Poznáte ten slastný pocit, ak sa Vám koláč rozplýva priamo na jazyku? Tak neváhajte a vyskúšajte tento jenoduchý a na suroviny nenáročný recept. Výsledný efekt Vás príjemne prekvapí.
Rozpis surovín:
400 g hladkej múky, 250 g masla, 120 g práškového cukru,2 vajcia,dva balíčky vanilkového cukru, 1 balíček prášku do pečiva, asi 7 jablk, počet závisí od velkosti jablčka.
Postup:
Vystihnete si z papiera na pečenie obldžník v tvare plechu na pečenie. Na dosku si dáte preosiatu hladkú múku, pridáte maslo pokrájané na kúsky. Nezabudnite si maslo vybrať dostatočne dopredu z chladničky, aby bolo mäkké a mohli ste s ním v pohode pracovať. Potom pridajte práškový cukor, prášok do pečiva, vajíčka. Vytvarujete vláčne cesto, ktoré rozdelíte na dve rovnaké časti. Prvú časť cesta si rozložíte na vystrihnutý papier na pečenie a rozvalkáte po celej jej ploche. Na rozvaľkané cesto dáte plnku, ktorú ste si predtým pripravili z ostrúhaných jablk zmiešaných s vanilkovým cukrom. Rozotriete ju po celom povrchu cesta v rovnomernej vrsve. Papier s cestom a plnkou prenesiete na plech. Z druhej časti cesta si vytvoríte valček, z ktorého bude postupne krájať kusky a šúlaním si vytvoríte dlhšie valčeky, ktoré v tvare mriežky dáte na vrchnú vrstvu koláča. Potom dáte do rúry, ktorú se si predtým vyhriali na 2000 C a pečiete do zlatista. Potom vyberietekoláč z rúry, necháte vychladnúť na plechu . Vychladnutý koláč nakrájate na pekné štvorčeky alebo obdlžníčky. Pre tých, ktorí majú radšej sladšie koláče, môžu si ho potom ešte posypať vanilkovým cukrom.
Želám Vám dobrú chuť.
Foto:varecha.sk