Najlepšie žemličky, vhodné na prípravu hamburgrov, alebo len tak na raňajky s obľúbenou oblohou.
04 Január
2019
14:04:33
Vytlačiť článok
3756x
3 PL teplého mlieka
200ml teplej vody
1 balíček sušeného droždia
2,5 PL cukru
1,5 ČL soli
1 vajce
3 šálky hladkej múky
1/3 šálky hladkej chlebovej múky
2,5 PL mäkkého masla.
Mlieko, vodu, droždie, soľ, cukor a vajce premiešame. Pridáme obe múky. Miesime mixérom s hnetacími hákmi asi 15 minút. V polovici miesenia pridáme maslo. Cesto preložíme do vymastenej misy a zakryjeme fóliou. Necháme vykysnúť 2 hodiny na teplom mieste. Po vykysnutí ho rozdelíme na 8 častí a vyformujeme žemle, ktoré premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme opäť kysnúť 1-2 hodiny. Po vykysnutí natrieme vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme pri 200°C asi 15 minút dozlata. Dobrú chuť :)