asfasdf ×

NázorObčana.sk

Richard Sulík: Koalícia so Smerom. S bandou zlodejov vládnuť nebudem!

 Aktuality

Po parlamentných voľbách 2016 vznikla na Slovensku koalícia so Smerom. Hoci ju šéf liberálnej SaS Richard Sulík často kritizuje, v rozhovore pre HN Televíziu pripustil, že koalícia so Smerom je lepšia, ako bola predchádzajúca vláda iba jednej strany

20 Október
2016 18:58:41

 

Foto: YouTube

Sulík však jedným dychom zároveň dodáva, že Slovensko mohlo mať výrazne lepšiu vládu – pravicovú. Keby totižv slovenskej politike bolo trošku cti a zásad, koalícia so Smerom by nikdy nevznikla. Viac o súčasnom, ale aj budúcom stave politickej scény na Slovensku si pozrite v rozhovore s Richardom Sulíkom v Aréne Petra Tkačenka.

Peter Tkačenko: Nie je to tak dávno, čo sa skladala vládna koalícia so Smerom. Viete si predstaviť vládnutie do budúcnosti s Bélom Bugárom?

Richard Sulík: Áno, my sme v podstate vylúčili Smer ako koaličného partnera, lebo má príliš veľa korupčných káuz a išli by sme s Bugárom do vlády aj v budúcnosti. Jednoducho nemôžeme všetkých vylúčiť, keď niekedy aj my chceme prevziať za Slovensko zodpovednosť. Vedel by som si predstaviť lepších partnerov, ale aj horších.

Peter Tkačenko: Okolnosti sú naozaj veľmi nepríjemné v parlamente, keďže sú tam dosť podivné strany a zužujú sa možnosti spolupráce, preto môže teoreticky po budúcich voľbách vzniknúť situácia, že keby ste chceli byť v koalícii, tak vám možno zostane na výber buď ĽSNS, alebo Smer.

Richard Sulík: Táto otázka o koalícii so Smerom alebo ĽSNS je veľmi hypotetická, lebo strašne predbiehame. Voľby budú pravdepodobne o 3,5 roka, čiže teraz je príliš skoro to takto stavať.

Peter Tkačenko: Smer viete vylúčiť, viete vylúčiť aj ĽSNS?

Richard Sulík: Áno.

Peter Tkačenko: Aká môže byť stabilná vláda s vami? Lebo vždy to bude komplikovaná koalícia, že budete tam mať nejakých konzervatívcov, možno kollárovcov. Predstavujem si taký scenár, ako by vás Smer mohol takpovediac opäť položiť. Hypoteticky, bola by vaša široká koalícia, na druhej strane Smer, ale teoreticky Smer s SaS by mali parlamentnú väčšinu. Keby Smer predložil návrh o registrovaných partnerstvách alebo niečo, čo je absolútne neprijateľné pre vašich koaličných partnerov, ako by ste hlasovali v takej situácii?

Richard Sulík: To je tak, že vy vytrhnete jednu vec, ale dohoda by bola zrejme veľmi komplexná. Bola by tam nejaká koaličná zmluva, kde by sa hovorilo o tom, kto, kedy, ako môže hlasovať s opozíciou atď. My by sme sa každopádne držali dohôd, ktoré urobíme, a to sme robili aj v minulosti. Poďme k niečomu, čo je menej ťažké.

Peter Tkačenko: Neviete garantovať, že za každých okolností, keď bude v parlamente čokoľvek, čo je v súlade s vaším programom, to nie je sväté písmo, za to nezahlasujete.

Richard Sulík: Môžu vzniknúť také okolnosti, že by som za to nezahlasoval. Môžu vzniknúť také okolnosti, že by som napr. za registrované partnerstvá nezahlasoval s ťažkým srdcom, ale zároveň by som povedal, že vždy, keď budeme vidieť možnosť za ne zahlasovať, tak sa túto možnosť budeme snažiť využiť. Nie je to teraz tak, že kašleme na to. Máme to naďalej v programe.

