.30 v stanovom tábore sa objavil „veľký vodca“ Michail Saakašvili a navrhol, že poslancov treba nevypúšťať z budovy parlamentu dovtedy, dokedy neodsúhlasia všetky požiadavky protestujúcich. O 11 večer všetci jedenásti účastníci protestov, ktorých zadržala polícia, sa vrátili do stanového táboru. 

Noc bola dosť pokojná. Dnes sa začína už tretí deň nového ukrajinského Majdanu...

Videá si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(4 hodnotenia)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,