asfasdf ×

NázorObčana.sk

Poznávacie výlety Slavice: v nedeľu na Slovanskom hradisku v Bojnej, dnes v Hornej Lehote – výročie narodenín Sama Chalupku

 Aktuality

Na Slovanskom hradisku v Bojnej v nedeľu bolo rušno. Práve tam sa vybrali členovia občianskeho združenia Slavica, ich priatelia a známi, ľudia, ktorí sa zaujímajú o našu históriu, tradície a zvyky, o históriu Slovanov.

27 Február
2019 07:28:38

Foto: Slavica

Bojná je najväčším objaveným slovanským náleziskom na našom území a podľa archeológov aj úplne špecifickou lokalitou. Bojná sa stala známa vďaka pozláteným plaketám, ktoré podľa odborníkov súvisia s kresťanskou misiou, ale aj vďaka mohutnému hradisku Valy, ktoré je jedným z najväčších opevnení v Karpatskej kotline. O jeho veľkom význame nesvedčia len mimoriadne vysoké valy, ktoré ešte aj po viac ako tisíc rokoch dosahujú výšku osem metrov, ale aj množstvo vzácnych a na tú dobu luxusných predmetov, zbraní, zlatom zdobených ostrôh a ďalších predmetov, ktoré mohli zrejme nosiť iba príslušníci kniežacej vrstvy, prípadne kniežacej družiny.

O tomto poznávacom výlete, návšteve Slovanského hradiska v Bojnej nám porozprával predseda občianskeho združenia Slavica /Nitra/ Miloš Zverina: „Prvou zástavkou bolo archeologické múzeum Veľkej Moravy v Bojnej, kde nás zaujala iniciatíva prepojiť toto Slovanské hradisko s misiou solúnskych bratov Konštantína a Metoda.  Ďalej sme zistili, že v samotnom hradisku sa síce žiadny kostol nenašiel, ale našli sa tam zvony a to je dostatočný dôkaz, ktorý hovorí o prítomnosti kresťanstva v hradisku. Dokonca sme sa dozvedeli, že počas štátneho sviatku 5. júla sa v priestoroch hradiska organizujú kresťanské obrady. Po prehliadke múzea s milou sprievodkyňou, sme sa vybrali na samotné Slovanské hradisko Bojná. Už z diaľky nás vítala tzv. vstupná brána, na ktorej chýbala... brána, čo je vidieť aj na fotografiách, ktoré sme urobili“ s úsmevom konštatoval Miloš Zverina.  

„V závere nášho poznávacieho výletu sme si na tejto impozantnej stavbe, ktorej hodnota je, ako sme sa dozvedeli, cca 70 tisíc eur, urobili na pamiatku spoločnú fotografiu. Areál samotného hradiska bol celkom zaujímavý a pútavý. Bohužiaľ, aj tu sa „zapísali“ vandali alebo „turisti“: všade sme videli polámané plastové informačné tabule,“ povedal predseda združenia Slavica.

„Na konci nášho vydareného výletu sme si urobili malú Veču, kde sme diskutovali o otázke Novoletia 7527 a jeho slávenia v mesiaci marec počas jarnej rovnodennosti. Na budúce pozývame našich sympatizantov dňa 27. februára /je to už dnes – pozn. aut./ do Hornej Lehoty, kde si o 16. hodine pripomenieme nášho veľkého štúrovského básnika Sama Chalupku, ktorý sa narodil práve 27. februára v roku 1812,“ uviedol v závere Miloš Zverina.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(2 hodnotenia)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,