asfasdf ×

NázorObčana.sk

Skaličania vyhrali premiérový turnaj v rinkbandy na zimnej Kalokagatii na Štrbskom Plese

 Aktuality

Na Štrbskom Plese sa uskutočnila detská zimná olympiáda – Kalokagatia 2019. Deti zo Slovenska a zo zahraničia súťažili v bežeckom a zjazdovom lyžovaní, snowboarde, biatlone a ukážkovom športe Freestyle lyžovaní. Uskutočnil sa aj turnaj v rinkbandy.

16 Marec
2019 15:07:49

Kultúrnou akciou bola výtvarná súťaž na tému „Mám rád zimné športy“. Vyhlasovateľmi zimnej Kalokagatie 2019 boli: Ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu SR, Slovenská asociácia športu na školách, Slovenský olympijský výbor a Kalokagatia na Slovensku. Organizátormi súťaži boli: Slovenská asociácia športu na školách, o. z. Kalokagatia na Slovensku – Zimná Kalokagatia, športové zväzy – SLA, SZB, SAS, Športový klub Štrba, ŠSDaM Poprad-Tatry, Obec Štrba, Štrbské Pleso, ZŠ Štrba a ďalšie subjekty v tatranskom regióne.

Táto svojrázna detská olympiáda sa konala v dňoch 12. – 13. marca na Štrbskom Plese. Prečo mala názov Kalokagatia a čo je to vlastne? Kalokagatia (gr. καλοκαγαθία, z καλός κἀγαθός, καλός - fyzicky krásny, καί - spojka a, ἀγαθός - dobrý) je ideál harmonického súladu a vyváženosti fyzickej a duševnej stránky človeka. Bol formulovaný antickými Grékmi, pre ktorých bola telesná kultúra integrálnou súčasťou kultúry spoločnosti. Tento ideál platil len pre slobodných občanov. Podstatou bolo, že rozvoj duševných schopností má byť harmonicky spojený s všestranným telesným rozvojom a naopak.

Premiérovou disciplínou na Kalokagatii bol turnaj v rinkbandy. Ešte pred jeho začiatkom sa uskutočnil seminár pre mladých bandy-nokeistov, ktorý viedol skúsený švédsky odborník Michael Bratt. Deti a dospelí sa dozvedeli veľmi zaujímavé informácie o športe, ktorý rýchlo naberá popularitu na Slovensku – o bandy.

Turnaj v rinkbandy sa odohral na zimnom štadióne v Poprade. Na turnaji sa zúčastnili družstva žiakov zo šiestich škôl – piatich slovenských a jednej ruskej: ZŠ Mallého Skalica, ZŠ Mudrocha Senica, ZŠ Liptovská Teplička, ZŠ Spišská Sobota Poprad, tím žiakov Leningradskej oblasti a tím ŠK Rytieri bandy Senica.

Družstva boli rozdelené do dvoch skupín, kde sa každý tím stretol s každým. Následne podľa umiestnenia v skupine sa hrali zápasy o celkové umiestnenie: tretie mužstva hrali o 5. – 6.  miesto, druhé – o 3. – 4. miesto a víťazi skupín sa stretli vo finále. Hrací čas bol 2 x 7,5 minút. Na ľadovej ploche hrali 5-členné družstva plus brankár.

Všetky tímy mali aj 2 až 3 hráčov na striedanie.

Žiacky turnaj bol zameraný na ročníky 2003 a mladších detí. Väčšina tímov ale mala hráčov dokonca z ročníku 2006 a mladších. Ako pre náš portál povedal prezident Slovenskej asociácie bandy Lukáš Vepy, zápasy mali dobrú kvalitu a pre mnohé deti to bola skutočná premiéra, veď prvý raz v živote mali v rukách bandy hokejku.

Výsledky v skupinách: ZŠ Liptovská Teplička - ZŠ Spišská Sobota Poprad 0:12, ZŠ Mallého Skalica - ZŠ Mudrocha Senica 15:0, Leningradská oblasť - ZŠ Spišská Sobota Poprad 0:4, ŠK Rytieri Bandy Senica - ZŠ Mallého Skalica 0:6, ZŠ Liptovská Teplička - Leningradská oblasť 1:4, ŠK Rytieri Bandy Senica- ZŠ Mudrocha Senica 7:0.

V súboji o 5.miesto hráči ZŠ Liptovská Teplička pomerne ľahko zdolali súperov zo ZŠ Mudrocha Senica 10:0. Oveľa vyrovnanejší a kvalitnejší bol zápas o 3.miesto. Slovenské družstvo ŠK Rytieri bandy Senica odohralo vyrovnané stretnutie proti tímu Leningradskej  oblasti. Hostia z Ruska strelili gól už v prvých minútach a udržiavali gólové vedenie až do konca zápasu. Seničania mali vynikajúcu šancu na vyrovnanie v poslednej minúte, ale nepremenili trestné strieľanie. Zápas sa skončil s futbalovým skóre 1:0.

Celkovým víťazom sa stalo družstvo ZŠ Mallého Skalica, ktoré vo finále zdolalo hráčov ZŠ Spišská Sobota Poprad s rovnakým futbalovým skóre 1:0. „Finále malo vysokú úroveň a hra sa prelievala z jednej strany na druhú. Chlapci si nedarovali ani kúsok ľadovej plochy. Nakoniec v predĺžení rozhodli Skaličania,“ komentoval priebeh finálového zápasu prezident Slovenskej asociácie bandy Lukáš Vepy.

Konečné umiestnenie:

1.ZŠ Mallého Skalica

2.ZŠ Spišká Sobota Poprad

3.Tím Leningradskej oblasti /Rusko/

4.ŠK Rytieri bandy Senica

5,ZŠ Liptovská Teplička

6.ZŠ Mudrocha Senica

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(1 hodnotenie)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

,