asfasdf ×

NázorObčana.sk

Vladimír Mikunda: Verejnoprávne informovať = zatĺkať, zatĺkať a zatĺkať?

 Aktuality

V sobotu 6. januára 2017 televízne Správy RTVS „informovali“ o zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa venovalo problematike protestov v Iráne, lenže slovenským daňovým poplatníkom ho prezentovali len ako rokovací a hlasovací súboj USA s Ruskom.

08 Január
2018 19:16:42

 

Foto: Facebook

Samotné rokovanie sa pritom stalo aj prednáškou mnohých štátov americkej veľvyslankyni o tom, aké sú úlohy a ciele Bezpečnostnej rady OSN. Rokovanie síce iniciovali Spojené štáty americké, tie však pri ňom stratili podporu svojich spojencov. Napríklad Francúzska i Švédska. Správy RTVS to však zamlčali.

Odvysielaná správa z dielne RTVS z toho vyrobila len hoaxový politický súboj USA (Nikki Haley) a Ruska (Vasilija Nebenzia). O trápnej nekompetentnosti autora správy svedčí aj porušenie základnej zásady objektivity: Audiatur et altera pars (nech je vypočutá aj druhá strana), pretože zamlčal podstatné, čo konkrétne k danej záležitosti riekol predstaviteľ Iránu.

Stály predstaviteľ Iránu v OSN vyhlásil, že USA zneužívajú svoje právomoci stáleho člena bezpečnostnej rady. Čím vraj „stratili v očiach celého sveta akúkoľvek morálnu, politickú a právnu autoritu“.

Komu na Slovensku sa takéto spravodajstvá ešte zdajú normálne? Naozaj si chce generálny riaditeľ rozhlasu a televízie Slovenska Jaroslav Rezník vyslúžiť za ich výrobu prívlastok „hoaxový televízny riaditeľ“?

Čo k téme povedali?

Bolívijský veľvyslanec Sacha Serchio Llorenti: „Medzinárodnému spoločenstvu musí byť úplne jasné, že situácia v Iráne nespadá do programu bezpečnostnej rady“.

Francúzsky veľvyslanec Fracois Delattre vyhlásil, že „nech udalosti v Iráne boli akokoľvek znepokojujúce, v podstate nie sú hrozbou medzinárodného mieru a bezpečnosti“. Dodal, že „zmeny v Iráne prídu od iránskeho ľudu a nie z vonku“. A preto sa vraj treba vyvarovať akýchkoľvek pokusov využiť túto krízu na súkromné ciele“.

Zástupca stáleho predstaviteľa Číny U Chaj-tao zdôraznil, že „iránska situácia nie je žiadnym ohrozením pre medzinárodný mier a bezpečnosť a nie je ani programom dňa bezpečnostnej rady. Poznamenal, že Bezpečnostná rada OSN podľa Charty OSN nemá posudzovať stav v oblasti ľudských práv v akomkoľvek štáte,“ čiže udalosti v Iráne „nespadajú kompetenčne do sféry“ Bezpečnostnej rady OSN.

Švédska predstaviteľa Irina Nyoni: „Máme problém s formátom i obdobím konania tohto zasadnutia.“

Poznámka: Trump v podstate len nedávno vyhlásil, že USA už nebudú zasahovať do záležitostí iných štátov, no pri Iráne ide americké zasahovanie do záležitosti iného štátu každému vybiť oči. To len slepá RTVS ho nevidí. Ak by bola verejnoprávna, tak by ho určite videla.

x x x

A na záver. Nikki Haley okrem iného vyhlásila, že iránske protesty boli „mohutným vystúpením smelých ľudí“. Ako by na to zareagovala skutočne objektívna a skutočne verejnoprávna RTVS? Určite minimálne protiotázkou – a čím boli protesty v USA? Napríklad také „Occupy Wall Street“...? Aj nimi sa mala zaoberať BR OSN?  

Vladimír Mikunda

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

96 %
(25 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,