asfasdf ×

NázorObčana.sk

V Kovačici podpísali petíciu za vyhlásenie 18. mája ako Dňa spomienky na zavraždené ženy – obete násilia

Aktuality

Vo veľkej sieni Zhromaždenia Obce Kovačica včera podpísali petíciu, aby 18. máj bol Deň spomienky na zavraždené ženy obete násilia.

30 Január
2017 18:25:42

Foto: Anička Chalupová

Po úvodnom prejave predstaviteľov lokálnej samosprávy Zlatka Šimáka, predsedu ZO Kovačica a Snežany Milićovej, odbornej spolupracovníčky pre rodovú rovnosť Obce Kovačica, prítomným sa v mene Autonomného ženského centra prihovorila Sanja Pavlovićová, ktorá hovorila o význame celej akcie. Podľa jej slov, dátum 18. mája je zvolený symbolicky, pretože v roku 2015, v priebehu 72. hodín, v dňoch 16. až 18. mája, sedem žien bolo zavraždených v rodinnom partnerskom kontexte.

„Sieť Ženy proti násiliu sledujúc správy o vraždách žien zbierala záznamy o tom, aký bol počet žien, ktoré sa stali obeťami femicidu, totiž boli zavraždené v rodinnom partnerskom kontexte. Za uplynulých šesť rokov sa ročný priemer pohybuje od 30 do 40 žien zavraždených rukou svojho partnera, bývalého partnera alebo mužských členov rodiny“ – povedala Pavlovićová. Doložila, že nie je podstatné len to, aby sa tento dátum stal Dňom spomienky na všetky zavraždené ženy, ale aj pripomenúť štátu, že nejakým spôsobom musí prevziať zodpovednosť a zachrániť svoje spoluobčanky.

Iniciatívu, aby sa 18. máj vyhlásil za Deň spomienky na zavraždené ženy obete násilia podalo Autonómne ženské centrum a sieť Ženy proti násiliu (tvorí ju 25 ženských organizácií z celého Srbska), ktoré poskytujú podporu ženám – obetiam násilia.

Okrem Zlatka Šimáka, predsedu ZO a jeho zástupcu Zorana Savanova, členov obecnej rady a výborníkov ZO, petíciu podpísali aj predstavitelia mnohých obecných inštitúcii i iní.

Anička Chalupová

Hodnotenie článku:

kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

(1 hodnotenie)
Tagy

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius

Podobné články