Tak ako je už tradíciou v Aradáči v najbližší deň Sv. Valntinu, ochrancu zaľúbených, a sv. Trifuna, ochrancu vinohradov, Spolok vinohradníkov a vinárov 11. februára zorganizoval vinársky bál, na ktorom vyhlásili najlepšie aradáčske vína na rok 2017.
Texty pod snímky
2. Vo svojom vinohrade, ktorý je vyhlásený za najupravenejší, rodina Pavla Janča vlani uhostila aj účastníkov oberačky (Foto: K. Gažová)
3. Tohtoroční víťazi: (zľava) Pavel Jančo, Pavel Labát, Albert Čeman, Ján Hrubík, Adam Čeman (Foto: I love ZR)
Foto: Vladimír Hudec
Predtým zorganizovali aj 30. v poradí degustáciu, na ktorej ochutnávali a hodnotili kvalitu a chuť tohtoročných vín, ale sa aj kamarátili, komentovali, vymieňali skúsenosti.
Pravidlami spolku sú stanovené tri kategórie vín – biele, červené a rose, ktoré musia byť vyrobené výlučne z hrozna dopestovaného v aradáčskom chotári. To znamená, že titul najlepšieho aradáčskeho vína nemôže získať víno vyrobené z hrozna kúpeného v niektorom inom vinohradníckom kraji. Na súťaž bolo prihlásených spolu 31 vín, z čoho 21 bielych a 10 červených. O najlepšie rose vína bolo prihlásené iba jedno víno, takže toho roku v tejto kategórii nevyhlasovali najlepšie. Na pomerne malý počet vín na degustácii vplývalo aj krupobitie, ktoré vlani v lete v jednotlivých častiach aradáčskeho chotára úplne zničilo úrodu. Predsa v ostatných častiach hrozno slušne urodilo.
„Možno hrozno bolo trochu slabšej kvality ako napríklad pred dvomi rokmi, na čo vplývali poveternostné podmienky a časté dažde. Predsa aj z takého hrozna možno vyrobiť kvalitné víno o čom svedčí fakt, že všetky ponúknuté na degustáciu boli na slušnej úrovni. To znamená, že aradáčski vinári sú už naozaj skúsení a vedia vyrobiť kvalitné víno aj keď sú podmienky príliš drsné,“ povedal nám tajomník aradáčskeho spolku vinohradníkov a vinárov Vladimír Ábelovskí.
Degustačná komisia, ktorú tvorili sami vinári, členovia tohto združenia, rozhodla, že najlepšie biele víno vyrobil Ján Hrubík, zatiaľ čo Pavel Labát získal druhú cenu. V konkurencii červených vín vyhralo víno z pivnice Alberta Čemana, druhé bolo víno Jána Hrubíka a tretia cena v oboch konkurenciách sa dostala do rúk Adamovi Čemanovi.
S cieľom podnecovať kvalitnú údržbu a ošetrovanie viniče spolok aradáčskych vinohradníkov a vinárov každoročne udeľuje aj cenu za najupravenejší vinohrad. Túto svojráznu satisfakciu za usilovnú prácu vo vinohrade.
Vladimír Hudec