asfasdf ×

NázorObčana.sk

Atléti AC Stavbár Nitra bilancovali tohtoročnú úspešnú, aj keď skrátenú sezónu

 Aktuality

Atléti AC Stavbár Nitra, tak ako ostatní vo svete, v Európe a v SR boli nútení svoju halovú sezónu skrátiť.

27 Marec
2020 08:56:46

Napriek tomu bilancujú veľmi slušné výsledky a najmä výkony, ktoré sú predpokladom napredovania atlétov v lete, ale keďže zväčša išlo o mladých perspektívnych atlétov tak na ich úspešné výsledky pozerajú s perspektívou do budúcna.

Aké výsledky dosiahli AC Stavbár Nitra?  Takto sa na svojich zverencov pozerajú a ich výkony zhodnotili trénerky Mgr. Zuzana Seková a Mgr. Silvia Ambrozy: „Halovú sezónu 2020 sme otvorili 11. januára pretekmi ViennaIndoor Gala 1. miestom Dominika Labudu na 60 m prekážok a ukončili titulom majsterky Slovenska  Hany Mehager  v behu na 2000 m a 2. miestom Diany Záborskej v skoku o žrdi na Majstrovstvách Slovenska staršieho žiactva. Práve tieto naše nitrianske mládežnícke talenty boli v hale najčastejšie na medailových pozíciách,“ uviedli.

„Dominik Labuda sa okrem pretekov vo Viedni predstavil na Jumpériitour 2020, Olympijských nádejach V4, Majstrovstiev Slovenska i Západoslovenského kraja, kde dovedna získal 10 medailí (7-2-1). Pre zrušený šampionát M SR  vo viacboji už nemohol zabojovať o ďalší cenný kov. Cieľom tohtoročnej halovej sezóny bolo dosiahnuť  čas v behu na 60 m prekážok pod 8,30 sekúnd, čo sa podarilo poslednými pretekmi a výkonom 8,25 sekúnd si udržal pozíciu lídra v štatistikách  tejto sezóny na Slovensku. Zároveň mu v štatistikách patrí prvá priečka aj v skoku o žrdi výkonom 390 cm  (Jumpéria, Banská Bystrica),“ podčiarkli trénerky.

„Diana Záborská získala v hale 7 medailí  (2 - 3 - 2),  5 z nich je v skoku o žrdi,  ďalšie dve získala v behu na 60 m. V oboch disciplínach si zlepšila svoje osobné maximá. Hana Mehager sa  v hale postavila na stupeň víťazov trikrát. V behu na 2000 m je majsterkou kraja i Slovenska a v tohtoročných štatistikách jej patrí prvá priečka. Na majstrovstvách SR dorastu pridala striebornú medailu v behu na 1500 m. Na oboch  tratiach dokázala výrazne zlepšiť svoje osobné maximum. V kategórii mladšieho žiactva sa Romane Hrnčárovej podarilo získať 4 medaile ( 1 -1 -2 ). Stala sa majsterkou kraja v behu na 60 m, vicemajsterkou kraja v behu na 150 m, vybojovala 3. miesto (60 m) na majstrovstvách západoslovenského kraja starších žiačok a  na slovenskom šampionáte vo viacboji  získala  3. miesto,“ povedali trénerky.

„Radosť nám samozrejme svojimi výkonmi, a umiestneniami urobili aj ďalší zverenci. Počet získaných  medailí v rámci všetkých halových podujatí v mládežníckych kategóriách presiahol štyridsať, čo pre nás nie je rozhodujúce, koncentrujeme sa na postupné individuálne zlepšovanie sa“,“ zdôraznili trénerky Mgr. Zuzana Seková a Mgr. Silvia Ambrozy.

Ďalšou úspešnou tréningovou skupinou, ktorá má za sebou v minulosti viacero úspešných reprezentačných vystúpení na vrcholných podujatiach je vrhačská skupina Mgr. Romana Oravca. „Naša tréningová príprava smeruje u oboch borcov k letnej sezóne. V halovej sezóne absolvovali pár pretekov ako spestrenie prípravy. Jaro Greguš sa pokúsi splniť limit na MS juniorov v Keni. (ak sa budú konať...). Titul halového majstra SR juniorov v osobnom rekorde by mohol byť dobrým východiskom pre splnenie tohto cieľa. U Sama Kováča zostáva hlavnou disciplínou hod diskom. Takže titul akademického majstra ČR a druhé miesto v halových majstrovstvách SR vo vrhu guľou na úrovni osobného maxima potešilo,“ uviedol tréner Mgr. Roman Oravec.

