asfasdf ×

NázorObčana.sk

Úspech slovenského hudobného a maľovaného folklóru v Moskve

 Aktuality

Zaplnená kinosála, nadšený potlesk a výkriky „Bravó!“ – taká atmosféra vládla v stredu večer (13. decembra) v Slovenskom inštitúte v Moskve na podujatí, ktoré sa konalo za účasti slovenského veľvyslanca v Ruskej federácii Petra Priputena.

16 December
2017 17:43:38

 

Foto: Slovenský inštitút

Dve stovky hostí privítali medzi sebou folklórnu skupinu s netradičným názvom „Grupa Mocnego Uderženia“ s heligonkárkou Vlastou Mudríkovou a zároveň slávnostne otvorili výstavu obrazov mladej slovenskej výtvarníčky Karin Kráľovej, ktorá sa inšpiruje ľudovými motívmi.


Riaditeľ Slovenského inštitútu Ján Šmihula v úvodnom príhovore zdôraznil, že spomínané podujatie vnímajú ako vianočný darček svojim návštevníkom za ich sympatie a priazeň, ktorú im počas celého roka prejavovali. Pripomenul, že nielen goralský názov folklórnej skupiny „Grupa Mocnego Uderženia“, ktorá spája muzikantov zo slovensko-česko-poľského pohraničia znie netradične, ale aj ich folklór je neobyčajný. Šestica muzikantov predviedla autentický, predovšetkým slovenský folklór hrou na mnohých ľudových, hudobných nástrojoch. 


Po takmer hodinu trvajúcom vystúpení, neraz prerušovanom spontánnym potleskom pokračoval slávnostný večer otvorením výstavy obrazov mladej slovenskej výtvarníčky Karin Kráľovej, ktorá žije a s veľkým úspechom tvorí v Paríži. Kurátorka výstavy Beata Greneche priblížila dielo svojej sestry. Poukázala na to, že maľuje už od útleho detstva a vždy bola inšpirovaná motívmi slovenského ľudového umenia, pričom prešla viacerými obdobiami až sa dostala k mandalam. Autorka samotná sa poďakovala za možnosť vystavovať v Moskve, kde sa prezentuje po prvý krát a vyjadrila nádej, že jej diela zaujmú. Prianie K. Kráľovej sa vzápätí naplnilo – návštevníci hodnotili jej obrazy jediným slovom „nádherné“.    


Výstava obrazov mladej slovenskej umelkyne Karin Kráľovej potrvá v galérii Slovenského inštitútu Moskva do 19. januára 2018.  

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

80 %
(5 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,