asfasdf ×

NázorObčana.sk

Minister vnútra Ukrajiny požiadal, aby radikáli zrušili blokádu televíznej stanice NewsOne, ale jej majiteľa označil za podliaka

 Aktuality

Aj celý dnešný deň pokračovala blokáda televíznej stanice NewsOne v centre Kyjeva. Väčšina ukrajinských politikov a expertov odsúdila konanie radikálov, ale napriek tomu polícia nepodnikla žiadne opatrenia voči „blokádnikom“.

04 December
2017 19:28:24

 

Foto: Screenshot YouTube

Hneď ráno veľký rozruch vyvolali výroky ministra vnútra Arsena Avakova, ktorý na jednej strane vyzval organizátorov blokády, aby ju zrušili a neblokovali televíznu stanicu NewsOne, hovoril o slobode slova, ale na druhej strane majiteľa tejto televízie Jevgenija Murajeva označil za podliaka a provokatéra...

Zástupca OBSE pre otázky slobody médií Arlem Dezir vyhlásil, že blokáda televízie NewsOne je nezákonná a protirečí slobode médií. Proti blokáde vystúpil aj Národný zväz novinárov Ukrajiny. Do tretice blokádnikov ostro kritizoval aj samotný prezident Petro Porošenko. Ale napriek tomu, že blokádu odsúdili všetci najvyšší ukrajinskí činitelia, polícia aj naďalej nepodnikala absolútne nič, iba sledovala, čo sa deje pred budovou televízie.

Viacerí ukrajinskí experti poukázali aj na podozrivé správanie kolegov: prakticky všetky ukrajinské média vôbec neinformovali o tejto epizóde a nepodporili novinárov televízie NewsOne. Ukrajinský poslanec a majiteľ televízie NewsOne Jevgenij Murajev najprv poslal listy do Bruselu, Štátneho departmentu USA a iných inštitúcií a hneď na to odletel do Bruselu, kde mienil nájsť podporu v tejto kauze.

Televíziu NewsOne podporila aj Júlia Timošeková, ktorá na tlačovej konferencii prezradila „recept“ celého diania: „Myslím si, že všetko sa stalo kvôli tomu, že NewsOne nie celkom plní inštrukcie Administrácie prezidenta a dovolil si slobodu slova. Za to ho budú likvidovať, je to nad slnko jasné. Naša frakcia sa domnieva, že všetko, čo sa teraz deje vedľa budovy televízie, sa robí bezprostredne pod vedením Administrácie prezidenta a na prezidentov rozkaz. Podporujeme slobodu slova. Podporovali sme aj Piaty kanál, aj 112 Ukrajina, aj Inter,“ prízvukovala Júlia Timošenková.

Popoludní na miesto činu prišiel zástupca ministra vnútra Vadim Trojan a požiadal, aby organizátori blokády ju zrušili. Blokádnici to odmietli. Onedlho vypukol ďalší mediálny škandál: filmový štáb televízie News One nepustili na zasadnutie Národnej rady pre otázky televízie a rozhlasu, kde práve debatovali o blokáde televízie. V závere tohto zasadnutia Národná rada pre otázky televízie a rozhlasu požiadala vládu o posilnenie svojich právomocí.

O 17. hodine ukrajinské média informovali, že majiteľ televízie NewsOne Jevgenij Murajev už priletel do Bruselu, stretol sa s európskymi komisármi a debatuje s nimi o blokáde svojej televízie. O 18. hodine blokádnici začali premiestňovať vrecia s pieskom z jedného miesta na druhé. Ako prezradili pre novinárov, reagovali takto na výzvu ministra vnútra Avakova. Novinári však ich podivné konanie nepochopili: blokádnici síce premiestnili vrecia s pieskom o niekoľko metrov, ale samotnú blokádu nezrušili – a vlastne sa nič nezmenilo. Pre média zdôraznili, že blokáda pokračuje...

Videa si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(2 hodnotenia)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,