asfasdf ×

NázorObčana.sk

Peter Velits končí s cyklistikou

 Aktuality

Po tom ako si nenašiel nový tím pre rok 2017, Peter Velits oznámil koniec svojej profesionálnej cyklistickej kariéry.

01 December
2016 17:39:56

Po tom ako si nenašiel nový tím pre rok 2017, Peter Velits oznámil koniec svojej profesionálnej cyklistickej kariéry. Slovenský cyklista si bol vedomý nezáujmu svojho tímu o predĺženiekontraktu už dlhšiu dobu, avšak doterajšie dohadovania s pro tímami bohužiaľ skončili neúspešne. 

Peter sa vo veku 31 rokov rozhodol namiesto poklesu o úroveň alebo dve nižšie načisto skončiť s cyklistikou.Svoje rozhodnutie odôvodňuje ako najlepšie možné východisko z danej situácie. Po dvoch neúspešných sezónach sa s ostatnými profesionálnymi tímami iba ťažko hľadala spoločná reč a v tých z nižších kategóriách by nenašiel motiváciu napredovať. Velits si chce teraz užiť dosiahnuté výsledky a tešiť sa zo súčasnosti.

Velitsove začiatky

Peter začal pôsobiť na profesionálnej scéne od roku 2007, keď v kategórii U23vyhralmajstrovský titul. Jeho výkon bol dostatočne dobrý na to, aby mu zabezpečil miestenku v jednom z top tímov (Milram).Peter sa neskôr presunul pod krídla HTC-Columbia, kde ako dozretý cyklista preukázal veľký grand tour potenciál– na Vuelte vtedy skončil druhý a odniesol si k tomu ešte aj jedno etapové víťazstvo.

Nenaplnený potenciál

Veľký potenciál však ostal z väčšej časti nenaplnený. Úspechy podobného kalibru sa začali vyskytovať čoraz menej a menej, za čo mohla počas jeho pôsobenia v tímoch OmegaPharma-QuickStep a BMC koniec koncom aj jeho úloha ako domestik. Medzinajväčšie úspechy v týchto tímoch patrilo víťazstvo v časovke na majstrovstvách sveta v roku 2012 a 2013 (OmegaPharma-QuickStep). O rok na to dopomohol Peter k rovnakému úspechu aj tímu BMC, avšak v nasledujúcich ročníkoch 2015 a 2016 bol cyklista z výberu vynechaný.

Zranenie

Velits si počas kariéry vytrpel zopár náročných sezón z dôvodu zranenej nohy. Cyklistovi museli operovať artériu na ľavej nohe kvôli veľkému preťaženiu. Aj po zdravotných ťažkostiach sa Petrovi ešte blysla šanca na úspech – opäť na Vuelte. Po úvodnej výhre časovky si Peter obliekol červený dres lídra a zdalo sa, že môže niečo dokázať. V konečnom výsledku aj táto udalosť prispelak predĺženiu kontraktu na ďalší rok.

Lenže 2016 nepriniesol vytúžené zmeny a Peter si bol vedomý následkov. Tím BMCmu počas sezóny neprekvapivo naznačil, že mu kontrakt nepredĺži a má sa začať poobzerať po novom pôsobisku.

Také je zhruba zhrnutie Petrovej Velitsovej kariéry. Už bývalý cyklista môže využiť voľný čas na plné zregenerovanie zranenej nohy a smerovanie svojho talentu na iné príležitosti. Zastúpenie Slovensku bude aj po jeho odchode viac ako adekvátne. Nik iný ako Peter Sagan, dvojnásobný majster sveta, bude aj naďalej reprezentovať Slovensko a robiť dobrú reklamucyklistike. Tipovanie na jeho výkon bude pre jeho priaznivcov možné už začiatkom budúceho roka v januári, kedy sa predstaví na austrálskych pretekoch Tour Down Under. 

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

JM


Podobné články

,