asfasdf ×

NázorObčana.sk

Richard Sulík: Ďalšia hanba pre Slovensko – OLAF vyšetruje zberné dvory

 Aktuality

„Európsky úrad pre boj proti podvodom OLAF otvoril vyšetrovanie v súvislosti so zbernými dvormi. Toto považujeme za dobrú správu,“ píše Richard Sulík vo svojom komentári.

23 Október
2016 19:51:31

 

Foto: YouTube

„Na Slovensku sa kradne v podstate všade počas tejto vlády, ako aj počas predošlej a ako aj počas prvej vlády Roberta Fica a my sme sa rozhodli využiť akékoľvek možnosti preto, aby sme na takéto konanie poukázali, resp. aby sme niečo proti tomuto spravili. Preto aj reči Petra Kažimíra o tom, ako chodím žalovať do Bruselu na OLAF, považujem za úbohé. Je to skôr vizitka tejto vlády, že tu sa všetko zametá pod koberec, kauzy sa neriešia, upratujú sa niekde podľa politických pokynov, a preto veľakrát nezostáva iná možnosť ako sa obrátiť na európske orgány ako OLAF a, samozrejme, v tom prípade, keď ide o európske peniaze,“ dodáva.

„Neviem vám presne povedať, ako toto vyšetrovanie skončí, avšak okolnosti sú veľmi závažné. V každom prípade považujeme to za veľkú hanbu pre Slovensko, že opäť raz OLAF takéto vyšetrovanie, tentokrát v súvislosti so zbernými dvormi, otvoril. Môže to viesť k tomu, že bruselskí audítori začnú riešiť nielen projekty štyroch zberných dvorov, na ktoré sme v minulosti upozornili, ale že sa začne venovať celej výzve vo výške 80 miliónov eur. V takom prípade bude musieť Slovensko platiť korekcie.

Už v minulosti, keď som na podvody v súvislosti s eurofondami, ktoré páchali predstavitelia vlády Roberta Fica, OLAF upozorňoval, stalo sa to, že aj keď OLAF otvoril vyšetrovanie, dospel k nejakým záverom, tak podľa toho, ako je to momentálne nastavené, OLAF môže spraviť len to, že odovzdá celý prípad národným vyšetrovacím orgánom a ako to tu skončí, to asi veľmi dobre všetci vieme.

Národné vyšetrovacie orgány tieto prípady zodpovedne a spoľahlivo upracú. V podstate žiaden vysoký politik nebol ešte odsúdený v súvislosti s korupčnými podvodmi v prípade eurofondov. V podstate OLAF má moc niečo zistiť, ale nemá moc dotiahnuť vyšetrovanie do konca, a to je aj dôvod, prečo na pôde europarlamentu podporujem vznik tzv. európskeho prokurátora, ktorý by sa špeciálne venoval eurofondom a cezhraničným DPH obchodom. Mal by teda rozšírené právomoci.

Lucia Nicholsonová: Ja len pripomeniem, o čo vlastne v tých projektoch na zberné dvory išlo. Išlo o odkrytie organizovanej zločineckej skupiny napojenej na fondy Európskej únie pod Ministerstvom životného prostredia SR cez predražené projekty. Celý scenár pritom pripomínal tunelovanie Európskeho sociálneho fondu cez tzv. sociálne podniky počas prvej Ficovej vlády. V prípade zberných dvorov išlo o 250 % predražené projekty na zberné dvory v štyroch obciach na východnom Slovensku.

Určitá skupina osôb, ktorú v trestno-právnom jazyku môžeme nazvať aj organizovanou zločineckou skupinou, využila svoj vplyv na ministerstve životného prostredia nielen pod vedením ministra za Smer a súčasného ministra hospodárstva Petra Žigu, ale aj za vedenia rezortu životného prostredia ministrom za Most-Híd. Ide o 5 projektov v Jaklovciach, v Krásnohorskom Podhradí, v Drienovci, vo Veľkom Folkmáre, kde čerpali milióny eur na zberné dvory a potom ide o jeden projekt na autovrakovisko v Prakovciach, pričom máme podozrenie, že došlo k vážnym manipuláciám vo verejných obstarávaniach tak, aby zvíťazila vždy iba rovnaká firma, VAMAX-X.