Ďalšou tréningovou skupinou AC Stavbár Nitra je bežecká a vytrvalecká skupina JánaTótha. Jeho zverenky Dominika Kuchtová a Hanka Záhradníčková absolvovali halovú sezónu len ako prípravu na leto. Najväčší pokrok zaznamenal ešte len 16 ročný Erik Novák, ktorý sa postupne zlepšoval a svoje osobné maximá posunul v halovej sezóne na 2:07,79 na 800m, ktoré bežal počas M SR dospelých a najmä výkon 4:25,64 na 1500m, ktorým obsadil 3. miesto na M SR dorastu. Podľa trénera, ktorý vidí v mladom Erikovi potenciál, tešia ho najmä jeho vôľové vlastnosti v preteku zabojovať.

Vrhačská skupina Ing. Ladislava Petroviča má široký záber od najmladších žiakov až po dorast. Ich cieľavedomá činnosť podporená pravidelným tréningom žala úspechy aj v halovej sezóne 2020. Postupne sa zlepšovali a dosahovali svoje osobné maximá vo vrhu guľou, pretože halová sezóna vrhačov obmedzuje len na túto jednu disciplínu. Za zmienku stoja výkony postupne od najmladších žiakov Barantala, medzi ml. žiakmi Mareka Felbera medzi st. žiakmi súťažil Lipovský a výkonom 12.50 m obsadil 3.misto na M ZsAO. V doraste zase svojmu trénerovi urobil výkonom 14,21 m vo vrhu guľou radosť  Filip Fleisheker čo stačilo na 2. miesto na M ZsAO. Filipovi bohužiaľ nevyšlo vystúpenie  na M SR. Dúfam, že ho to bude dostatočne motivovať a vyburcuje ho to do letnej sezóny.

Ďalšie dve skupiny - skokanská a bežecká - sa prekrývajú najmä s halovou sezónou dospelých. Prevažná väčšina dospelých pretekárov prehodnotila svoje pôsobenie v halovej sezóne. Tento čas využili na doliečenie svojich boľačiek z leta resp. minulých sezón. Takto sa rozhodli Lukáš Beer, Janko Zmoray a Jakub Šiko. Po dlhých 13 rokoch sa rozhodli halovú sezónu vypustiť Denis Danáč a Ján Šuba, ktorí v minulosti boli opory klubu v počte získaných titulov. Vrhači nemajú v halovej sezóne svoje disciplíny.

Bežecká skupina Ing. Tibora Danáča začínala svoju halovú sezónu vo Viedni 11. januára,  kde sa predstavili Matúš Čéry a Jakub Svoreň. Bohužiaľ pre Jakuba, ktorý sa zranil a skončil vo Viedenskej nemocnici sa halová sezóna na dlho skončila a jeho vystúpenie na M SR dorastu bolo ovplyvnené minimálnym tréningom. Matúš Čéry si svoje osobné maximum v behu na 60m zlepšil na 7,25s. Spolupráca v tréningovej skupine ešte len začína ale ukázal potenciál sa zlepšovať. 

Tréningovú skupinu PaedDr. Maroša Salvu v halovej sezóne reprezentovali najmä prekážkárka Marietta Miklová a skokan Daniel Turcsanyi. Marietta spolu s trénerom ideálne načasovali formu a na M SR juniorov posunula svoje osobné maximá v behu na 60 m na 8,16 s a v behu na 60 m prek. na 9,19s, čo znamenalo 3. miesto. Daniel Turcsanyi  dosiahol svoj najlepší výkon na M SR, kde v trojskoku sa výkonom 14,38 m umiestnil na 3. mieste. Ako zaujímavosť je jediný štart Jána Šubu, ktorý si rozmyslel svoje účinkovanie na halových pretekoch. Prihlášku podal v deň pretekov za zvýšený poplatok a výkonom 14,73 m v trojskoku obsadil 1. miesto a získal titul.

Ďalšími atlétmi, ktorí obsadili medailové umiestnenie sú Tomáš Zeman, ktorý získal svoj prvý halový titul medzi dospelými v skoku do výšky výkonom 195cm a Adam Kremser, ktorý výkonom 420 cm skončil v skoku o žrdi na 3.mieste. Toľko krátke zhrnutie výsledkov a účinkovania atlétov AC Stavbár Nitra v halovej sezóne 2020.

Tibor Danáč

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(1 hodnotenie)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

,