asfasdf ×

NázorObčana.sk

Ján Čarnogurský: Slovensko má hlasovať za Poľsko

 Aktuality

Európska komisia zahájila proti Poľsku konanie podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy o EÚ. Schválenie návrhu Európskej komisie by znamenalo pozbavenie Poľska hlasovacích práv v EÚ a pozbavenie ďalších práv, ktoré robia EÚ Európskou úniou.

23 December
2017 18:16:01

 

Foto: Facebook

Ako formálny dôvod označila Komisia reformu súdnictva v Poľsku, ktorá vraj oberá poľské súdnictvo o nezávislosť. Skôr možno predpokladať, že súdna reforma bola len poslednou kvapkou v bruselskej nespokojnosti s nezávislou politikou Poľska a s pridržiavaním sa Poľska inej ideológie než je ideológia bruselských a newyorských kaviarní. 

Môžeme mať rôzny názor na poľskú súdnu reformu, aj na dominujúcu štátnu ideu Poľska, ale Poľsko – a každý členský štát EÚ – má právo, vyplývajúce z jeho štátnej suverenity, usporiadať svoje súdnictvo podľa vlastných predstáv o spravodlivosti, ak zákony o súdnictve prijme demokraticky zvolený parlament. To sa v Poľsku stalo. Ale najmä, Poľsko je náš sused a viažu nás navzájom susedské záväzky solidarity.

Slovensko nemôže ponechať Poľsko, aby sa neho vrhli štáty s odlišnými dejinami a s odlišnými geopolitickými záujmami. Kedy sa to potom prihodí nám? Preto Slovensko by malo v orgánoch EÚ, ktoré budú hlasovať o Poľsku, hlasovať v prospech Poľska. Premiér Fico by to mal čím skôr verejne vyhlásiť. Maďarský premiér Viktor Orbán ho už aj tak (opätovne) predbehol.

Bruselský útok na Poľsko začína práve v dobe, keď stredná Európa, Vyšegrádska skupina či nové členské štáty – nazvime sa ako chceme – začínajú vystupovať na svetovej politickej scéne ako blok, ktorý vyvoláva autoritu. Možno to nie je náhoda. 

Ján Čarnogurský

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(13 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,