asfasdf ×

NázorObčana.sk

PAHREBA. Na Ukrajine zasa dozrieva nový Majdan. Zasa niekto zorganizoval a zaplatil celý cirkus

 Aktuality

Jeseň, november, ukrajinská klasika ostatných rokov: po zbere úrody viacerých z ničoho nič ťahá na Majdan. Občanom sa cnie po revolúcii: a to je jedno, akú farbu bude mať – oranžovú, žlto-modrú, hnedo-čiernu... Majdan je nado všetko!..

18 November
2017 17:14:44

 

Foto: Facebook

Nazdar, Jožo. Ako sa máš? Sleduješ správy? Na Ukrajine zasa smrdí Majdanom.

To je novinka! Hovoríš tak, ako by sa ten Majdan obnovil, ale veď stále pokračuje už pomaly 4 roky. Čudujem sa tým Ukrajincom – baví ich to ešte, nie sú unavení z toho bordelu?

No veď pozeráš správy, počul si čo hovoria: budú tam tvrdnúť až do peremohy, teda až do víťazstva... Mám taký dojem, že Ukrajinci sa bez toho Majdana jednoducho nudia. A je im jedno, kto začne a zorganizuje ten Majdan – domáci radikál, nacionalista, neonacista, americký politik, nemecký žoldnier alebo gruzínsky emigrant, len aby mohli poskakovať, kričať a hádzať molotové koktaily na policajtov.  To je pre nich zábava.


Občas čítam na internete ukrajinské noviny a komentáre čitateľov. A všetci jednohlasne vyhlasujú, že sa situácia zhoršila a stále sa zhoršuje. Tak potom neviem, čo to robia a načo to robia. Stále sa tam hlásia nejakí noví politici a neskôr každého z nich prichytili na nejakom podvode alebo korupčnom škandále. Mám taký dojem, že tam neexistuje ani jeden viac-menej neskorumpovaný politik. U nás alebo v EÚ je ich tiež dosť málo, ale tam asi vôbec nie sú.

No a teraz majú nového Spasiteľa – Ježiša Saakašviliho. Keď vidím, že ho podporuje časť Ukrajincov, tak si začínam myslieť, že na Ukrajine nezostal nielen ani jeden rozumný politik, ale asi ani jeden rozumný volič. Veď iba hlupák môže uveriť tomu gruzínskemu podvodníkovi. Ten rozpráva také rozprávky, ktorým môže uveriť iba žiačik prvej triedy základnej školy, ktorý nemá žiadne skúsenosti, alebo totálny hlupák.

No a je to zaujímavé, že, ako čítam v ukrajinských médiách, mnohí tamojšie experti a analytici tvrdia, že nie je tam žiadny Majdan. Jednoducho ľudia iba pokojne protestujú a žiadajú zmeny k lepšiemu – akože klasická európska demokracia. A čo tie stanové tábory, ktoré tam fungujú prakticky 4 roky, a čo tie bitky s policajtmi a fakľové pochody? V Nemecku to bolo pred 80 rokmi, ale v súčasnosti sa to vyskytujú už iba v pobaltských štátoch a na Ukrajine. Lenže Pobalti zatiaľ nepália pneumatiky a nevolajú posily zo zahraničia. Neviem si predstaviť, aby sa v Pobaltsku nejako uplatnil Ježiš Saakašvili...

Mám taký dojem, že tento gruzínsky Spasiteľ trochu skôr či neskôr skončí zle. Nikde nepotrebujú cudzích prorokov. Nejaká čiastka obyvateľstva ho krátky čas môže nosiť na rukách, ale nikto z domácich politikov nechce mať konkurenta zo zahraničia. A trochu skôr či neskôr, tvrdším alebo jemnejším spôsobom Saakašviliho odstavia. Možno zlikvidujú a potom, ako vždy, z toho obvinia Putina, FSB a ruských hakerov.


Je tam dosť výbušná situácia. Ukrajinské média stále opakujú, že v súčasnosti Porošenko má oveľa viac možností, ako pred 4 rokmi Janukovič, aby použil silu a zbrane proti demonštrantom. Ale následky môžu byť ešte horšie, ako vtedy. Dokonca minister vnútra Avakov uviedol, že v súčasnosti obyvateľstvo vlastní viac ako 4 milióny kusov nelegálnych zbraní. To znamená, že každý štvrtý dospelý Ukrajinec má zbraň. To si neviem ani predstaviť, aká mela nastane, ak sa situácia skomplikuje a niekto vyprovokuje použitie zbraní.


Stále mám taký dojem, že ten súčasný Majdan je ešte väčšia umelá akcia, ako tá spred 4 rokov. Stačí si pozorne preštudovať požiadavky demonštrantov. Sú to nejaké politické a úzkoprsé požiadavky – ukrajinský ľud potrebuje niečo iné. Ľudí dnes zaujíma cena komunálnych služieb, dopravy, ceny potravín, nezamestnanosť, sociálno-ekonomické otázky a pod. Dokonca aj situácia na Donbase je niekde na nižších priečkach záujmu – až po situácii s prázdnou chladničkou, rastom cien potravín a zlým stavom ciest.    

Nechápem. Skôr by som čakal, že demonštranti na Majdane budú žiadať obnovenie zdravotníckych služieb zdarma, zmenu totálne zlej dôchodkovej reformy a pod. Ale demonštranti na Majdane stále iba politizujú, riešia, kto je lepší – Porošenko, Timošenková, Saakašvili? A vlastne medzi nimi nie je žiaden rozdiel. Tak kto poslal tých protestantov na Majdan? Stále mám taký dojem, že je to zasa zaplatený cirkus. Potrebujú to Ukrajinci?


Mám taký silný dojem, že jednu zaplatenú babku, marionetku chcú vymeniť za druhú. Predtým na pódium pretlačili Porošenka. Teraz zistili, že nie je až taký dobrý a idú ho vymeniť. Samozrejme, zasa to chcú prezentovať, ako „vôľu ľudu“ – ako pred 3 – 4 rokmi. To znamená, že ak niečo pôjde inak, zasa zorganizujú nový Majdan s bitkami, molotovými koktailmi a obeťami. A tí Ukrajinci si nevšímajú, že sú zmanipulovaní?

Akurát predvčerom sme si pripomenuli náš „majdan“ z r. 1989... Aj u nás to bolo všelijako, ale predsa v porovnaní s nami súčasné udalosti na Ukrajine zapáchajú totálnym marazmom. Pán Boh chráň túto krajinu. Aj na Slovensku či v EÚ pociťujeme ostrý nedostatok múdrych a rozvážnych politikov, ale na Ukrajine si ich nedokážu nájsť ani s fakľami – ani cez deň... 

Už len aby nevyvolali ďalší taký majdan, ako pred 3 rokmi, a aby im tam nevybuchol nejaký nový Donbas. Veď tak alebo onak, to sa dotkne aj nás – a určite negatívne.

Nejaký ten majdan určite vybuchne. Táto vláda nepotrvá dlho. Mám podobné obavy, ako aj pred 3 rokmi, že túto garnitúru vystriedajú ešte horší. A kedy sa na Ukrajine k moci dostanú tí múdrejší a rozvážnejší – to by sa asi ani Nostradamus neodvážil odhadnúť. Ale to potrvá...        

 

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

80 %
(5 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,