asfasdf ×

NázorObčana.sk

V Mojmírovciach sa debatovalo o konopnej tradícii na Slovensku. Narkomanov nepozvali

 Aktuality

V Regionálnom múzeu obce Mojmírovce sa v sobotu uskutočnil seminár venovaný konopnej tradícii na Slovensku.

28 Január
2019 08:09:50

Foto: Miloš Zverina

Ak by sa niektorí naši čitatelia náhodou pomysleli, že sa tam hovorilo o užitočnosti ľahkých drôg a povolení fajčenia marihuany, tak to by klopali na špatné dvere. Tento seminár totiž nezorganizovali slniečkari a liberáli...  

Prednášatelia prízvukovali práve to, že kedysi na území Strednej Európy malo pestovanie konopy pomerne veľkú tradíciu. Vyrábali sa z nej pevné laná a mnohé textilné výrobky. Pred rokmi však pestovanie konopy zakázali a zanikli mnohé výrobné podniky. Medzitým onedlho v Európe sa jej pestovanie obnovilo, ako aj výroba širokej škály výrobkov z konopy.

Ozaj konope a marihuana sú to dosť odlišné veci. Z marihuany sotva vyrobíte lána, koberce a pod. Konope má mnoho odrôd, viaceré z ktorých sa využívajú, napríklad, pri výstavbe domov alebo liečbe reumy. Z konopy sa vyrábajú nielen textilne veci, ale aj papier, ba dokonca bankovky. V súčasnosti však mnohé podniky využívajú konope skôr na výstavbu  rodinných domov, výrobných prevádzok, skladov či iných budov.

Na sobotňajšom seminári so svojimi prednáškami vystúpili viacerí odborníci. Eleonóra Čalkovská mala prednášku „Konope dnes a jej využitie“. Róbert Žilík porozprával o konopnej  kultúre v okolí Nitry. Miloš Zverina mal prednášku z trochu iného súdku – „Symbol a ornament v živote Slovanov“. Na záver Dušan Horváth oboznámil prítomných s problematikou vplyvu konope na zdravie človeka.

Súčasťou semináru bola aj výstava nitrianskeho občianskeho združenia Slavica „Čaro slovenského ornamentu“ a ochutnávka konopných produktov s možnosťou ich zakúpenia. Na seminári sa zúčastnilo približne 30 ľudí, prevažne obyvateľov obce Mojmírovce.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

80 %
(5 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,