asfasdf ×

NázorObčana.sk

Rozruch v ukrajinských médiách: Nadežda Savčenková mieni sa zúčastniť na prezidentských voľbách, získať imunitu a dostať sa na slobodu

 Aktuality

Nadežda Savčenková, ktorá sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe a je obvinená z pokusu o štátny prevrat a bombardovania parlamentu, mieni sa zúčastniť na prezidentských voľbách.

10 November
2018 18:40:38

Pre ukrajinské média to vyhlásila jej sestra Viera a dodala, že onedlho oficiálne vyhlásenie urobí aj samotná Nadežda Savčenková. Viera Savčenková uviedla, že Nadežda žiada svojich prívržencov, aby sa jej zložili na predvolebnú kampaň. Podčiarkla, že všetci kandidáti, ktorí zaplatili zálohu 2,5 milióna hrivien, budú mať imunitu počas predvolebnej kampane a možnosť komunikovať s voličmi. Podčiarkla, že Nadežda má právo kandidovať, pretože sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe, ale nie je právoplatne odsúdená. Prezradila, že niektorí ľudia aj dnes navštevujú Nadeždu a môžu sa s ňou rozprávať.

Na margo svojej kandidatúry sa vyjadrila aj samotná Nadežda Savčenková: „Pred dvoma rokmi sa ma pýtali, či budem kandidovať. Hovorila som, že nechcem, ale mám právo. Teraz hovorím, že musím,“ povedala v rozhovore pre Deutsche Welle. Pripomenula, že mieni vytvoriť vlastnú politickú stranu „Občianska platforma Nadeždy Savčenkovej.“

Ukrajinské média v tejto súvislosti pripomínajú, že vyšetrovanie kauzy „Savčenková – Ruban“ bolo ukončené 1. augusta a 25. októbra jej pobyt vo vyšetrovacej väzbe predlžili do 23. decembra. Ukrajinskí analytici prízvukujú, že zatiaľ Savčenková nemá veľkú podporu verejnosti a jej šance na víťazstvo sú mizerné, ale jej účasť na voľbách pripomenie ľuďom, že bola nespravodlivo zatknutá a celé trestné konanie proti nej bolo podvrhom a je nevinná.

Politológ Konstantín Bondarenko uviedol, že Savčenková nebola právoplatne odsúdená a preto má právo kandidovať. Viacerí experti prízvukujú, že bude maž šance až vtedy, ak jej kandidatúru navrhne alebo podporí veľká politická strana alebo blok. Mnohí poukazujú na to, že v súčasnosti sa iba snaží získať imunitu a dostať sa na slobodu. Tvrdia, že po parlamentných voľbách Savčenkovú v každom prípade pustia na slobodu, pretože tak alebo inak sa stane poslankyňou a predsa dosiahne imunitu. 

Na sociálnych sieťach sa rozprúdila horúca diskusia na margo toho, má alebo nemá pravo kandidovať. Väčšia časť verejnosti ju podporuje a obhajuje, niektorí ju považujú za agentku Kremľa, tretí ju síce ľutujú, ale hovoria, že Savčenková – prezidentka – to by bola príliš silná káva a pod. Niektorí ironizujú, že predtým, ako sa má usadiť do prezidentského kresla, mala by sa predsa dostať z vyšetrovacej cely na slobodu...

Tak alebo inak, ale Nadežda Savčenková mieni kandidovať. Kam to dotiahne, bude jasné po prezidentských voľbách na Ukrajine, ktoré by sa mali konať 31. marca budúceho roka.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(7 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,