asfasdf ×

NázorObčana.sk

Videokomentár: Richard Sulík: „Turecko nám posiela ťažko chorých a nevzdelaných migrantov“

 Aktuality

Richard Sulík sa vo svojom videokomentári opätovne vyslovuje za to, že iba uzatvorenie európskych hraníc môže vyriešiť problémy EÚ spôsobené migračnou krízou.

25 Máj
2016 21:08:10

 

Foto: YouTube

Rovnako vyjadruje svoj nesúhlas s riešením EÚ založenom na dohode s Tureckom, ktoré si za tento nový systém preberania utečencov vyjednalo nemalé výhody. Tvrdí, že riziká tejto dohody, ktorá okrem iného dáva tureckej strane kompetenciu posielať skupiny migrantov podľa svojho výberu, čo môže byť pre EÚ ako aj pre Slovensko via cako nevýhodné.

Dôvodom je aj skutočnosť, že časť týchto ľudí sú napríklad vážne chorí alebo nevzdelaní migranti, a tak môžu predstavovať pre členské krajiny vrátane Slovenska neprimeranú záťaž. Podľa Richarda Sulíka by mala EÚ riešiť svoje problémy sama a nespoliehať sa na nevýhodné zmluvy s inými krajinami.

Videokomentár Richarda Sulíka:

„Všetkým zúčastneným je úplne jasné, že ak chceme obmedziť obrovský prílev migrantov, musia byť uzatvorené hranice. Tu nám európske špičky, a aj nemecké tvrdia, že teda to nie je možné, že to nie je morálne a nie je to v súlade s hodnotami, aby Európa uzavrela svoje hranice. V podstate platíme Turecku šesť miliárd eur za to, aby túto špinavú robotu urobili Turci.

To je vlastne tá dohoda s Tureckom, ktorá funguje už dva mesiace, a je vlastne o tom, že oni zavrú hranice, za to dostanú bezvízový styk, už aj tie spomínané peniaze, a ten základný mechanizmus dohody je taký, že všetci, ktorí prídu ilegálne do Grécka, tak budú vrátení späť do Turecka a jedna k jednej, ten istý počet zas zoberie Európa už ako oficiálnych migrantov. Je to trochu komplikované, ale postavené je to na tom, že toto má ľudí odstrašiť, lebo iných ľudí zoberie Európa ako tých, ktorí prišli ilegálne do Grécka.

No a tu je práve problém, ako píše nemecký týždenník Der Spiegel v tohto týždňovom vydaní, tak turecký premiér si, respektíve Turecko si vypodmienilo to, že ono bude rozhodovať o tom, koho nám pošlú, a zrazu zisťujú, došlo asi k presídleniu 400 osôb doteraz iba, čo je veľmi málo, lebo ich má prísť 70 000 ročne cez tento jedna k jednej mechanizmus.

A zrazu niektoré krajiny zisťujú, že nám posielajú veľa ťažko chorých ľudí, respektíve s takmer žiadnym vzdelaním.

No toto je strašne úžasná dohoda, ktorú Európska Únia vyjednala Je teda za to, že niekto bude strážiť hranice, čo by mala robiť Únia, no tak my budeme brať ťažko chorých a nevzdelaných a ako sem prídu môžeme začať ich rovno liečiť respektíve vzdelávať. A teraz si predstavme situáciu na Slovensku, preto lebo …

Európska Únia si vymyslela aj mučiace nástroje vo forme 250 000 eur pokuty za každého neodobratého migranta

… že pod hrozbou tejto pokuty zoberieme niektorých migrantov, kde teda bude veľmi vysoký podiel ťažko chorých a nevzdelaných, takže môžeme ihneď ich začať liečiť a vzdelávať a keďže zdroje aj v zdravotníctve aj v školstve sú na Slovensku obmedzené po rokoch rozkrádania, tak niekomu inému sa nedostane dostatok vzdelania respektíve dostatok zdravotnej starostlivosti možno niektorému dôchodcovi, ktorý 40 rokov odrobil, a ten bude musieť čakať na nejakú operáciu dlhšie, preto lebo však sme teraz prijali migrantov, no alebo možno nejaký mladý muž, ktorého ešte tých 40 rokov odrobiť v rámci medzigeneračnej solidarity čaká, tak on zase sa možno nedostane na nejakú školu, a tak ďalej.

Tu vidieť, ako zvrátená je táto dohoda, ako nebezpečná, nehovoriac o tom, že dostala nás do veľkej závislosti od Turecka, a turecký prezident Erdogan si to patrične vychutnáva.

Ale tu vidieť ako je táto dohoda pre Európu nebezpečná, a to, čo Európa musí robiť, to čo som už veľa krát povedal, Európa musí chrániť svoje hranice sama. Toto ide, Macedónsko to už predviedlo a treba v tomto pokračovať. Európa sa nemôže dostať do takejto závislosti od Turecka, respektíve iných krajín, lebo vidíme kam to vedie, nakoniec, podľa týždenníka Der Spiegel tu budeme liečiť ťažko chorých ľudí niekde z Blízkeho Východu,“ uzatvára svoj komentár slovenský europoslanec Richard Sulík.

Video si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,