Vo všetkých piatich projektoch organizovala verejné obstarávanie tá istá firma Eurorecycling a vo všetkých verejných obstarávaniach zvíťazila tá istá firma VAMAX-X. Konateľom firmy VAMAX-X a spolumajiteľom je pán Radovan Varga. Ten bol v októbri 2013 vzatý do väzby. Majiteľmi VAMAX-X sú Ján Maruš a Radovan Varga. Radovan Varga je trestne stíhaný za objednávku vraždy Mariána K., ktorý si u neho odložil 400 tisíc a žiadal ich vrátiť späť. Tie získal podvodmi so železným šrotom. Vykonávateľom vraždy bol Robert Nigut, ktorý je známou postavou z košického podsvetia okoličániovcov.

K vražde však napokon nedošlo, pretože Nigút z idúceho auta tesne minul Mariána K. Odvtedy je Nigút na úteku. Radovan Varga je trestne stíhaný aj za daňové podvody, ktorými mal štát ukrátiť aj o 200 miliónov korún. Za podvody bol 17. októbra 2013 vzatý do väzby. Podozrivé, samozrejme, na celej veci je, že ministerstvo životného prostredia ešte aj v roku 2014 podpisovalo aj naďalej zmluvy s firmou VAMAX-X. Minimálne dve faktúry boli vyfakturované ministerstvu životného prostredia a pravdepodobne preplatené vo výške 400 tisíc eur.

Všetky tie predražené projekty veľmi pripomínajú to, čo sa dialo v sociálnych podnikoch za prvej Ficovej vlády, ktoré sú preslávené tým, že ide o Tomanovej sociálne podniky. Tam išlo takisto o predražené projekty, o zmanipulované verejné obstarávania a chcem len pripomenúť, že ako iste viete, keď sme my nastúpili na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, kde sme spravovali Európsky sociálny fond, tak prišiel veľký audit z Európskej komisie, kde audítori podrobili auditu celý operačný program najmä kvôli Tomanovej sociálnym podnikom. Je síce pravda, že nebola vyvodená trestno-právna zodpovednosť, aj keď ja som sama podávala trestné oznámenie za sociálne podniky a vo veci sa začalo trestné stíhanie.

Mali sme vtedy veľmi dobrú spoluprácu s políciou, ale, samozrejme, tá sa skončila nástupom ďalšej Ficovej vlády, takže tá trestno-právna zodpovednosť nebola vyvodená. Dôležité je, že po audite sme museli platiť korekcie. Ako viete, tie sociálne podniky boli vyňaté z financovania Európskeho sociálneho fondu. Celé to bremeno sa prenieslo na štátny rozpočet, to znamená, zaplatili to daňoví poplatníci a niečo podobné je možné očakávať aj v súvislosti s tými štyrmi projektmi na zberné dvory a jedným na autovrakovisko, na ktoré sme upozornili OLAF. Kvôli tomu, že na OLAF sa začalo vyšetrovanie v tejto veci, možno očakávať audit Európskej komisie a aj to, že Slovensko si nielen urobí hanbu, ale v konečnom dôsledku budeme musieť platiť korekcie.

Richard Sulík: Za minulý rok bolo zo Slovenska podaných celkovo 25 podnetov na OLAF, z toho 12 som podal ja. Začal som sa tomu systematicky venovať odkedy som sa stal europoslancom. Je to preto, lebo u nás sa prakticky nikdy nič nevyšetrí. Na druhej strane tie eurofondy priniesli veľkú korupciu na Slovensko a treba v tomto konať. Myslím si, že je veľkou chybou tváriť sa, že eurofondy sú peniaze, ktoré spadli z neba, nikomu nepatria, a preto prižmúrme obe oči, keď to tu nejakí čudní ľudia, ktorí práve sedia vo vláde, rozkrádajú. Treba tu konať, budem tu konať. A toto je jeden z takých prípadov, ktorý bol na OLAF podaný tento rok v lete.

Otázka: Považujete tú rýchlosť za výnimočnú v prípade konania OLAF-u?

Richard Sulík: Teraz je tá rýchlosť vyššia. Ja som sa medzičasom aj stretol so šéfom OLAF-u s pánom Kesslerom a moja bruselská kancelária je v neformálnom kontakte s ľuďmi z OLAF-u. Vedia si tam dievčatá zavolať, napr. keď posielame podnet atď. Čiže s OLAF-om spolupracujeme užšie, ako len podať podnet a nechať to tak. Čiže to pripisujem tomu, že OLAF sa teraz týmto podnetom venuje možno viac. Ale OLAF je len bezzubý tiger. Oni to vedia celé preskúmať, že áno, tu došlo k podvodnému konaniu, a potom to celé, ako majú spracované, odovzdajú národnému vyšetrovateľovi. A všetci vieme, čo u nás robia národní vyšetrovatelia.

Video si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,