Peter Tkačenko: Vraveli ste, ako skončili tí takpovediac vlastizradcovia, SDKÚ zlikvidovaná, KDH mimo parlamentu, Most-Híd je v koalícii so Smerom, ale pravicový volič z toho možno aspoň niečo málo dostane.

Richard Sulík: Áno, dostane opäť raz vyššie minimálne odvody, zvýšený strop minimálneho vymeriavacieho základu z 5 na 7-násobok, pri zdravotných odvodoch sa ten strop úplne zruší, dostane 8-percentný odvod z poistenia, dostane dar z dividend – super!

Peter Tkačenko: Takže podľa vás táto vláda neprinesie nič, žiadnu daňovú úľavu pre nikoho.

Richard Sulík: Takto, priniesla jednu, kde zvýšila tie paušálne výdaje, ktoré predtým sami dali na nulu a teraz to mierne zvýšili a okrem toho ďalších desať vecí, ktoré život živnostníkovi zhoršia. To je len daňová záťaž. Okrem toho máte množstvo administratívnych pravidiel, hygienické predpisy, bezpečnosť pri práci a toto všetko sústavne zhoršuje podnikanie na Slovensku.

Peter Tkačenko: Asi mi rozumiete, kam tým smerujem. Či koalícia so Smerom, SNS a Mostom je lepšia ako tá predchádzajúca vláda len Smeru.

Richard Sulík: Áno, je. Ale mohla by byť výrazne lepšia. My sme dnes už mohli mať opäť poctivú rovnú daň. Zrejme by prípravy na odvodom bonuse boli už v plnom prúde. Mali by sme minimálne tých 40 opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia z našej Agendy 2020, to by dnes už platilo. Mohla byť výrazne lepšia. Viete, to je to, tie 4 roky vlády Smeru to bolo, že 4 roky temna, úplne zle. Je to teraz lepšie, áno, ale mohlo to byť oveľa lepšie. Toto je stratený čas.

Peter Tkačenko: Nie je dobré, keď sa budeme baviť v nejakom hypotetickom svete.

Richard Sulík: Vy mi v kuse kladiete hypotetické otázky a teraz mi poviete, že nie je dobré, keď sa budeme baviť v hypotetickom svete. To je skvelé.

Peter Tkačenko: Ide mi o to, že musela vzniknúť koalícia so Smerom, pravicová vláda vzniknúť nemohla.

Richard Sulík: Vidíte, opäť je to o tom, koľko cti majú politici. Keby človek ako Radoslav Procházka dodržal, čo sľúbil voličom, tak vznikne pravicová vláda. Veď v rádiu Expres na priamu otázku: „Tak nepôjdete do vlády so Smerom?“, on odpovedal: „Nie, nepôjdem.“ A takisto dobre vidím na billboardy, aj si ich pamätám – Charakter rozhoduje!, Musí prísť iný borec! Problém s eurofondami je vážny! A dnes čo? Dnes tolerujú Kaliňáka. Títo ľudia nemajú štipku cti. Dnes sedia s Kaliňákom vo vláde. S Kaliňákom, proti ktorému je vedené vyšetrovanie za majetkové podvody a tvária sa, že všetko je v poriadku.

Peter Tkačenko: Netvária sa, že je všetko v poriadku.

Richard Sulík: A čo robia? Alibistické rozhovory pre smečko, to je všetko. To je ukážka alibizmu. Keby v slovenskej politike bolo trošku cti a trošku zásad, tak koalícia so Smerom nikdy nevznikne, a potom by tu určite bola pravicová vláda a určite by bolo dnes podnikateľské prostredie lepšie.

Peter Tkačenko: Volič Most-Híd to nevyhral naozaj, ale dostal z toho aspoň niečo, o niečo lepšiu vládu, ako bola tá smerácka. Volič SaS čo od vás dostal od pádu vlády?

Richard Sulík: Napríklad z opozície sme zrušili poslaneckú imunitu. Z opozície nemáte veľa možností niečo zmeniť.

Peter Tkačenko: Ale prečo do tej koalície nie, že nechcete ísť, ale veľmi si to komplikujete?

Richard Sulík: Lebo ja s bandou zlodejov vládnuť nebudem!

Video si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,